lördag 2 december 2017

SNÄLLA FIGURPEPPARKAKOR .



                 HEJSAN !

Nu  är  det  snart  dags  att  planera  för  Lucia .
Dessa  figurpepparkakor  har  vi  bakat varje  Jul
sen  barnen  var  små,   de  är  så  lätta  att  baka  ut
och  dessutom  smakar  degen  mmm... jättegott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150  g  smör eller  margarin ,
5  dl  socker ,
2  dl  ljus  sirap ,
2  dl  vatten ,
1  msk  kanel ,
1  msk  ingefära ,
1  msk  malda  nejlikor ,
1  msk  bikarbonat ,
1 1/2  liter  vetemjöl ,
(ca  900 g)

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  smör  eller  margarin,  socker   och  sirap  smidigt .
Tillsätt  vatten,  kryddor  och  bikarbonat .
Arbeta  in  mjölet  och  låt  degen  vila  insvept  i  folie
eller  plast  över  natten  i  kylskåp .
Kavla  ut  degen  och  tag  ut  kakor  och  figurer  med  mått.
GRÄDDA  i  200-225  grader  5-7  minuter  och  låt  figurerna
svalna  på  plåt .
Grisar,  hjärtan,  änglar,  pepparkaks-gummor - och  gubbar, 
-ja  allt  vad  Ni  har  i  figur-mått .
Vill Du  ha  runda  fina  kakor ,  vänd  på  ett  glas och mjöla
kanten  lite  lätt .
Eller om  Du  vill  ha  mönster,  kolla  botten  på  ett glas eller
liten sockerskål,  och  mjöla  lite  lätt ,  tryck  glaset  i  degen
med  lätt  hand .

Å.. vad  roligt !

LYCKA  TILL !

GAMMAL ENGELSK FRUKTKAKA ,



                     HEJSAN !

Detta  är  julkakan  framför  alla  andra,  säges  det .
Tung,  mäktig  och  påkostad .
Den  kan  frysas  men  den  håller  sig  bra  också  i
folie eller  plastpåse  i  kyl .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1 dl  torkade  aprikoser ,  finhackade
1  dl  hasselnötskärnor ,  grovhackade
3/4  dl  korinter ,
3/4  dl  russin ,
1/2  dl  konjak , rom  eller  punsch
1  dl  röda  och  gröna  cocktailbär
eller  suckat ,  hackade
rivet  skal  av  en  citron ,
7  dl  vetemjöl ,
3  tsk  bakpulver ,
225  g  smör eller  margarin,
smält  och  avsvalnat ,
3  dl  strösocker ,
1/2  tsk  salt ,
3  ägg ,
2  dl  kaffegrädde ,
UGN :175  Grader.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  aprikoser,  nötter,  korinter
och  russin  i  en  skål  och  slå  på  spriten .
Låt  det  dra  under  lock  ca  1  timma .
VÄND  ner  de  avrunna  cocktailbären  eller
suckaten  samt  citronskalet .
Blanda  mjöl  och  bakpulver,  vänd  ner  det
i  frukten  och  blanda  väl .
SÄTT  ugnen  på  175  grader  och  smöra  en 
avlång  2  liters  bakform  väl  och 
mjöla  eller  bröa  den.
VISPA  smör,  socker  och  salt  pösigt .
Tillsätt  äggen  ett  i  sänder  och  rör  väl 
mellan  varje .
Rör  ner  mjöl-blandningen  varvat  med  grädden
och  slå  smeten  i  formen .
GRÄDDA  kakan  på  nedersta  falsen  ca  1  timme
eller  tills  den  känns  klar  när  man  prövar  med 
en  sticka .
Låt  kakan  svalna  i  formen  innan  den  vänds  upp .

LYCKA  TILL !

NI  ÅNGRAR  ER  INTE !