lördag 2 december 2017
SNÄLLA FIGURPEPPARKAKOR .
HEJSAN !
Nu är det snart dags att planera för Lucia .
Dessa figurpepparkakor har vi bakat varje Jul
sen barnen var små, de är så lätta att baka ut
och dessutom smakar degen mmm... jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller margarin ,
5 dl socker ,
2 dl ljus sirap ,
2 dl vatten ,
1 msk kanel ,
1 msk ingefära ,
1 msk malda nejlikor ,
1 msk bikarbonat ,
1 1/2 liter vetemjöl ,
(ca 900 g)
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör eller margarin, socker och sirap smidigt .
Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat .
Arbeta in mjölet och låt degen vila insvept i folie
eller plast över natten i kylskåp .
Kavla ut degen och tag ut kakor och figurer med mått.
GRÄDDA i 200-225 grader 5-7 minuter och låt figurerna
svalna på plåt .
Grisar, hjärtan, änglar, pepparkaks-gummor - och gubbar,
-ja allt vad Ni har i figur-mått .
Vill Du ha runda fina kakor , vänd på ett glas och mjöla
kanten lite lätt .
Eller om Du vill ha mönster, kolla botten på ett glas eller
liten sockerskål, och mjöla lite lätt , tryck glaset i degen
med lätt hand .
Å.. vad roligt !
LYCKA TILL !
GAMMAL ENGELSK FRUKTKAKA ,
HEJSAN !
Detta är julkakan framför alla andra, säges det .
Tung, mäktig och påkostad .
Den kan frysas men den håller sig bra också i
folie eller plastpåse i kyl .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl torkade aprikoser , finhackade
1 dl hasselnötskärnor , grovhackade
3/4 dl korinter ,
3/4 dl russin ,
1/2 dl konjak , rom eller punsch
1 dl röda och gröna cocktailbär
eller suckat , hackade
rivet skal av en citron ,
7 dl vetemjöl ,
3 tsk bakpulver ,
225 g smör eller margarin,
smält och avsvalnat ,
3 dl strösocker ,
1/2 tsk salt ,
3 ägg ,
2 dl kaffegrädde ,
UGN :175 Grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA aprikoser, nötter, korinter
och russin i en skål och slå på spriten .
Låt det dra under lock ca 1 timma .
VÄND ner de avrunna cocktailbären eller
suckaten samt citronskalet .
Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det
i frukten och blanda väl .
SÄTT ugnen på 175 grader och smöra en
avlång 2 liters bakform väl och
mjöla eller bröa den.
VISPA smör, socker och salt pösigt .
Tillsätt äggen ett i sänder och rör väl
mellan varje .
Rör ner mjöl-blandningen varvat med grädden
och slå smeten i formen .
GRÄDDA kakan på nedersta falsen ca 1 timme
eller tills den känns klar när man prövar med
en sticka .
Låt kakan svalna i formen innan den vänds upp .
LYCKA TILL !
NI ÅNGRAR ER INTE !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)