måndag 26 november 2012

TACOS MED MOROT , PALSTERNACKA OCH SPARRIS. 4 PORT.

5 morötter
5 palsternackor
500 g sparris
1 dl banan-ketchup
1 dl hackad färsk koriander
12 mjuka tortillor
1 dl creme fraiche

Så här gör DU:
SKÄR alla grönsaker i små bitar  och koka dem i 5-6 min.
tills de är mjuka.
Häll bort vattnet och blanda i ketchup och koriander.
SKEDA upp grönsaksblandningen på mjuka tortillor
med en klick creme fraiche överst.
Banan - ketchup finns ute i affärerna.
se mitt recept på banan - ketchup från
18/9 08 på bloggen.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

GRÖNSAKSGRYTA MED SAFFRAN. 4 PORT.

Om DU inte äter Jul-skinka kan DU prova denna rätt.
mmm...

4 morötter, skurna i 1 cm stora bitar
4 msk olivolja
3 små purjolökar, skurna i 1 cm
stora bitar
1 fänkålshuvud , delat och skuret i
tunna skivor
3 zucchini , skurna i 3 cm stora bitar
6 salladslökar, skurna i 3 cm stora bitar
2 tomater , skalade och skurna i mindre bitar
1/2 liter grönsaksfond
1 krm Saffran
salt å  nymalen vitpeppar

Så här gör DU:
KOKA morötterna i vatten i 5 min.
Ta upp dem och låt dem rinna av.
Hetta upp oljan i en stor gryta.
Lägg i purjolök , morötter och fänkål
och stek i 4 min.
Tillsätt zucchini , lök och tomater och
stek i 2-3 min.
Sjud grönsaksfonden tillsammans med
Saffran i 5 min  och  häll den över grönsakerna i grytan.
Låt sjuda på svag värme i ca 10 min.
SERVERA  gärna med couscous eller ris till.
Smaka av.ev mer salt å peppar.

SMAKLIG MÅLTID!

KÅLDOLMAR FYLLDA MED PERSILJEROT,VITLÖK,HASSELNÖTTER,OCH CHAMPINJONER I CURRYSÅS. 4 PORT.


mmm....gott  !

1 kålhuvud,blanda gärna vitkål och rödkål
2 stora persiljerötter
1 stor potatis
1/2 dl grädde
3 vitlöksklyftor
1 dl hackade hasselnötter
1/2 liter champinjoner, skurna i små bitar
2 dl kokt ris
salt och nymalen vitpeppar
1/2 liter grönsaksfond
1 msk grön currypasta
2 msk mörk sirap

Så här gör DU:
SKÄR bort en del av den grova rotstocken
på kålhuvudet.
Ta försiktigt bort kålbladen , DU behöver 16-18 st.
KOKA  dem i lättsaltat vatten ca 15 min.
Använder DU både vit- och rödkål måste DU koka
dem var för sig.
Rödkålen färgar vattnet vinrött.
SKALA  Persiljerot och potatis och skär dem i
mindre bitar.
Koka dem mjuka 10-15 min.
Häll bort vattnet och häll i grädden.
Mosa rotsakerna.
PRESSA  vitlöksklyftorna  och tillsätt dem  tillsammans
med hasselnötter, champinjoner, och det kokta riset.
SALTA Å PEPPRA.
LÄGG  ut kålbladen  och fördela fyllningen på dem .
Vik  in kanterna  och rulla ihop kålbladen till
små fina paket.
Lägg dem i en smord långpanna .
Blanda  grönsaksfond, currypasta  och sirap och
häll över dolmarna.
STEK i 175 grader i 30 min.
Fonden får inte koka bort.
SPÄD med vatten om det börjar se torrt ut.

SMAKLIG MÅLTID!
LYCKA TILL!

SALLAD MED ROSTAD PUMPA OCH LÖSKOKTA ÄGG. 4 PORT.

Prova detta !

