onsdag 8 mars 2017

PLOMMONBRÖD MED HASSELNÖTTER , 2 ST.



           HEJSAN !

DETTA  är ett mustigt bröd med katrinplommon
och  hasselnötter .
Lagrad ost är en perfekt kombination till de söta
plommonen .
Himla gott till frukost !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
5 dl ljummet vatten,
1 dl kallpressad  rapsolja,
2 tsk salt,
½ dl brödsirap,
250 g kesella, 10 %,
150 g grovhackade hasselnötter,
1 dl gula russin,
15 hackade katrinplommon,
16- 17 dl DINKELMJÖL fullkorn,

PENSLING  och  GARNERING
1 uppvispat ägg,
2 msk pumpafrön.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke och häll över varmt vatten.
Rör tills jästen löser sig.
TILLSÄTT olja, salt, nötter, sirap, kesella, russin och
katrinplommon .
RÖR  i det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
Arbeta  degen kraftigt tills  den  känns  smidig och
släpper bunkens kanter .
Jäs  under bakduk  ca 30 minuter.
KLÄ 2 avlånga brödformar  a' 1 ½ liter med bakplåts-
papper .
STJÄLP upp degen på mjölat bakbord .
Dela i två delar och forma till limpor som Du lägger
i formarna .
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER.
Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Pensla med ägg och strö över pumpafrön.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 10 minuter, SÄNK
till 175 grader  och grädda ytterligare ca 30 minuter.
Täck med folie om de blir mörka .
LÅT bröden svalna på galler under bakduk .

MYSIG  FRUKOST !    LYCKA TILL !