lördag 2 april 2011

AIOLI-- VITLÖKSMAJONNÄS. 4PORT.

Har DU provat att göra detta någon gång?

1-2 vitlöksklyftor
1 äggula
1 tsk osötad senap
1 krm salt
1/2 dl olja

Så här gör DU:
Pressa vitlöken och
blanda den med äggula,
senap och salt.
Tillsätt oljan droppvis
under omrörning.

En klick AIOLI i fisksoppan
gör susen.

FISKSOPPA 4 PORT.

300 g torskfile
1/2 - 1 purjolök
2 morötter
1 liten fänkål
2 tomater
1 msk olivolja
1/2 pkt saffran
ca 7 dl fiskbuljong
100 g sockerärter
250 g räkor med skal

Så här gör DU:
Skär fisken i mindre bitar.
Strimla purjolöken.
Skala och skär morötterna
i tändsticksstora strimlor.
Skär fänkålen i tunna skivor.
Skålla och skala tomaterna.
Ta bort det mesta av kärnorna
och tärna tomatköttet.
Fräs saffran i oljan.
Tillsätt grönsakerna och
låt fräsa några minuter.
Häll på fiskbuljongen och
låt koka upp.
Lägg i fisken och låt soppan
sjuda några minuter tills fisken
har vitnat.
Lägg i sockerärterna .
Skala räkorna och lägg i dem.
Hetta upp soppan utan att koka.
Smaka av med salt o peppar.
SERVERA BUMS-MED EN GÅNG!
mmmm....så goottt!

UGNSBAKAD LAX MED KRYDDIGT TÄCKE. 4 PORT.

Hej,allesammans nu är jag igång igen!

Ska vi prova detta.

Vi tyckte det blev gott med
bladpersilja blandat med några
msk färsk timjan och basilika.
Men DU kan välja vilka örtkryydor
DU tycker om.

4 laxfiler ca 100g/st
1 dl fiskbuljong
el vitt vin
1 skiva vitt bröd
(gärna lite torrt)
1 tsk salt
1 1/2 dl färskriven
parmesanost
2 dl finskurna örtkryddor
nymalen vitpeppar

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg laxbitarna i en form
och häll på vin eller buljong.
Smula brödet i en bunke och
blanda med ost,örtkryddor,
salt och peppar.
Fördela blandningen på
laxbitarna.
Sätt in i ugnen i 15-20 min.

SERVERA med potatis och
lättkokta sockerärter
eller broccoli-buketter.

SMAKLIG MÅLTID!