lördag 26 december 2020

LAX I SMÖRDEGSPAKET , 4 PORT .


                                HEJSAN  !

LÄTTLAGAD  LYX  I FORM  AV  INBAKAD  LAX
DENNA   NYÅRS AFTON - 2021 .

HÄR ÄR RECEPTET  :
700 g  LAXFILE
1  förpackning  kyld  smördeg , ca  400 g
salt å peppar
1  knippa  persilja
1 knippa  dill
2  äggulor
TILLBEHÖR :
Örtsås , se  recept,
kokt  pressad  potatis 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN PÅ  225  GRADER .
DELA  LAXFILEN  i  två  lika  stora  bitar .
SKÄR  till  en  bit  smördeg  som  är  lite  större  
än  laxbiten  och  lägg  över  på  plåt  med  bak-
plåtspapper .
LÄGG  på  en   laxbit  på  smördegen och  krydda
med  salt  och  peppar .
SKÖLJ  och  hacka  persilja  och  dill  
Blanda  dill  och  persilja  i  en  skål  och  strö  det  över  laxen .
Lägg  på  den  andra  laxbiten  .  SALTA  och  peppra .
KAVLA  ut  resten  av  smördegen och  lägg  över  laxen .
TRYCK  till  kanten   runtom  på  smördegspaketet  .
VISPA  upp  äggulorna och  pensla  smördegen   med  äggen .
TILLAGA i  ugnen tills  smördegen  fått  fin  färg  och  laxen  är  klar
10 - 15 minuter .SERVERA med  örtsås  och  pressad   potatis . 

ÖRTSÅS :  4  PORT.
Blanda  2  dl  CREME Fraiche  
2 msk  majonnäs
1  msk  rivet citronskal
och  3  msk  örter dill och persilja
Smaka  av  med  salt  och  svartpeppar .

LYCKA  TILL !

  
 

APELSINRUTOR MED FROSTING , 40 RUTOR . NYÅRSKAKA !




                                             HEJSAN  !

Tänk  på  att  tvätta  all  citrusfrukt  väl  med  varmt  vatten 
innan  DU  river  skalet  .
Dessa  rutor  är  saftiga  och  jättegoda
precis  lagom  smak  av  citrus.

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g smör /margarin
3  dl  strösocker
4  ägg
2  dl  gräddfil 
1  apelsin ,  rivet  skal  och  pressad  saft
6  dl  vetemjöl
2  tsk  bakpulver
FROSTING :
75  g  smör
1  dl  florsocker
1  apelsin,  rivet  skal
200  g  naturell  färskost
tex  Philadelphiaost
1  dl  vispgrädde
GARNERING :
skivor av  valfri  citrus
tex  klementin
citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN PÅ 175 GRADER .
VISPA  rumsvarmt  smör  och  socker  poröst .
Tillsätt  ett  ägg  i  taget  under omrörning .
Rör ner gräddfil,  apelsinskal  och apelsinsaft .
BLANDA  mjöl  och  bakpulver  och  sikta  ner
i smeten  under  försiktig  omrörning .
Bred  ut  smeten  i  en  långpanna ,  ca  35 x 25 cm,
med  bakplåtspapper  i  botten .
GRÄDDA  i  25  minuter .
Känn  med  sticka .  Låt  svalna .

FROSTING  :
VISPA  rumsvarmt  smör  och  florsocker  poröst .
Rör  ner  apelsinskal .
Vispa  rumsvarm  färskost  mjuk  och  blanda  med
smörblandningen .
Vänd  ner  lättvispad  grädde  .
SKÄR  i  rutor  och  spritsa  en  klick  FROSTING 
på  varje  ruta .   GARNERA  med  citrusskivor  och  citronmeliss .

GOTT NYTT ÅR  ! !