lördag 26 augusti 2023

ÄDELOST - GRATINERADE GRÖNSAKER , 4 PORT .

 

                         HEJSAN !


SÅ HIMLA GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  blomkål

500 g  broccoli

300 g  morötter

150 g  sockerärter 

4 salladslökar

5 msk smör 

1 dl vetemjöl

7 dl standardmjölk

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

100 g  riven  ädelost 

2 dl riven  prästost,

gärna  vällagrad 

lite riven muskotnöt

GARNERING :

1 msk klippt krasse 

UGN  225  GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  ANSA  alla grönsaker .

Dela  blomkål och broccoli  i små buketter .

Dela  morötterna i  mindre  bitar .

2)  KOKA  blomkål, broccoli, samt  morötter

i lättsaltat vatten  i  några  minuter .

Häll  av  vattnet  och  låt grönsakerna ånga av .

3)  KOKA  sockerärter och skivad salladslök 

ca 1 minut i lättsaltat vatten .

Fördela  grönsakerna  i  en  smord  ugnsform .

4)  SMÄLT  smöret i en  kastrull och vispa ner

mjölet .

Tillsätt mjölken  lite  i  taget  under fortsatt 

vispning  och låt såsen koka samman i ett par min.

Salta och peppra .  Tillsätt ädelost , riven ost och 

en liten nypa muskot .  Rör  om .

5)  HÄLL såsen över grönsakerna i formen .

Gratinera i nedre delen av ugnen 10 - 15 minuter.

6)  STRÖ över krasse  vid  servering .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !