tisdag 9 augusti 2022

KANTARELL- SMÖRGÅS , 4 PORT, (förrätt )

 


                                 HEJSAN  !



KANTARELLSMÖRGÅSEN  ÄR  DET 

GODASTE  OCH ENKLASTE  SOM  FINNS !

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

4 skivor formfranska

ca 1 liter kantareller

persilja

smör

sallad 


TILLBEHÖR :

salt , peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  ROSTA  bröden och bred ett tunt 

      lager  smörgåsfett  på .

      Rensa  kantarellerna  och  stek  dem 

      gyllenbruna .

      Krydda  med  salt  och  peppar .

      Fördela  kantarellerna  på  smörgåsarna .

2)   SERVERA  på  fat och  garnera  med 

       sallad .

      GARNERA  eller klipp  över persilja .

       Tid: 10 min .


      SMAKLIG MÅLTID ,

      LYCKA TILL !



SUPERENKEL SMULPAJ MED VANILJSÅS , 4 PORT, (till fikastunden eller kalas) . Dessert .

 


                                     HEJSAN  !


Smältande  god  äppelpaj med  vaniljsås

blir  en  härlig  avslutning .

Lätt att göra !   mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

ca 6 äpplen

100 g smör/margarin

1 dl strösocker

2 dl vetemjöl

vaniljsås

TILLBEHÖR :

Kanel


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KLYFTA äpplena och kärna ur .

      Skär klyftorna i grova tärningar  och 

      lägg i en smord  eldfast form .

      Strö över kanel .

2)   LÄGG kallt smör, socker och vetemjöl 

      i en matberedare och kör till smulor,

      eller nyp ihop för hand .

      Strö över smuldegen och grädda i 

      225 grader  i ca 20 minuter eller tills

      äpplena mjuknat något .

 3)  SERVERA  vaniljsås till .  mm....!


      HOPPAS DET SMAKAR ,

      LYCKA TILL !

      




BLÅBÄRSMUFFINS , 10 STORA eller 15 små . (till fikastunden )

 


                                   HEJSAN  !


Nu finns det massor med Blåbär i skogarna , eller

bara precis runt gångvägarna, där DU ser blåbärsriset .


Här har jag gjort,  pösiga och härligt saftiga muffins

som hör sommaren till !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör/margarin

2 1/2 dl strösocker

2 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

3/4 dl mjölk

3/4 dl filmjölk

2 dl blåbär, färska (eller frysta otinade) 

+ 1/2 dl vetemjöl

UGN :  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  RÖR smör och socker poröst .

     Rör i ett ägg i taget .

2)  BLANDA  vetemjöl, vaniljsocker  och bakpulver.

     Rör ner mjölblandningen  växelvis med mjölken 

     och  filen i  smörsmeten .

3)  BLANDA  blåbären med  1/2 dl vetemjöl  och

     vänd  försiktigt  ner  dem  i  smeten .

4)  KLICKA smeten i en smord muffinsform eller

     i formar .  GRÄDDA  mitt  i  ugnen 15 - 20 min

     beroende på  formarnas storlek .

     mm...himla goda !


TREVLIG FIKASTUND ,

LYCKA TILL  !