fredag 11 september 2015

HAVSGRYTA FRÅN SMÖGEN 4 PORT.

HEJSAN ! mmm...så gott ! 4 hg torsk 1 purjolök 2 msk smör /margarin 1 msk vetemjöl 2 dl vispgrädde 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 11/2 dl chilisås 1 msk pressad citron 1 burk musslor 5 hg oskalade räkor SÅ HÄR GÖR DU: SKÄR fisken i bitar. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i smör /margarin och strö över mjölet. LÄGG i fisken samt tillsätt grädde, salt, peppar, chilisås och citronsaft. Låt fisken koka på svag värme ca 6-8 minuter. SKALA räkorna och blanda ner dem tillsammans med musslorna utan spad i grytan. Låt allt bli genomvarmt men inte koka. SERVERA grytan med kokt ris eller potatis. TILL EFTERRÄTT smakar det bra med vaniljglass och varm chokladsås. SÅ HÄR GÖR DU SÅSEN: 1/2 dl kakao, 1/2 dl socker och 1/2 dl vatten i en kastrull. KOKA upp under omrörning och såsen är klar. HOPPAS ATT DET SMAKAR !

BÄR-KUBBAR CA 30 BITAR.

HEJSAN! Mandelkubbsdeg gräddar jag här bekvämt i långpanna. Hallon och blåbär ger god sommarsmak . 125 g smör/margarin 1 dl mjölk 1 litet ägg 4 rivna bittermandlar (eller mald) 6 dl vetemjöl 1 1/2 dl socker 1 1/2 tsk bakpulver 1 tsk Hjorthornssalt ATT STRÖ ÖVER: Färska blåbär och hallon, pärlsocker och hackad mandel. SÅ HÄR GÖR DU: SMÄLT smöret och låt det svalna lite . Tillsätt mjölk, ägg och riven bittermandel. BLANDA mjöl, socker, bakpulver och Hjorthornssalt i en bunke . Rör ner smörblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg, som skall vara ganska lös . PLATTA ut degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper, ca 25x35 cm. Strö över ganska rikligt med bär och lite pärlsocker och hackad mandel. GRÄDDA strax under mitten i 225 grader 15-20 minuter. Skär kakan i rutor och låt svalna något. HIMLA GO' ! HOPPAS ATT DEN SMAKAR !