onsdag 1 maj 2019

KARDEMUMMABULLAR, 26- 28 ST.




                     HEJSAN !

Så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl standard mjölk
150 g smör /margarin
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
3 tsk mald kardemumma
15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling.
GARNERING : Pärlsocker
KARDEMUMMASMÖR :
200 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl socker
1/2 dl råsocker strö
1 msk kardemumma

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.  Smula ner jästen i en degbunke
eller assistentbunken.  Rör ut jästen i lite av mjölken.
Smält matfettet och tillsätt resterande mjölk, låt allt bli finger-
varmt, ca 37 grader.  Häll resterande deg-spad över jästen
och rör om .
TILLSÄTT salt, socker, ägg och kardemumma.
Arbeta in mjölet lite i taget och kör degen i maskin 7-8 minuter
tills den blir blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
TA upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Gör till längder och dela varje längd i 13-14 delar.
Forma varje del till bollar som Du placerar i aluminiumformar.
RÖR ihop ingredienserna till kardemummasmöret.
Lägg smöret i en spritspåse och spritsa fyllning i mitten på varje
bulle.  Pensla bullarna med ett uppvispat ägg .
Garnera sist med pärlsocker.
PLACERA bullarna på plåtar med bakplåtspapper låt jäsa över-
täckta ca 30 minuter.  Grädda bullarna strax under ugnens mitt
i 10 - 11 minuter .

LYCKA TILL !

HALLONRUTOR, ca 40 ST .




                         HEJSAN !

mmm...Smaka på  de  här  godingarna  till eftermiddags-fikat !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g  rumsvarmt  smör /margarin
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
GARNERING :
4 dl hallon
30 g mandelspån

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  175  grader.
Rör  matfett  och  socker  poröst.
Tillsätt  ett  ägg  i  taget  under  kraftig  omrörning.
BLANDA  ihop  mjöl,  bakpulver  och  vaniljsocker
och  sikta  ner  i  smeten.
Tillsätt  gräddfil  och  rör  om.
FÖRDELA  smeten  i  en  bakpappersklädd  långpanna,
ca  25 x 35  cm  stor,  jämna till .
STRÖ över bären.  Du behöver  inte  trycka  ner  dem  i
smeten .  Strö över mandelspån.
GRÄDDA  strax  under  ugnens  mitt i  35-40 minuter,
känn  med  sticka .  Ta ut,  låt svalna  och  skär i  rutor.

LYCKA  TILL !

KORVSALLAD , 4 - 6 PORT.




                      HEJSAN !

Mat för stor och liten - alla gillar den här !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk smör/margarin
1 tsk curry
2 dl långkorniga risgryn
4 dl vatten
1 tsk salt
1 litet paket djupfrysta ärter, ca 125 g
ca 3 hg grillkorv
1/3 färsk gurka, ca 150 g
2 tomater
GRÄDDFILSSÅS :
3 dl gräddfil
1/2 dl fin- klippt kryddgrönt,  t ex persilja och dill
2 msk senap
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
riven ingefära + ett eller två tryck på  Akacia honungen .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull  och  rör  ner  curryn.
Tillsätt  riset, vattnet  och  saltet.
Låt  alltsammans  koka  på  svag  värme  under  lock
ca  20  minuter.  Låt  riset  kallna.  Tina  ärterna.
SKÖLJ  grönsakerna.  Skär  korven  i  strimlor,  gurkan
i  tärningar  och  tomaterna  i  klyftor.
Blanda  alltsammans  med  riset  i  en  salladsskål.
 BLANDA  gräddfil,  kryddgrönt, senap, salt och  peppar.
SERVERA  salladen  med  såsen.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA  TILL !