onsdag 1 maj 2019
KARDEMUMMABULLAR, 26- 28 ST.
HEJSAN !
Så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl standard mjölk
150 g smör /margarin
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
3 tsk mald kardemumma
15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling.
GARNERING : Pärlsocker
KARDEMUMMASMÖR :
200 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl socker
1/2 dl råsocker strö
1 msk kardemumma
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en degbunke
eller assistentbunken. Rör ut jästen i lite av mjölken.
Smält matfettet och tillsätt resterande mjölk, låt allt bli finger-
varmt, ca 37 grader. Häll resterande deg-spad över jästen
och rör om .
TILLSÄTT salt, socker, ägg och kardemumma.
Arbeta in mjölet lite i taget och kör degen i maskin 7-8 minuter
tills den blir blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
TA upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Gör till längder och dela varje längd i 13-14 delar.
Forma varje del till bollar som Du placerar i aluminiumformar.
RÖR ihop ingredienserna till kardemummasmöret.
Lägg smöret i en spritspåse och spritsa fyllning i mitten på varje
bulle. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg .
Garnera sist med pärlsocker.
PLACERA bullarna på plåtar med bakplåtspapper låt jäsa över-
täckta ca 30 minuter. Grädda bullarna strax under ugnens mitt
i 10 - 11 minuter .
LYCKA TILL !
HALLONRUTOR, ca 40 ST .
HEJSAN !
mmm...Smaka på de här godingarna till eftermiddags-fikat !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g rumsvarmt smör /margarin
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
GARNERING :
4 dl hallon
30 g mandelspån
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning.
BLANDA ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker
och sikta ner i smeten.
Tillsätt gräddfil och rör om.
FÖRDELA smeten i en bakpappersklädd långpanna,
ca 25 x 35 cm stor, jämna till .
STRÖ över bären. Du behöver inte trycka ner dem i
smeten . Strö över mandelspån.
GRÄDDA strax under ugnens mitt i 35-40 minuter,
känn med sticka . Ta ut, låt svalna och skär i rutor.
LYCKA TILL !
KORVSALLAD , 4 - 6 PORT.
HEJSAN !
Mat för stor och liten - alla gillar den här !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk smör/margarin
1 tsk curry
2 dl långkorniga risgryn
4 dl vatten
1 tsk salt
1 litet paket djupfrysta ärter, ca 125 g
ca 3 hg grillkorv
1/3 färsk gurka, ca 150 g
2 tomater
GRÄDDFILSSÅS :
3 dl gräddfil
1/2 dl fin- klippt kryddgrönt, t ex persilja och dill
2 msk senap
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
riven ingefära + ett eller två tryck på Akacia honungen .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull och rör ner curryn.
Tillsätt riset, vattnet och saltet.
Låt alltsammans koka på svag värme under lock
ca 20 minuter. Låt riset kallna. Tina ärterna.
SKÖLJ grönsakerna. Skär korven i strimlor, gurkan
i tärningar och tomaterna i klyftor.
Blanda alltsammans med riset i en salladsskål.
BLANDA gräddfil, kryddgrönt, senap, salt och peppar.
SERVERA salladen med såsen.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)