lördag 9 februari 2019

LINSSALLAD MED ROSTAD SÖTPOTATIS, 8 buffe'-portioner.



              HEJSAN!
Underbart gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 förpackning svarta linser, färdig-kokta.
1 grönsaksbuljongtärning
600 g sötpotatis
2 msk olivolja
salt, peppar
torkad timjan
300 g BRYSSELKÅL
1 granatäpple, finns frysta
1/2 dl sötmandel
150 g fetaost
HONUNGSDRESSING :
3 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1 msk honung

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
Skala och skär sötpotatisen i bitar. Blanda sötpotatis, olja, salt,
peppar  och timjan  och bred ut på en plåt med bakplåtspapper.
Tillaga i ugnen, ca 20 minuterna.
Ansa och dela brysselkålen och låt dem gå
sista 10 minuterna.
DELA granatäpplet och håll det med snittytan ner i en skål. Slå på
granatäpplet med en träslev så kärnorna trillar ner i skålen .
Hacka mandeln grovt.
LÄGG upp linser,  sötpotatis och brysselkål på ett uppläggningsfat.
Strö över granatäppelkärnor, mandel och fetaost i bitar .
HONUNGSDRESSING :
Vispa samman olja, vinäger, honung, salt och peppar i en skål,
och ringla över salladen .

LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !


RÅGSIKTLIMPA MED POMERANS , 3 ST.



                   HEJSAN !

Den här är riktigt god !
*SÄTT ugnen på 175 grader*
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
1 tsk salt
2 ägg
1 1/2  dl ljus sirap
1-2 msk malda pomeransskal
ca 14 dl rågsikt
PENSLING :
1 dl kokt kallt kaffe + 2 msk ljus sirap.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en deg- skål och häll på ljummet vatten .
Rör om tills jästen lösts upp .
TILLSÄTT salt, ägg, sirap, pomeransskal och rågsikt och arbeta
degen väl i maskin . Den ska vara lite kladdig .
Låt degen jäsa övertäckt 45 minuter.
TA UPP degen på mjölat bakbord.  Dela degen i tre lika stora bitar.
Forma till limpor.  Lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta, i 45 minuter.* Sätt ugnen på 175 grader.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.
PENSLING :
Blanda kaffe och sirap och pensla de varma bröden.

LYCKA TILL !