måndag 3 februari 2014

MJUK PEPPARKAKA 4 PORT.

Det här är det godaste jag vet till kaffet.
Prova DU också att göra den.

2 dl Turkisk/Grekisk Yoghurt
3 ägg
2 1 /2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1-2 tsk bakpulver
2 droppar Bittermandelolja
1påse pepparkakskryddor(15 g )

Så här gör DU:
VISPA  ägg , socker och  Bittermandelolja
pösigt i minst 5 minuter .
SIKTA  mjöl , vaniljsocker , pepparkakskryddor
och bakpulver ihop .
BLANDA växelvis ner mjölblandningen  och
Yoghurten i äggsmeten .
HÄLL ned i en smord och bröad form ca 1,5 liter
GRÄDDA  i  170 grader  50 minuter.

LYCKA TILL !

LÄTT OCH GOD SKAGENRÖRA 4 PORT.

Här är en mager variant på Skagenröran.
Jättegott på mörkt bröd, typ "RULL KAVRING "

200 g skalade räkor
1 dl lätt CREME FRAICHE
1 dl Kesella
1 tsk senap
2 msk hackad dill
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Så här gör DU:
GROVHACKA  räkorna .
Blanda lätt CREME FRAICHE , Kesella ,
senap, dill, salt och peppar.
Rör ner räkorna .
KLART !

Det går alldeles utmärkt utan majonnäs
mmm...jättegott , en lördag kväll med ett glas öl , eller !
LYCKA TILL !

FATTIGMANSPASTA 4 PORT.

Det här var smaskigt gott !
Det åt jag hemma hos en väninna .
Självklart kan Du ha ost och oliver till
men jag gillade det utan.

4 portioner spaghetti
4 röda paprikor
2-3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 dl strimlad persilja
2 krm salt
2 krm svartpeppar

KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen
och låt denna rinna av i ett durkslag.
Håll pastan varm.
DELA , kärna ur  och strimla paprikan .
Skala och skiva vitlöken .
FRÄS paprikan i oljan 2-3 minuter .
Tillsätt vitlöken och fräs i 1 minut .
Tillsätt persiljan och fräs ca 1 minut.
Salta och peppra .
BLANDA pastan och paprikan i en varm skål.

SERVERA i varma djupa tallrikar
Vi hade ett glas rödvin till 1.

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LINSCURRY MED AUBERGINE . 4 PORT.

Hej igen !
Smaka på denna ...så jättegod !

3 dl röda linser
1 kanelstång

SÅS:
1gul lök
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 mild spanskpepparfrukt
2-3 msk olivolja
2-3 tsk röd currypasta på burk
1/4 tsk salt
3 dl kokosmjölk
1/2 påse babyspenat  ca 40 g

Så här gör Du:
SKÖLJ linserna väl och koka dem
med kanelstången ,delad i 2 - 3 bitar,
i lättsaltat vatten  enligt anvisning
på förpackningen.
Låt linserna rinna av .
SKALA och hacka löken.
Skala och finhacka vitlöken .
Ansa , dela  och skär auberginen i bitar.
Dela , kärna ur och skär pepparfrukten
i bitar .
FRÄS löken och vitlöken i oljan ca 3-4 min.
Rör ner currypastan och saltet, fräs 1-2 min.
Tillsätt kokosmjölken , auberginen och
pepparfrukten .
Koka ca 5 min.
Tillsätt de kokta linserna och koka ytterligare
5 minuter .
Smaka av .
TA grytan från värmen och blanda i spenaten ,
rör om tills spenaten mjuknar .

SMAKLIG MÅLTID !