söndag 26 januari 2020

VECKANS GRÖNA ...4 PORT.


 ... .PURJOLÖKSPAJ,

Rikligt  med  förvälld  purjo är  det  i  den  här  pajen .
Den är god som den är , men  kan med fördel ätas till
något  rökt kött,  skinka eller bacon -klippt .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
3 - 4 msk vatten .
FYLLNING :
3 purjolökar
3 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl riven lagrad ost ,
Herrgård, Greve' eller Svecia.

SÅ HÄR GÖR DU :
DEG: Hacka ihop mjöl och smör
till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt
ihop en deg som får vila svalt .
KAVLA ut degen och klä en paj-
form med den .
Låt den stå 15 minuter, så behåller
den formen bättre .
NAGGA botten och fäst en folie -
remsa runt kanten, så att inte paj -
kanterna  glider ner under förgräddningen.
GRÄDDA i 200 grader  ca  15 minuter .

FYLLNING :  Skölj purjon väl och skär den
i 8 -10 cm långa bitar, som kokas nätt och
jämt mjuka i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl.
LÄGG purjon i ett vackert mönster i det förgräddade
pajskalet .  Vispa ihop ägg och mjölk .
Tillsätt salt, peppar och den rivna osten  och häll
ägg-blandningen över purjon.
GRÄDDA i 175 -200 grader tills fyllningen stelnat,
ca  30 minuter .
SERVERA med knaperstekt bacon eller rökt skinka.
oj ! 2 pkt bacon tog jag .
"jag la allt bacon i en hög på mitten av pajen "
  det såg fint ut !

LYCKA TILL !

MANDELRUTOR , 20 ST .




                            HEJSAN !

Snabbt ,enkelt  och himla goda !
Mandelmassa , ägg och äpple vispas ihop  och
smeten breds ut i långpanna .
Så enkelt bakas de här kakorna , som  blir
både saftiga  och  hållbara .

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g mandelmassa
1 stort äpple
3 uppvispade ägg
mandelspån

SÅ HÄR GÖR DU :
RIV mandelmassan grovt på rivjärn .
Vispa upp äggen och rör ner
mandelmassa och äpple .
BRED  ut  smeten  i  en  liten  lång-
panna  klädd  med  smort  bakplåts -
papper,  dela  av  med  folieremsa  så
att  storleken  blir  ca 15 x 15 cm .
STRÖ  över  mandelspån  och  grädda
i  200  grader  ca 15 - 20 minuter .
SKÄR  kakan  i  rutor  när  den  svalnat
något ,  ca  20 ST .

LYCKA  TILL !



TIPS !



TIPS!
                      HEJSAN !

När DU ska beströ en form ,
använd gärna HAVREKLI .
Bra för mage och själ !

Tack !

ANNAS MJUKA MANDELKAKA .



                     HEJSAN !

En  rar  liten  tant  jag  känner
bjuder  alltid  på  denna  kaka,
när  det  ska  vara  något  riktigt  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
2 dl socker
150 g smält margarin
100 g sötmandel
3 - 4 bittermandlar
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
UGN :
175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT på ugnen .
Smörj och bröa en form, 1 1/2 liter.
SKÅLLA, skala och mal mandeln .
VISPA  ägg och socker pösigt .
Blanda ner det avsvalnande fettet
och  mandeln.
BLANDA vetemjöl och bakpulver .
Rör ner det snabbt i äggsmeten .
HÄLL smeten i formen och grädda
kakan ca 45 minuter.
Pröva med en sticka .
ANNA 97 ÅR.

LYCKA TILL !

MIN GODASTE TOSCA-TÅRTA.



                     HEJSAN !
Ett säkert kort på bjudningen !
En Toscatårta är alltid god. Idealisk kaka att ha på lut i
frysen är det också, för tårtan blir som nybakad när den
tinat.  Tinas bäst i plastpåse i rumstemperatur .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
knappt 2 dl strösocker
2 dl vetemjöl -
BERTE QVARN,
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
100 g smält smör/ margarin
GLASYR :
50 g smör
1/2 dl ljus honung
1 msk vetemjöl
1 påse flagad mandel, 50 g

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker tills det pöser.
Tillsätt mjölet som först blandats med
bakpulvret .  Blanda även ner mjölken
och sist smält av-svalnat fett .
HÄLL smeten i en väl smord och bröad
form, (gärna bröad med Havrekli)
och grädda kakan i 175 grader ca 25 min.
GÖR under tiden GLASYREN, genom att
lägga alla ingredienser i en liten kastrull.
Värm det hela försiktigt, men låt det ej
komma i kokning, för då kan glasyren
sockra sig - dela sig, den går inte ihop.
BRED ut glasyren över den knappt färdiga
kakan och grädda i ytterligare 10 minuter
eller tills glasyren fått ljust brun färg .

LYCKA  TILL !