torsdag 28 maj 2015

KARDEMUMMA - GLASS 4 PORTIONER.

Hej igen !

Gillar Ni glass.... mmm så gott .
Smaka på denna .

Mest smak ger kardemumman  om den är  ny - stött.

2 äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk ny-stött  kardemumma
eventuellt, 1 krm chiliflakes
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
1/2 krm salt

TOPPING:
3 Passionsfrukter
25 g vit choklad
eventuellt , mynta

Så här gör DU:
VISPA  äggulor, socker, kardemumma
och eventuellt chili pösigt.
Vispa grädden.
VISPA ÄGGVITORNA STYVA MED SALTET.
Blanda varsamt ägg - gule  -  smet och grädde,
vänd ner äggvitorna .
FÖRDELA smeten i fyra portionsskålar (fryståliga)
och låt stå i frysen i minst 3 timmar.
Ta fram ca 15 minuter före servering.
TOPPING:
DELA två av Passionsfrukterna  och fördela fruktköttet
över de fyra portionerna .
Skär den sista i klyftor och lägg ovanpå.
Hyvla över vit choklad .
GARNERA  eventuellt med lite mynta .

LYCKA TILL !

BACONLINDADE RULLADER I GRÄDDSÅS. 4 PORT.

Hej igen !

mmm...så gott .
600 g lövbiff
salt å peppar
12 bitar soltorkade tomater i olja
100 g naturell färskost t ex CANTADOU
2 paket bacon  a' 140 g
2 msk smör

SÅS :
3 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl grädde
soja

Så här gör DU:
LÄGG ut köttet på en skärbräda.
Salta och peppa på köttet.
Hacka tomaterna grovt .
Lägg klickar av färskosten på köttet,
toppa med tomathack  och rulla samman.
Linda baconskivor  runt rulladerna  och
fäst med  en tandpetare .
BRYN rulladerna runtom i smör tills de
får fin färg ,
Ta upp rulladerna  ur pannan .

SÅS:
HÄLL vattnet i stekpannan .
Smula ner buljongtärningen, låt koka upp.
Rör ut mjölet  i grädden och tillsätt i skyn.
Låt såsen koka samman  och lägg i rulladerna
som får puttra i såsen  5-10 minuter .
Smaka av med salt , peppar och soja.
SERVERA :  MED KOKT POTATIS OCH
SVARTVINBÄRSGELE'.
(finns att köpa i glas i affären )

LYCKA TILL !

Mors Dag . OST & SPENATPAJ MED LAX. 4 PORT.

Hej igen !

Vi tar väl en paj till för Mors Dag.
Smaka på denna !

Låt formen stå i frysen INNAN pajskalet gräddas
så håller sig degkanten på plats.

PAJDEG;
100 g smör /margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
FYLLNING;
300 g djupfryst tinad bladspenat.
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
2 krm peppar
3 ägg
3 dl kaffegrädde
2 dl riven ost (ca 100 g )
200 g kallrökt lax

GARNERING:
100 g kallrökt lax i skivor
citron
dill
SERVERING:
NOBISÅS

UGN 200 GRADER

Så här gör DU:
ARBETA samman ingredienserna till degen i
matberedare eller för hand.
Kavla eller tryck ut den i en form med löstagbar
kant, ca 24 cm i diameter .
Låt stå i frysen eller kylen 20 minuter.
FÖRGRÄDDA pajskalet mitt i ugnen 12 minuter.
Krama ur och fräs spenaten i smör i en stekpanna.
Pressa över vitlök , salta och peppra.
Vispa samman ägg och grädde .
FÖRDELA osten i pajskalet.
Strimla och lägg på laxen , bred ut spenaten ovanpå.
Häll över äggblandningen.
GRÄDDA pajen mitt i ugnen ca 40 minuter.

GARNERA MED LAX , CITRON OCH DILL.
LYCKA  TILL !