lördag 23 oktober 2021

SPENATTORSK; 2 PERSONER.

 


                             HEJSAN !

mm...!  vad gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

250 - 300 g  torskfile'

300 g  spenat

salt, pepparmix

1/2 - 1 vitlöksklyfta

2 msk riven ost 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225  grader .

Skiva  fisken i  tunna  skivor .

Lägg  den  skivade  spenaten  i  en  ugnsfast  form .

Lägg  fiskskivorna  ovanpå .

Smaksätt  med  salt,  peppar  och  pressad  vitlök .

GRÄDDA  i  ugn i  ca  15  minuter.

Strö  över  den  rivna  osten  och  grädda i ytterligare 

10  minuter,  eller  tills  osten  har  fått  fin  färg .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !


        

KANTARELLPAJ MED HÄRLIGA ÖRTER , 8 PERSONER .

 


                           HEJSAN  !

BJUD  IN  TILL  HÖSTFEST !

KANTARELLER  tillsammans  med  mustiga  kryddor , grädde  

och  lagrad  ost  i  ett  pajskal  är  en  given  SUCCE'


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl vetemjöl

1 dl fullkornsdinkel  eller grahamsmjöl

125 g smör / margarin

2  msk  kallt  vatten .

FYLLNING :

1 gul lök

1 /2  röd chili

500 g  färska  kantareller

smör  eller  margarin

salt ,  kryddmix

1 1/2  tsk  timjan

1  tsk  rosmarin

1 kryddmått  muskot

150 g  riven  lagrad  ost

ÄGGSTANNING :

3  ägg

3  dl  vispgrädde

salt och pepparmix 

SÅ HÄR GÖR DU :

KÖR  vetemjöl,  fullkornsdinkel  och  smör   till  en  deg i  matberedare .

Tillsätt  vattnet  och  kör  matberedaren  i  ytterligare  några  sekunder .

Tryck  ut  degen  i  en  pajform  och  ställ  kallt  i  minst  30  minuter,  gärna längre .

SÄTT ugnen  på  225  grader .  Förgrädda  pajskalet  i  10  minuter .

HACKA  löken och skär chilin  i  mycket  små  bitar .

Dela  kantarellerna  en  gång .  Fräs  lök, chili  och  kantareller,  lite  i  taget i matfett .

När allt är stekt,  lägg allt i stekpannan  och smaksätt med  timjan, rosmarin och muskot .

Lägg fyllningen i pajskalet .  Strö på osten .

VISPA  ihop ägg, vispgrädde, salt och peppar  till en äggstanning .

Häll det  över fyllningen och  grädda  i  ugnen 25 - 30 minuter.

Äggstanningen  ska  ha  stannat  när  pajen  är  färdig .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !




FRÖ - BULLAR , 20 ST .

 


                              HEJSAN  !


LÄCKRA   frö- bullar,  där  pumpakärnor blir  lätt  gröna 

under gräddningen ,  inget  att  oroa  sig  över .

De blir jättegoda  i  smaken  och  knapriga fröer och kärnor .

GOTT  till både fika  och  frukost .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 1/2  dl solroskärnor

1  dl  pumpakärnor 

5 dl vatten 

50 g jäst

1 /2 dl rapsolja

2 msk flytande honung

2 tsk salt

2 dl grovt  rågmjöl

3 dl  dinkelmjöl

6 dl vetemjöl special  fullkorn 

GARNERING :

pumpakärnor,  solrosfrö, lite linfrö.

SÅ HÄR GÖR DU :

ROSTA  fröna  i en torr stekpanna, rör hela tiden .  Låt svalna.

Smula ner jästen i en degbunke .

VÄRM  vattnet till ca 37 grader, tillsätt  lite av vattnet och lös upp jästen.

Tillsätt resterande vatten, olja, flytande honung och saltet .

Vänd ner rågmjöl,  dinkelmjöl och vetemjöl special .

ARBETA  samman med kraftiga rörelser till en blank och smidig deg .

Blanda ner de rostade fröna när degen känns  smidig .

Knåda ytterligare en stund .  Låt degen  jäsa övertäckt 45 minuter .

TA upp degen på mjölat bakbord  och knåda den lite lätt .

Dela degen i 2 lika stora bitar .  Forma  bitarna till avlånga rullar och

dela varje rulle i 10 lika stora bitar .  Rulla till släta bullar .

PLACERA  på bakpappersklädda plåtar .

Pensla ovansidan med vatten och strö över frön till garneringen .

Låt  bullarna  jäsa ytterligare 30 minuter .

SÄTT  ugnen på  250 grader.  Grädda bullarna mitt i ugnen ca 7 minuter .


LYCKA TILL !

hoppas Ni gillar dem ?


TIPS !

 


         TIPS !


LÅT  inte  bunken  med degen , som ska  jäsa  

stå  på  en  rostfri  diskbänk  och jäsa .

DÄR  är  det  för  kallt .


TACK !