söndag 9 juni 2024

SOLMOGEN TOMATCHUTNEY ,

 

                        HEJSAN ! 


TOMATCHUTNEY,  Är gott som tillbehör till kötträtter ,

eller på ett buffe' - bord .

Chutneyn blir godast om DU använder riktigt solmogna

tomater .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg tomater

1 gul lök

1/2 röd chilifrukt

rapsolja till stekning

3/4 dl vitvinsvinäger

1 dl ljusa russin

2 dl strösocker

2 tsk finriven färsk ingefära salt


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SKÖLJ och skär tomaterna i bitar .

2,  SKALA och hacka löken .

Kärna ur och finhacka chilin .

3,  FRÄS lök och chili i en gryta med olja.

Löken och chilin ska bli mjuk och glansig .

4,  TILLSÄTT tomater , vitvinsvinäger ,

ljusa russin och socker och låt tomatchutneyn 

småkoka i ca 40 minuter . Rör om då och då .

5,  SMAKA av med riven ingefära och salt.

Häll upp chutneyn på väl rengjorda glasburkar .

6,  FÖRVARA  chutneyn kallt .


TIPS !

ALLA sorters tomater går att använda 

i chutneyn - små , stora eller biffiga ,

gröna , röda eller gula ! 

mm...så gott !

LYCKA TILL !

KYCKLING MED POTATISPESTO, 4 PORT.

 


                                 HEJSAN !

DET här är så himla gott !

Dessutom lagar Du kyckling och potatis samtidigt i ugnen .

Sätt ugnen på varmluft och sänk värmen till ca 175 grader .

Kontrollera att kycklingen är genomstekt .


HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kycklingfile

1 tsk paprikapulver

salt , peppar

2 msk smör

PESTOPOTATIS:

1 kg färskpotatis

2 msk olivolja

1 kruka basilika

1 dl pinjenötter

2 dl riven parmesanost

1 1/2 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

300 g vaxbönor och gröna bönor

1 msk smör


SÅ HÄR GÖR DU ;

1,  SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.

2,  PESTOPOTATIS;

Dela stora potatisar .

Blanda potatis och olja.

Bred ut på en plåt  med bakplåtspapper .

Salta och peppra .

Rosta i ugnen i 30 minuter .

3,  KRYDDA  kycklingen med paprikapulver

salt och peppar .

Bryn den runtom i smör . Lägg över i en ugnsform .

Tillaga klart i ugnen tills innertemperaturen är 72 grader.

4,  PESTOPOTATIS ;

MIXA basilika, pinjenötter,  parmesan och olja .

Tillsätt riven vitlök och smaka av med salt och peppar .

Ansa och stek alla bönor i en stekpanna med smör ,  5 minuter.

Salta och peppra .

5,  VID SERVERING :

BLANDA potatis, bönor, och  hälften av peston .

Lägg upp på ett fat .

Lägg på skivad kyckling.

Servera peston bredvid .


LYCKA TILL OCH SMAKLIG MÅLTID !

                       


























































GRATINERAD SPETSKÅL MED KRYDDIG KORV , 4 PORT. , LUNCH.

                 HEJSAN  !


MJÄLL SPETSKÅL I FIN FORM 
MED SMAKRIK KORV .


HÄR ÄR RECEPTET:

 1 spetskåls huvud

500 g kryddiga korvar

t ex ,  choritzo

4 färska lökar 

1 dl blandade hackade örter

t ex dragon, timjan, persilja

2 - 3 msk kapris 

OSTSÅS :

50 g smör /margarin

2 msk vetemjöl

4 dl gräddmjölk

2 dl lagrad riven ost

salt och peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  OSTSÅS : SMÄLT smöret i en kastrull , 

pudra på mjölet .

Häll på gräddmjölk, koka upp under omrörning .

Blir såsen för tjock kan Du späda med mjölk .

Tillsätt osten och låt den smälta under omrörning.

Salta och peppra .

2,  KLYFTA Spetskålen , behåll stocken .

Koka klyftorna i lättsaltat vatten 6 - 7 minuter .

Låt kålen rinna av på hushållspapper.

3,  SKÄR Korven i bitar och klyfta löken .

4,  LÄGG  Spetskålen i en ugnsform med lök,

korv och örter .

Häll över såsen och gratinera i 200 grader i

20 -25  minuter .

Strö över kapris och servera .

HOPPAS ATT DET SMAKAR 

LYCKA TILL !