HEJSAN !
Igår bakade jag dessa speciella limpor som SKA STÄLLAS IN I KALL UGN ?!
Jag har russin och linfrön i degen , -men DU gör som du känner är rätt för ER /DIG !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
6 dl vatten , 37 grader
1 dl ljus sirap
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
1 dl linfrön
1dl russin
8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
GARNERING , Linfrön
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet .
TILLSÄTT sirap, olja, salt, linfrön, rågsikt och vetemjöl
lite i taget .
RÖR ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i
några minuter .
DELA degen i två bitar och forma dem till limpor med
mjölade händer .
Lägg dem i limpformar, ca 1 1/2 liter klädda med bakplåtspapper.
(doppa bakplåtspappret i ljummet vatten och vrid ur,
så är det lättare att lägga i formen.)
Skär några snitt tvärs över limporna med en vass kniv .
SÄTT IN BRÖDEN I KALL UGN (utan jäsning) i mitten av ugnen
och sätt temperaturen på 200 grader.
BRÖDEN jäser under tiden ugnsvärmen ökar . (rena skådespelet) .
Låt bröden stå i ugnen i ca 1 timma .
Täck med folie i slutet av gräddningen om de blir för mörka .
SÅ HIMLA GODA !
LYCKA TILL !