söndag 24 juli 2011

FESTLIGA MOCCARUTOR. 16 RUTOR.

En riktig dröm för alla choklad-och kaffeälskare.

2 dl sötmandel
200 g mörk choklad
3/4 msk frystorkat kaffepulver
200g smör/margarin,rumsvarmt
3 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/4 dl MAJSMJÖL
SMAKSÄTTNING-och GARNERING:
1 msk kallt starkt kaffe
ca 2 1/2 dl vispgrädde
UGN:175 grader.

Så här gör DU:
MAL mandeln.
Smält chokladen tillsammans
med kaffepulvret och låt det
svalna något.
RÖR smör och farinsocker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget
under kraftig vispning.
Rör ner mandel,vaniljsocker,
majsmjöl och den smälta chokladen.
HÄLL smeten i en smord form
ca 25x25cm.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen
i 30-40 min.
Låt svalna.
GÖR små hål i kakan med en
provsticka och häll kaffet
över kakan.
LÅT kakan stå och dra 1 tim.
SKÄR kakan i rutor.
Spritsa grädde och sikta
kakaopulver över kakan
före servering.

DENNA KAKA ÄR GLUTENFRI.

TREVLIG SOMMAR!

VÅRAN LUNCH-PAJ. 2 PORT.

Gör jag ibland,på det jag har hemma.
Så här blev det idag.

PAJ-DEG:
2 dl vetemjöl
50 g smör
2-3 msk vatten
FYLLNING:
1 liten gul lök
1 liten purjolök
100 g champinjoner/kantarell
2 tsk matfett
2 ägg
1 1/2 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1 krm sv.peppar
1/2 tsk timjan
2 msk hackad persilja
1/2 dl riven ost(17%)
TILLBEHÖR:
Tomater
UGN:225 GRADER

Så här gör DU:
Hacka ihop mjöl och smör.
Tillsätt vatten,arbeta samman
till en deg.
Tryck ut i en liten pajform
eller 2 portionsformar.
Förgrädda pajdegen i 10 min.
Skydda kanterna med folieremsor.

SKALA och skiva gul lök,
och skiva purjo och
champinjoner/kantareller.
FRÄS lök och svamp i matfettet
i en stekpanna, på ganska
svag värme.
VISPA ihop ägg,mjölk,salt
och kryddor.
LÄGG lök och svamp i paj-skalet,
häll på äggstanningen och
strö över osten.
GRÄDDA i ugnen tills fyllningen
stelnat och fått fin färg,20-25 min.

SERVERA med tomater.
SMAKLIG MÅLTID!
TREVLIG SOMMAR!