måndag 10 november 2008

PÄRONKAKA MED MANDELMASSA.8-10 BITAR.

Kom över på en fika.
Bjud , denna goda kaka.

2 ägg
1 dl socker
100 g smör
1 dl Kesella Vanilj
100 g riven mandelmassa
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 stort päron eller 2 små.

Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en sockerkaksform.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och rör ner det i smeten.
Tillsätt KESELLA och mandelmassa.
Blanda mjöl , bakpulver och
hälften av kanelen.
Rör ner det och fördela smeten i formen.
Kärna ur och skär päronet i klyftor.
Stick ner dem till hälften i smeten.
Pudra över resten av kanelen.
Grädda i nedre delen av ugnen
45-55 minuter.
Låt kakan svalna.

Så mumsigt gott till kaffet.
Har Du provat att lägga lite
kardemumma i kaffefiltret
när Du brygger kaffe. mmmm.

Byt ut sockerkaksform mot
bullformar i metall .

MANNAPANNKAKA MED VANILJBLÅBÄR.4-6 PORT

Hej ,nu är jag här igen ,nu ska det väl hålla i sig.
Då börjar vi.

När vi här hemma har FISK till middag
brukar vi alltid ha en efterrätt.
Denna var riktigt god.

8 dl mjölk
1 1/2 dl mannagryn
1/2 tsk salt
2 uppvispade ägg
2 msk strösocker
rivet skal av 1 citron
2 tsk florsocker
VANILJBLÅBÄR:
2 1/2 dl Kelda Vaniljsås
3 dl blåbär

Så här gör Du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnssäker form ,
ca 22 cm i diameter och
bröa med mannagryn.
Koka upp mjölken i en kastrull.
Tag kastrullen från värmen.
Vispa ner mannagryn och salt.
Koka under omrörning på
svag värme ca 4 minuter.
Tag kastrullen från värmen igen.
Rör ner ägg socker och citronskal.
Häll smeten i formen och grädda i
nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt svalna och pudra över florsocker.
Vispa Vaniljsåsen och blanda med blåbär
spara några till garnering.

Nu är det klart .
Detta måste Ni prova .
mmmm, så goott !