torsdag 3 oktober 2019

STUVADE MUNGBÖNOR MED FALUKORV, 4 PORT.



                            HEJSAN !
       
Prova den här rätten, - istället för makaroner med falukorv ?
Mungbönan är nära släkt med den goda gröna ärtan - och
visst känns det i smaken,  mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl kokta mungbönor
2 msk smör/margarin
1/2 hackad gul lök
2 1/2 msk mjöl - Maizena
5 dl mjölk
TILL SERVERING :
500 g falukorv
800 g potatis
skånsk senap

SÅ HÄR GÖR DU :
Blötlägg i ca 8 timmar (över natten),
koka i lättsaltat vatten i ca 12 min tills
de är riktigt mjuka .
SMÄLT smöret i en kastrull och fräs löken
tills den blir mjuk .
Pudra över mjölet och häll i mjölken  lite i
taget under vispning, låt koka i 5 minuter.
VÄND ner bönorna, koka upp och smaka av
med salt och peppar + 1 nypa socker.
Klipp ner lite färsk persilja strax före servering .

SERVERA MUNGBÖN-  stuvningen  till bräckt
falukorv med kokt potatis och  skånsk senap.

LYCKA TILL !

PIKANT LINSSALLAD MED PÄRON OCH ÄDELOST, 4 PORT.




                         HEJSAN !

Små linser !
Den här lilla lyx-linsen har tagit hela världen med storm .
På finkrogarna jublar kockarna över den och hemma i
Ditt kök törs jag lova att den snabbt blir en favorit .
Med sin mustiga nötsmak påminner den lite om kött
och svamp.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 mogna päron
4 dl kokta små linser- Koka i saltat vatten ca 40 min,
med 1 kanelstång eller 1 lagerblad.
Blötlägg gärna i kallt vatten någon timme, så kokar
linserna snabbare .
2 msk balsamvinäger
1/2 dl fin olivolja
1 msk färsk finhackad timjan
eller 1/2 tsk torkad
75 g ädelost

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA päronen, kärna ur och skär i vackra bitar.
Vänd samman alla ingredienser utom osten.
Marinera i minst 15 min. Smula över ädelosten .
Smaka av med salt och peppar .
LÄCKERT till Parmaskinka, vilt eller som förrätt
med lite mörkt bröd .

LYCKA TILL !

Små linser kan ersätta  Puylinser.

FASTER INGBRITTS, BLÅBÄRSPAJ, 8 BITAR.



                     HEJSAN !

Något gott till  helgen som kommer...?

Lång gräddningstid bidrar till att göra den
här blåbärspajen härligt seg.
Den är godast ljummen och går bra att frysa.
Värm den i ugnen i 100 grader före  servering.

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin
1 ägg
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g blåbär
TILLBEHÖR :
Vaniljsås.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.

KLÄM fast ett bakplåtspapper i bottnen av en
form  med löstagbar kant , 24 cm i diameter .
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det
i äggsmeten.  Tillsätt smöret .
BRED ut smeten i formen . Strö över blåbären .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 1 timme
och 10 minuter . Täck eventuellt med bakplåtspapper.

SERVERA pajen ljummen med vaniljsås .

LYCKA TILL !