5 morötter
5 palsternackor
500 g sparris
1 dl banan-ketchup
1 dl hackad färsk koriander
12 mjuka tortillor
1 dl creme fraiche
Så här gör DU:
SKÄR alla grönsaker i små bitar och koka dem i 5-6 min.
tills de är mjuka.
Häll bort vattnet och blanda i ketchup och koriander.
SKEDA upp grönsaksblandningen på mjuka tortillor
med en klick creme fraiche överst.
Banan - ketchup finns ute i affärerna.
se mitt recept på banan - ketchup från
18/9 08 på bloggen.
HOPPAS ATT DET SMAKAR!
måndag 26 november 2012
GRÖNSAKSGRYTA MED SAFFRAN. 4 PORT.
Om DU inte äter Jul-skinka kan DU prova denna rätt.
mmm...
4 morötter, skurna i 1 cm stora bitar
4 msk olivolja
3 små purjolökar, skurna i 1 cm
stora bitar
1 fänkålshuvud , delat och skuret i
tunna skivor
3 zucchini , skurna i 3 cm stora bitar
6 salladslökar, skurna i 3 cm stora bitar
2 tomater , skalade och skurna i mindre bitar
1/2 liter grönsaksfond
1 krm Saffran
salt å nymalen vitpeppar
Så här gör DU:
KOKA morötterna i vatten i 5 min.
Ta upp dem och låt dem rinna av.
Hetta upp oljan i en stor gryta.
Lägg i purjolök , morötter och fänkål
och stek i 4 min.
Tillsätt zucchini , lök och tomater och
stek i 2-3 min.
Sjud grönsaksfonden tillsammans med
Saffran i 5 min och häll den över grönsakerna i grytan.
Låt sjuda på svag värme i ca 10 min.
SERVERA gärna med couscous eller ris till.
Smaka av.ev mer salt å peppar.
SMAKLIG MÅLTID!
mmm...
4 morötter, skurna i 1 cm stora bitar
4 msk olivolja
3 små purjolökar, skurna i 1 cm
stora bitar
1 fänkålshuvud , delat och skuret i
tunna skivor
3 zucchini , skurna i 3 cm stora bitar
6 salladslökar, skurna i 3 cm stora bitar
2 tomater , skalade och skurna i mindre bitar
1/2 liter grönsaksfond
1 krm Saffran
salt å nymalen vitpeppar
Så här gör DU:
KOKA morötterna i vatten i 5 min.
Ta upp dem och låt dem rinna av.
Hetta upp oljan i en stor gryta.
Lägg i purjolök , morötter och fänkål
och stek i 4 min.
Tillsätt zucchini , lök och tomater och
stek i 2-3 min.
Sjud grönsaksfonden tillsammans med
Saffran i 5 min och häll den över grönsakerna i grytan.
Låt sjuda på svag värme i ca 10 min.
SERVERA gärna med couscous eller ris till.
Smaka av.ev mer salt å peppar.
SMAKLIG MÅLTID!
KÅLDOLMAR FYLLDA MED PERSILJEROT,VITLÖK,HASSELNÖTTER,OCH CHAMPINJONER I CURRYSÅS. 4 PORT.
mmm....gott !
1 kålhuvud,blanda gärna vitkål och rödkål
2 stora persiljerötter
1 stor potatis
1/2 dl grädde
3 vitlöksklyftor
1 dl hackade hasselnötter
1/2 liter champinjoner, skurna i små bitar
2 dl kokt ris
salt och nymalen vitpeppar
1/2 liter grönsaksfond
1 msk grön currypasta
2 msk mörk sirap
Så här gör DU:
SKÄR bort en del av den grova rotstocken
på kålhuvudet.
Ta försiktigt bort kålbladen , DU behöver 16-18 st.
KOKA dem i lättsaltat vatten ca 15 min.
Använder DU både vit- och rödkål måste DU koka
dem var för sig.
Rödkålen färgar vattnet vinrött.
SKALA Persiljerot och potatis och skär dem i
mindre bitar.
Koka dem mjuka 10-15 min.
Häll bort vattnet och häll i grädden.
Mosa rotsakerna.
PRESSA vitlöksklyftorna och tillsätt dem tillsammans
med hasselnötter, champinjoner, och det kokta riset.
SALTA Å PEPPRA.
LÄGG ut kålbladen och fördela fyllningen på dem .
