söndag 26 januari 2020
VECKANS GRÖNA ...4 PORT.
... .PURJOLÖKSPAJ,
Rikligt med förvälld purjo är det i den här pajen .
Den är god som den är , men kan med fördel ätas till
något rökt kött, skinka eller bacon -klippt .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
3 - 4 msk vatten .
FYLLNING :
3 purjolökar
3 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl riven lagrad ost ,
Herrgård, Greve' eller Svecia.
SÅ HÄR GÖR DU :
DEG: Hacka ihop mjöl och smör
till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt
ihop en deg som får vila svalt .
KAVLA ut degen och klä en paj-
form med den .
Låt den stå 15 minuter, så behåller
den formen bättre .
NAGGA botten och fäst en folie -
remsa runt kanten, så att inte paj -
kanterna glider ner under förgräddningen.
GRÄDDA i 200 grader ca 15 minuter .
FYLLNING : Skölj purjon väl och skär den
i 8 -10 cm långa bitar, som kokas nätt och
jämt mjuka i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl.
LÄGG purjon i ett vackert mönster i det förgräddade
pajskalet . Vispa ihop ägg och mjölk .
Tillsätt salt, peppar och den rivna osten och häll
ägg-blandningen över purjon.
GRÄDDA i 175 -200 grader tills fyllningen stelnat,
ca 30 minuter .
SERVERA med knaperstekt bacon eller rökt skinka.
oj ! 2 pkt bacon tog jag .
"jag la allt bacon i en hög på mitten av pajen "
det såg fint ut !
LYCKA TILL !
MANDELRUTOR , 20 ST .
HEJSAN !
Snabbt ,enkelt och himla goda !
Mandelmassa , ägg och äpple vispas ihop och
smeten breds ut i långpanna .
Så enkelt bakas de här kakorna , som blir
både saftiga och hållbara .
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g mandelmassa
1 stort äpple
3 uppvispade ägg
mandelspån
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV mandelmassan grovt på rivjärn .
Vispa upp äggen och rör ner
mandelmassa och äpple .
BRED ut smeten i en liten lång-
panna klädd med smort bakplåts -
papper, dela av med folieremsa så
att storleken blir ca 15 x 15 cm .
STRÖ över mandelspån och grädda
i 200 grader ca 15 - 20 minuter .
SKÄR kakan i rutor när den svalnat
något , ca 20 ST .
LYCKA TILL !
TIPS !
TIPS!
HEJSAN !
När DU ska beströ en form ,
använd gärna HAVREKLI .
Bra för mage och själ !
Tack !
ANNAS MJUKA MANDELKAKA .
HEJSAN !
En rar liten tant jag känner
bjuder alltid på denna kaka,
när det ska vara något riktigt gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
2 dl socker
150 g smält margarin
100 g sötmandel
3 - 4 bittermandlar
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
UGN :
175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT på ugnen .
Smörj och bröa en form, 1 1/2 liter.
SKÅLLA, skala och mal mandeln .
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda ner det avsvalnande fettet
och mandeln.
BLANDA vetemjöl och bakpulver .
Rör ner det snabbt i äggsmeten .
HÄLL smeten i formen och grädda
kakan ca 45 minuter.
Pröva med en sticka .
ANNA 97 ÅR.
LYCKA TILL !
MIN GODASTE TOSCA-TÅRTA.
HEJSAN !
Ett säkert kort på bjudningen !
En Toscatårta är alltid god. Idealisk kaka att ha på lut i
frysen är det också, för tårtan blir som nybakad när den
tinat. Tinas bäst i plastpåse i rumstemperatur .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
knappt 2 dl strösocker
2 dl vetemjöl -
BERTE QVARN,
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
100 g smält smör/ margarin
GLASYR :
50 g smör
1/2 dl ljus honung
1 msk vetemjöl
1 påse flagad mandel, 50 g
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker tills det pöser.
Tillsätt mjölet som först blandats med
bakpulvret . Blanda även ner mjölken
och sist smält av-svalnat fett .
HÄLL smeten i en väl smord och bröad
form, (gärna bröad med Havrekli)
och grädda kakan i 175 grader ca 25 min.
GÖR under tiden GLASYREN, genom att
lägga alla ingredienser i en liten kastrull.
Värm det hela försiktigt, men låt det ej
komma i kokning, för då kan glasyren
sockra sig - dela sig, den går inte ihop.
BRED ut glasyren över den knappt färdiga
kakan och grädda i ytterligare 10 minuter
eller tills glasyren fått ljust brun färg .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)