söndag 9 juni 2024

SOLMOGEN TOMATCHUTNEY ,

 

                        HEJSAN ! 


TOMATCHUTNEY,  Är gott som tillbehör till kötträtter ,

eller på ett buffe' - bord .

Chutneyn blir godast om DU använder riktigt solmogna

tomater .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg tomater

1 gul lök

1/2 röd chilifrukt

rapsolja till stekning

3/4 dl vitvinsvinäger

1 dl ljusa russin

2 dl strösocker

2 tsk finriven färsk ingefära salt


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SKÖLJ och skär tomaterna i bitar .

2,  SKALA och hacka löken .

Kärna ur och finhacka chilin .

3,  FRÄS lök och chili i en gryta med olja.

Löken och chilin ska bli mjuk och glansig .

4,  TILLSÄTT tomater , vitvinsvinäger ,

ljusa russin och socker och låt tomatchutneyn 

småkoka i ca 40 minuter . Rör om då och då .

5,  SMAKA av med riven ingefära och salt.

Häll upp chutneyn på väl rengjorda glasburkar .

6,  FÖRVARA  chutneyn kallt .


TIPS !

ALLA sorters tomater går att använda 

i chutneyn - små , stora eller biffiga ,

gröna , röda eller gula ! 

mm...så gott !

LYCKA TILL !

NÖT - GIFFLAR FRÅN BARNDOMEN .

 

                            HEJSAN  !


MIN FARMOR BAKADE NÅGOT LIKNANDE DESSA 

NÄR  JAG  VAR BARN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 paket jäst för söta degar

3/ 4  dl flytande margarin

3 dl mjölk

1 ägg

1/2  dl strösocker

2 tsk mald  kardemumma

1 kryddmått salt

8 - 9 dl vetemjöl


1 dl hasselnötter

1 dl strösocker

1/2 dl flytande margarin


ägg att pensla med 

+  pärlsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke.

Värm margarin och mjölk till 37 grader i en kastrull .

TILLSÄTT  lite av degvätskan till jästen .

Rör så att jästen löser sig .Tillsätt  resten av degvätskan ,

ägg, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet .

ARBETA ihop till en kladd -fri  deg .

Låt degen jäsa i 30 minuter .

MAL under tiden hasselnötterna  och blanda dem med

socker och margarin .

DELA  degen i 4 delar .

KAVLA ut varje degbit till en rund , lite drygt tallriks -

stor kaka .

SKÄR  eller sporra kakan i 6 jämnstora  snibbar .

LÄGG en klick fyllning  på den breda sidan av giffeln

och rulla ihop  .

LÅT gifflarna jäsa på en bakplåt  i ytterligare 30 minuter.

PENSLA med uppvispat ägg och strö på pärlsocker .

GRÄDDA  gifflarna  i  ca  10  minuter i 225  grader .


LYCKA  TILL !


                     

GRATINERAD SPETSKÅL MED KRYDDIG KORV , 4 PORT. , LUNCH.

                 HEJSAN  !


MJÄLL SPETSKÅL I FIN FORM 
MED SMAKRIK KORV .


HÄR ÄR RECEPTET:

 1 spetskåls huvud

500 g kryddiga korvar

t ex ,  choritzo

4 färska lökar 

1 dl blandade hackade örter

t ex dragon, timjan, persilja

2 - 3 msk kapris 

OSTSÅS :

50 g smör /margarin

2 msk vetemjöl

4 dl gräddmjölk

2 dl lagrad riven ost

salt och peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  OSTSÅS : SMÄLT smöret i en kastrull , 

pudra på mjölet .

Häll på gräddmjölk, koka upp under omrörning .

Blir såsen för tjock kan Du späda med mjölk .

Tillsätt osten och låt den smälta under omrörning.

Salta och peppra .

2,  KLYFTA Spetskålen , behåll stocken .

Koka klyftorna i lättsaltat vatten 6 - 7 minuter .

Låt kålen rinna av på hushållspapper.

3,  SKÄR Korven i bitar och klyfta löken .

4,  LÄGG  Spetskålen i en ugnsform med lök,

korv och örter .

Häll över såsen och gratinera i 200 grader i

20 -25  minuter .

Strö över kapris och servera .

HOPPAS ATT DET SMAKAR 

LYCKA TILL !