måndag 25 januari 2021

MINA, SNABBA RÅGSIKTSLIMPOR MED LINFRÖN och RUSSIN . 2 ST LIMPOR .




                                               HEJSAN !

Igår bakade jag dessa  speciella  limpor som SKA STÄLLAS IN I KALL UGN ?!
Jag har russin och linfrön  i degen , -men DU gör som du känner är rätt för ER /DIG !

HÄR ÄR RECEPTET  :
50 g jäst
6 dl vatten , 37 grader
1 dl ljus sirap
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
1 dl linfrön
1dl russin



8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
GARNERING , Linfrön 

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet . 
TILLSÄTT  sirap, olja, salt, linfrön, rågsikt och vetemjöl 
lite i taget .
RÖR  ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i
några minuter .
DELA degen i två bitar och forma dem till limpor med 
mjölade händer .
Lägg dem i limpformar, ca 1 1/2 liter klädda med bakplåtspapper.
(doppa bakplåtspappret i ljummet vatten och vrid ur,
så är det lättare att lägga i formen.)
Skär några snitt tvärs över limporna med en vass kniv .
SÄTT IN BRÖDEN I KALL UGN (utan jäsning) i mitten av ugnen 
och sätt temperaturen  på 200 grader.
BRÖDEN jäser under tiden ugnsvärmen ökar .  (rena skådespelet) .
Låt bröden stå i ugnen i ca 1 timma .
Täck med folie i slutet av  gräddningen om de blir för mörka .

SÅ HIMLA GODA !
                                                    LYCKA TILL !