Vik in kanterna och rulla ihop kålbladen till
små fina paket.
Lägg dem i en smord långpanna .
Blanda grönsaksfond, currypasta och sirap och
häll över dolmarna.
STEK i 175 grader i 30 min.
Fonden får inte koka bort.
SPÄD med vatten om det börjar se torrt ut.
SMAKLIG MÅLTID!
LYCKA TILL!
SALLAD MED ROSTAD PUMPA OCH LÖSKOKTA ÄGG. 4 PORT.
Prova detta !
1/2 kg pumpa
skuren i skivor utan frön
olivolja
nymalen svartpeppar
200 g kärnfria druvor
1 dl gröna oliver
200 g fetaost
3 msk hackad oregano
150 g rucolasallad
4 löskokta ägg
4 msk balsamvinäger
Så här gör DU:
LÄGG skivorna av pumpa i en långpanna
och ringla olivolja över dem.
Kvarna över peppar och ställ pannan i
ca 35 min i 180 grader i ugnen,tills pumpan
är gyllenbrun.
Låt den svalna .
BLANDA vindruvor, oliver, fetaost, oregano
och rucola och lägg upp på 4 tallrikar.
LÄGG skivor av pumpa och två ägghalvor
på varje tallrik.
Ringla över balsamvinäger.
Inte dumt alls.
SMAKLIG MÅLTID!
1/2 kg pumpa
skuren i skivor utan frön
olivolja
nymalen svartpeppar
200 g kärnfria druvor
1 dl gröna oliver
200 g fetaost
3 msk hackad oregano
150 g rucolasallad
4 löskokta ägg
4 msk balsamvinäger
Så här gör DU:
LÄGG skivorna av pumpa i en långpanna
och ringla olivolja över dem.
Kvarna över peppar och ställ pannan i
ca 35 min i 180 grader i ugnen,tills pumpan
är gyllenbrun.
Låt den svalna .
BLANDA vindruvor, oliver, fetaost, oregano
och rucola och lägg upp på 4 tallrikar.
LÄGG skivor av pumpa och två ägghalvor
på varje tallrik.
Ringla över balsamvinäger.
Inte dumt alls.
SMAKLIG MÅLTID!
BEVARA VITAMINERNA !
Ett gott råd .
Tillsätt en smörklick i vattnet då DU
kokar morötter.
Då bevaras vitaminerna bättre.
De får dessutom godare smak.
När jag bakat rågbröd , lägger jag alltid dem
i våta urvridna bomullsdukar.
Det gör att ingen hård skorpa bildas .
Förr när barna var små, när vi hade barnkalas,
då blandade jag karamellfärg i vattnet till iskuberna
Det brukade vara uppskattat.
Sjuka barn är inte alltid så lätt
då de måste stanna i sängen.
Plocka fram STRYKBRÄDAN
och använd till lekbord.
Då kan de rita, lägga pussel,
och kanske tillåmed äta något
med mor å far.
Tillsätt en smörklick i vattnet då DU
kokar morötter.
Då bevaras vitaminerna bättre.
De får dessutom godare smak.
När jag bakat rågbröd , lägger jag alltid dem
i våta urvridna bomullsdukar.
Det gör att ingen hård skorpa bildas .
Förr när barna var små, när vi hade barnkalas,
då blandade jag karamellfärg i vattnet till iskuberna
Det brukade vara uppskattat.
Sjuka barn är inte alltid så lätt
då de måste stanna i sängen.
Plocka fram STRYKBRÄDAN
och använd till lekbord.
Då kan de rita, lägga pussel,
och kanske tillåmed äta något
med mor å far.
MIN NYASTE STRÖMMINGSRÄTT.
Gillar DU Strömming?
Prova detta .
500g strömmingsfile
1 tsk grovstött kryddpeppar
salt
1 msk av vardera vinäger och socker
ca 1/2 burk kryddad tomatsås
ta en som DU tycker om
klippt dill.
Så här gör DU:
RULLA strömmingsfileerna med
köttsidan utåt och lägg dem i en
ugnssäker, smord form.
STRÖ på kryddpepparn och salta.
BLANDA vinäger och socker och
skeda över.
BRED över tomatsåsen och Grädda
i 200 grader ca 15 min.
SERVERAS varm eller kall med
klippt dill över.
Kokt potatis kan DU ha till.
SMAKLIG MÅLTID!
Prova detta .
