fredag 29 oktober 2021

SMÖGENSOPPA , 4 PORT .

  

              

                                  HEJSAN  !

VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

300 g  torsk -file

600 g  räkor  med  skal

5  schalottenlökar

1  burk  hela  tomater

7  dl  fiskbuljong

1 1/2  dl  torrt   vitt  vin eller citronsaft

2  dl  kräm fraiche

1/2  tsk  timjan

hackad  dill


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  torsken i  mindre  bitar  och  skala  räkorna .

Skala  lökarna  och  skär  dem  i  klyftor,  fräs  dem 

i  en  kastrull .

TILLSÄTT  tomater  med  spad,  fiskbuljong,  vin 

och  timjan .

Låt  allt  puttra  på  svag  värme  ca  15  minuter  och

smaka  av .

Lägg  i  räkorna  och  låt  allt  bli  varmt  men  inte koka,

strö  över  dill .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




MIN SVAMPSOPPA MED BACONTOPP , 4 PORTIONER .

 


                                                  HEJSAN  !


DET HÄR ÄR EN JÄTTEGOD  SOPPA  PÅ EGENHÄNDIGT 

 PLOCKADE  CHAMPINJONER .  RIKTIGT  SMARRIG  !


HÄR ÄR RECEPTET  :

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

300 g  färska champinjoner

1 msk vetemjöl

10 dl vatten 

2 hönsbuljongtärningar 

2 1/2  dl  matlagningsgrädde

1 msk  kinesisk soja 

salt och peppar

1 paket tärnad bacon 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och  finhacka  lök  och  vitlök .

Ansa  och  skiva  svampen .

Fräs  lök  och  svamp  i  lite  matfett 

några  minuter  i  en  kastrull .

STRÖ  över  mjölet  och  rör  om .

Späd  med  vatten  och  matlagningsgrädde.

Tillsätt buljongtärningar  och  soja .

Låt  soppan  koka  på  svag  värme  ca 15 minuter.

Rör  då  och  då  i  soppan .

Smaka  av  med  salt  och  peppar .

KNAPER - Stek  baconet  och  låt  det  rinna  av  

på  hushållspapper .

Toppa  soppan  med  bacon  och  solrosskott .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

FÄRGRIK KASSLERGRYTA , 4 PORTIONER

 


                                                   HEJSAN !

Det här är inte dumt , så himla gott 

med både gul lök,morötter , röd paprika ,broccoli...

och lite till ... .

HÄR ÄR RECEPTET :

600 g benfri kassler

2 gula lökar

3 morötter

1 röd paprika

150 g broccoli buketter

1 squash

3 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

1 dl  kräm fraiche

1/3 tub  riven pepparrot  ca 90 g

ca  10 rädisor

ärtskott


SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR köttet i tärningar  och bryn dem  lätt i lite matfett.

Lägg över  dem  i  en  gryta .

SKALA  och skär  löken i klyftor .

Skala och skär morötterna i slantar .  

Kärna  ur  och  strimla  paprikan .

Ansa  och  skär  squashen  i  tärningar .

FRÄS  lök  och  morötter i  lite  matfett tills 

löken  är  mjuk  och  glansig .  Lägg  det  över i grytan .

TILLSÄTT  vatten,  buljongtärning  och  kräm fraiche.

Låt grytan  puttra  under  lock ca  10  minuter .

TILLSÄTT  paprika ,  squash  och  broccoli .

Låt  grytan koka i  ytterligare  ca  5  minuter  på svag värme .

ANSA  och  skiva  rädisorna .

Smaka av  grytan  med  riven  pepparrot,  lägg ner  rädisorna 

och  låt  dem  bli  varma  .

STRÖ över  ärtskott .


SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA TILL !