1/2 kg pumpa
skuren i skivor utan frön
olivolja
nymalen svartpeppar
200 g kärnfria  druvor
1 dl gröna oliver
200 g fetaost
3 msk hackad oregano
150 g rucolasallad
4 löskokta ägg
4 msk balsamvinäger

Så här gör DU:
LÄGG skivorna av pumpa i en långpanna
och ringla olivolja över dem.
Kvarna över peppar och ställ pannan i
ca 35 min  i 180 grader i ugnen,tills pumpan
är gyllenbrun.
Låt den svalna .
BLANDA  vindruvor, oliver, fetaost, oregano
och rucola och lägg upp på 4 tallrikar.
LÄGG skivor av pumpa  och två ägghalvor
på varje tallrik.
Ringla över balsamvinäger.

Inte dumt alls.
SMAKLIG MÅLTID!

BEVARA VITAMINERNA !

Ett  gott  råd  .

Tillsätt  en  smörklick  i  vattnet  då  DU
kokar  morötter.
Då  bevaras  vitaminerna  bättre.
De  får  dessutom  godare  smak.



När jag  bakat  rågbröd , lägger  jag  alltid  dem
i  våta  urvridna  bomullsdukar.
Det  gör  att  ingen  hård  skorpa  bildas .



Förr  när  barna  var  små,  när  vi  hade  barnkalas,
då  blandade  jag  karamellfärg  i  vattnet  till iskuberna
Det  brukade  vara  uppskattat.


Sjuka  barn  är  inte  alltid  så  lätt
då  de  måste  stanna  i  sängen.
Plocka  fram  STRYKBRÄDAN
och  använd  till  lekbord.
Då   kan  de  rita,  lägga  pussel,
och  kanske  tillåmed  äta  något
med mor å far.

MIN NYASTE STRÖMMINGSRÄTT.

Gillar  DU Strömming?
Prova detta .

500g strömmingsfile
1 tsk grovstött kryddpeppar
salt
1 msk  av  vardera  vinäger och socker
ca 1/2 burk kryddad  tomatsås
ta  en  som  DU  tycker  om
klippt  dill.

Så  här  gör  DU:
RULLA   strömmingsfileerna  med
köttsidan  utåt  och  lägg  dem  i  en 
ugnssäker,  smord  form.
STRÖ  på  kryddpepparn  och  salta.
BLANDA  vinäger  och  socker  och
skeda  över.
BRED   över tomatsåsen  och  Grädda
i  200 grader  ca  15  min.
SERVERAS  varm   eller  kall  med 
klippt  dill  över.

Kokt  potatis  kan  DU  ha  till.

SMAKLIG  MÅLTID!

INBAKAD CHAMPINJONKASSLER. 8-10 PORT.

Nu får vi lämna baket en stund.
Så  tar  vi  denna  enkla ,men  så
goda  rätt.

ca 1,2 kg nästan benfri Kassler
FYLLNING:
1 burk champinjoncreme (185 g)
100 g färska champinjoner
1/2-1 dl gräslök
eller 1 dl hackad  persilja
(2 vitlöksklyftor)
5 plattor  djupfryst  smördeg 
PENSLING:
1 ägg

Så här  gör  DU:
TINA  smördegsplattorna  enligt  beskrivningen 
på  paketet.
SKÄR  bort  de  ben  som  finns.
Skär  sedan  kasslern  i  skivor,  men  inte 
helt  igenom  de ska  hänga  ihop nertill,
då  är  det  lättare  att  vira  in  kasslern  i  smördegen.
SKÖLJ  och  hacka  champinjonerna.
Blanda  kräm , champinjoner,  klippt, gräslök
eller  hackad  persilja.
Smaksätt  ev  med  lite  pressad  vitlök.
Bred  rikligt  med  fyllning  mellan  kasslerskivorna.
Får  DU  fyllning  över  bred  den  över  kasslern.
KAVLA  ut  smördegsplattorna  ca 10 cm  på  längden.
Lägg 4 plattor lite  omlott  till  en  stor  platta.
TÄCK  kasslern  med  degplattan  och  vik  den  runtom
som  ett paket.
Sporra  ut  blad  av  den  femte  degplattan  och  lägg
 ovanpå  som  dekoration.
PENSLA   med  uppvispat  ägg.
GRÄDDA  i 225  grader  ca 20  min  eller  tills
smördegen  fått  fin  färg.
SERVERA  med kokta  grönsaker.

Lite  pyssel, men hoppas  på  en  trevlig  måltid.

LYCKA TILL!

