fredag 5 december 2008

JULKAKOR MANDELMUSSLOR .

175-200 graders ugn.

Grunddeg till :
Mandelmusslor
2 hg smör
6 dl vetemjöl
6 msk socker
1 äggula
SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka samman smör mjöl och socker
och arbeta snabbt ihop degen med äggulan.
Ställ den kallt en stund .
Arbeta in en extra äggula i grunddegen ,
och 1 1/2 hg malen sötmandel
och några bittermandlar.
Tryck ut degen i smorda
veckade metallformar.
Grädda ca 10 min. i 200 grader.
Stjälp upp kakorna innan de svalnat.

Så sköra och goda , de går lätt sönder ,
men är ett måste till julkaffet.
LYCKA TILL O´GO´JUL .

MARIA LIMPOR 3-4 ST .

Detta bröd gör jag bara till JUL
Det passar så bra till Skinkskivan - rätt storlek.

UGN:
Grädda 300 grader i 15 min
150 grader i 25 min.

Så här gör Du:
2 kg vetemjöl
2 msk salt
1 påse torrjäst
12 dl vatten
100 g smör

SÅ HÄR GÖR DU:
Ta en större bunke än vanligt
häll i 1,8 liter vetemjöl ,
torrjäst och salt.
Blanda om.
Smält smöret och häll i vattnet
låt det bli 45-47 grader varmt
Häll vätskan över mjölet och få ihop det till en deg.
Låt degen jäsa i bunken 2 timmar.
Ta upp degen på bakbordet,knåda väl och
dela i 3-4 lika stora delar .
Baka ut till limpor och lägg i
bakpappersklädd långpanna.
Låt limporna jäsa i 1 timme .

Sätt in plåten i 300 graders värme i 15 min.
Sänk värmen till 150 grader och grädda i 25 min.

När Du tagit ut plåten och ställt den på spisen
penslar Du bröden med vatten .
Låt de svalna under bakduk.

Du kanske tycker att jästiden är lång
men bröden får en underbart god smak
så det är det värt.
LYCKA TILL.
Å, DU, medan degen jäser, kan Du slå in julklappar
eller leka en stund med barna .
GOD JUL .