söndag 17 juli 2011

MERA OSTTIPS.

Det går att frysa in ost
men den bör inte sparas
mer än tre månader.

Bra va'.
TREVLIG SOMMAR!

TIPS FÖR OSTBRICKAN.

Gillar DU ostbricka!
Jag har några förslag...
kolla här.

SERVERA minst 3 ostar
och högst 6 olika ostar.

VÄLJ hellre vitt eller
mörkt grovt bröd än
salta ostkex.

LÅT ostarna vila i
rumstemperatur minst
tre timmar innan de
serveras.

ARRANGERA ostarna i cirkel
från den mildaste till
den starkaste.

BERÄKNA 250 g per person
om brickan serveras som
huvudrätt.

BERÄKNA 125 g per person
när osten serveras efter
huvudrätten.

LÅT varje ost ha en
egen kniv.

DET är alltid bättre
att skära med kniv
än med hyvel.

TREVLIG SOMMAR!
LYCKA TILL!

PASSIONERAD SOMMAR-BUBBELDRINK. 2 GLAS.

Smaka på detta DU.
Kyl ingredienserna väl
innan DU blandar dem,
sen är det bara att njuta....

Det här behöver DU:
2 passionsfrukter
2 dl passionsdryck
(bravo)
2 1/2 dl mousserande
vin
is

Så här gör DU:
Dela och gröp ur
innehållet i
passionsfrukterna.
Mixa fruktköttet och
sila bort kärnorna.

Blanda med passionsdrycken.
Häll i vinet.

SERVERA,drinken iskall,
gärna med krossad is,
men tänk på att en del
av kolsyran försvinner
när isen tillsätts.

mmmm...gott .
TREVLIG SOMMAR!

CHEVRE I BACONROCK. 4 PORT.

Snabbt gott o jättesmarrigt!

Skär 1 LITEN RULLE CHEVRE 200G
(GETOST)i 4 bitar.
Ta 4 BACONSKIVOR och linda runt
varje ostbit.
Lägg dem på 4 SKIVOR BAGUETTE.

Garnera mitt i ugnen i 200 GRADER
tills baconet fått lite färg,
ca 10 minuter.

Dekorera, med LITE SALVIA.
Ett glas öl till är alltid gott.
TREVLIG SOMMAR!

KALLJÄSTA FRUKOSTBULLAR CA 10 ST.

Det här är jättebra.
Ett enkelt sätt att baka
frukostbullar.
Degen blandas på kvällen
och jäser i kylen under natten.
Nästa morgon ställer DU in plåten
i kall ugn.

Det här behöver DU:
25 g jäst
2 dl kallt vatten
1 msk olja
1/2 tsk salt
1 tsk socker
5-6 dl vetemjöl

Så här gör DU:
Lös jästen i det kalla vattnet.
Rör ner olja, salt o socker.
Arbeta in mjölet, degen ska vara hanterlig
men lite lös och kladdig.
FORMA: 10 bullar eller 5 minibaguetter.
Lägg på en liten bakpappersklädd plåt.
Täck med bakduk eller trä en plastpåse
över.
Jäs i kylskåp över natten.
Ställ in plåten i kall ugn.
Sätt ugnen på 225 grader.
GRÄDDA tills bullarna fått fin färg
ca 20-25 minuter.

TREVLIG SOMMAR!

VACKRA FISKEN. 4 PORT.

Detta är en trevlig förrätt
som går utmärkt att förbereda
och ha "på vänt"i kylen tills
gästerna kommer.

Det här behöver DU:
4 citroner
225 g tonfisk i vatten
200 g keso
1-2 msk kapris
1 knippa gräslök
salt o peppar
GARNERING:
några strån gräslök
ev.en stor kapris

Så här gör DU:
Tvätta citronerna väl,
skär av ett lock och en
liten yta i botten av
citronernas skal
så de kan stå.
Skrapa ur fruktköttet
med hjälp av kniv o sked.

Blanda hälften av frukt-
köttet,tonfisk,keso,kapris
och hackad gräslök.
Smaka av med salt o peppar.
Fördela fyllningen i
citronskalen.
Dekorera med strån av gräslöken
och ev. 1 stor kapris.
Sätt på locken.

Inte dumt alls.
TREVLIG SOMMAR!

EN FIN LITEN REGEL.

Är denna..

Det fick jag lära mig
när jag var riktigt ung.
Men tappade den en bit
på vägen genom livet.
Nu försöker jag följa den igen....

Ät all god mat.
Tugga dubbelt så länge.
Gör njutningen dubbelt
så stor
och DU behöver endast
äta hälften så mycket.

Tänk på den och lev
som den lär.
TREVLIG SOMMAR!

DRINK. 1 GLAS.

En drink från "förr i tiden".

2 dl apelsinjuice
1 äggvita
1/2-1 msk florsocker

Så här gör DU:
Kör äggvitan o florsockret
tills vitan blivit till
lätt skum.
Blanda vitan i apelsinjuicen.
Rör om kraftigt.
Servera genast.

Sätt gärna en apelsinskiva
runt kanten och några isbitar i.

TREVLIG SOMMAR!