TREKANTER. 30 ST.

mmmm ...en så'n jättegod choklad-kaka
måste DU prova.

4 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 dl strösocker
150 g smör
el. margarin
1 ägg-gula
FYLLNING:
200 g mjuk nougat
100g nötspån eller hackade nötter

Så här gör DU:
Blanda samman alla torra ingredienser
i en skål.
Arbeta in smör och ägg-gula
Låt degen vila på svalt ställe  i 60 min.
KAVLA ut degen till 3 mm tjocklek.
Skär till trekanter och  lägg  på plåt.
GRÄDDA i 12-15 min.
Låt kakorna  svalna.
SMÄLT  nougaten  i  vattenbad.
Blanda  ner  2/3  av  nötterna  och
spar  resten  till  garnering.
Lägg  en  klick  på  hälften  av  kakorna
och  lägg  därefter  ihop kakorna .
LÄGG  en klick  ovanpå kakorna och 
garnera  med  resten  av  nötterna.

LYCKA TILL!

CITRONSTRASS. CA 25 ST.

Gammaldags -kaka,
men ack så god!

125 g smör
1/4 dl strösocker
1/4 florsocker
1/2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
rivet skal av 1/2 citron
några droppar citronsaft
gul karamellfärg

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla ingredienserna
till en smidig deg.
Färga den svagt gul.
TRYCK ut kakorna genom en sprits
till ca 5 cm längder på bakplåtspapper.
GRÄDDA: 10-12 min.

såååå,...goda!
LYCKA TILL!

MAUDS JULKAKA. 1 ST.

Denna är ett MÅSTE  för mej till JULEN.

200 g smör
1 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g ljusa Aprikoser
(hälsokosthyllan)
100 g torkade Fikon
1 dl russin
1/2 dl grovhackade  hasselnötter.

Så här gör DU:
RÖR smör och socker smidigt.
Rör i äggen ett i taget.
Blanda mjöl och bakpulver i en
annan bunke.
SKÄR Aprikoser och Fikon i
små bitar.
RÖR ner frukten ,russin och 
nötter i mjölet .
Rör ner alltihop i äggsmeten.
HÄLL smeten i en smord och bröad
sockerkaksform.
GRÄDDA på 175 grader ca 1 tim.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.

mmmm... mysigt!
LYCKA TILL!

KARDEMUMMA OCH NÖTTOPPAR CA 30 ST.

Kardemumma, i bröd,kakor eller bullar
är det godaste jag vet.

3 dl hasselnötter
2 1/2 dl florsocker
1 tsk mald  Kardemumma
 3 äggvitor=ca 1 dl

Så här gör DU:
MAL nötkärnorna, gärna i matberedare.
Rör i florsocker och Kardemumma.
Vispa äggvitorna lätt.
Rör ner dem i smeten .
KLICKA ut kakorna på bakplåtspapper.
Grädda ugnen på 200 grader 7-8 min.
Lossa kakorna  och låt dem kallna.

mmmm...... så goda!
LYCKA TILL!

BOHUSLÄNSKA BRÖDKAKOR. 6 STORA el. 12 SMÅ.

JULE-KAKOR  kallar vi dem!
Bara till JUL.

50 g jäst
100 g smör
6 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk sirap
1- 1 1/2 msk kummin
eller
1 msk anis  -stött
1 msk fänkål   -stött
8 dl rågsikt
9 dl vetemjöl

Så här gör DU:
SMULA  jästen i degbunken.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och låt bli
fingervarm (37 grader)
HÄLL degspadet över jästen
och rör om.
Tillsätt salt,sirap och kryddor
och arbeta in rågsikt och
vetemjöl.
Låt degen vila under bakduk 10 min.
TAG upp degen på bakbordet och
arbeta samman den.
Dela den i 6 eller 12 delar och kavla
ut bitarna,ev.direkt på bakplåtspapper
till ca 30 resp.15 cm i diam.
PRICKA kakorna med gaffel
eller nagg.
GRÄDDA i 250 graders ugnsvärme
6-8 min.
Pensla kakorna med HETT vatten och
låt dem svalna mellan  bakdukar på galler.

Så nu är det klart!
Jättegoda lite ljumna med smör på.
LYCKA TILL!