500g strömmingsfile
1 tsk grovstött kryddpeppar
salt
1 msk av vardera vinäger och socker
ca 1/2 burk kryddad tomatsås
ta en som DU tycker om
klippt dill.
Så här gör DU:
RULLA strömmingsfileerna med
köttsidan utåt och lägg dem i en
ugnssäker, smord form.
STRÖ på kryddpepparn och salta.
BLANDA vinäger och socker och
skeda över.
BRED över tomatsåsen och Grädda
i 200 grader ca 15 min.
SERVERAS varm eller kall med
klippt dill över.
Kokt potatis kan DU ha till.
SMAKLIG MÅLTID!
INBAKAD CHAMPINJONKASSLER. 8-10 PORT.
Nu får vi lämna baket en stund.
Så tar vi denna enkla ,men så
goda rätt.
ca 1,2 kg nästan benfri Kassler
FYLLNING:
1 burk champinjoncreme (185 g)
100 g färska champinjoner
1/2-1 dl gräslök
eller 1 dl hackad persilja
(2 vitlöksklyftor)
5 plattor djupfryst smördeg
PENSLING:
1 ägg
Så här gör DU:
TINA smördegsplattorna enligt beskrivningen
på paketet.
SKÄR bort de ben som finns.
Skär sedan kasslern i skivor, men inte
helt igenom de ska hänga ihop nertill,
då är det lättare att vira in kasslern i smördegen.
SKÖLJ och hacka champinjonerna.
Blanda kräm , champinjoner, klippt, gräslök
eller hackad persilja.
Smaksätt ev med lite pressad vitlök.
Bred rikligt med fyllning mellan kasslerskivorna.
Får DU fyllning över bred den över kasslern.
KAVLA ut smördegsplattorna ca 10 cm på längden.
Lägg 4 plattor lite omlott till en stor platta.
TÄCK kasslern med degplattan och vik den runtom
som ett paket.
Sporra ut blad av den femte degplattan och lägg
ovanpå som dekoration.
PENSLA med uppvispat ägg.
GRÄDDA i 225 grader ca 20 min eller tills
smördegen fått fin färg.
SERVERA med kokta grönsaker.
Lite pyssel, men hoppas på en trevlig måltid.
LYCKA TILL!
Så tar vi denna enkla ,men så
goda rätt.
ca 1,2 kg nästan benfri Kassler
FYLLNING:
1 burk champinjoncreme (185 g)
100 g färska champinjoner
1/2-1 dl gräslök
eller 1 dl hackad persilja
(2 vitlöksklyftor)
5 plattor djupfryst smördeg
PENSLING:
1 ägg
Så här gör DU:
TINA smördegsplattorna enligt beskrivningen
på paketet.
SKÄR bort de ben som finns.
Skär sedan kasslern i skivor, men inte
helt igenom de ska hänga ihop nertill,
då är det lättare att vira in kasslern i smördegen.
SKÖLJ och hacka champinjonerna.
Blanda kräm , champinjoner, klippt, gräslök
eller hackad persilja.
Smaksätt ev med lite pressad vitlök.
Bred rikligt med fyllning mellan kasslerskivorna.
Får DU fyllning över bred den över kasslern.
KAVLA ut smördegsplattorna ca 10 cm på längden.
Lägg 4 plattor lite omlott till en stor platta.
TÄCK kasslern med degplattan och vik den runtom
som ett paket.
Sporra ut blad av den femte degplattan och lägg
ovanpå som dekoration.
PENSLA med uppvispat ägg.
GRÄDDA i 225 grader ca 20 min eller tills
smördegen fått fin färg.
SERVERA med kokta grönsaker.
Lite pyssel, men hoppas på en trevlig måltid.
LYCKA TILL!
TREKANTER. 30 ST.
mmmm ...en så'n jättegod choklad-kaka
måste DU prova.
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 dl strösocker
150 g smör
el. margarin
1 ägg-gula
FYLLNING:
200 g mjuk nougat
100g nötspån eller hackade nötter
Så här gör DU:
Blanda samman alla torra ingredienser
i en skål.
Arbeta in smör och ägg-gula
Låt degen vila på svalt ställe i 60 min.
KAVLA ut degen till 3 mm tjocklek.
Skär till trekanter och lägg på plåt.
GRÄDDA i 12-15 min.
Låt kakorna svalna.
SMÄLT nougaten i vattenbad.
Blanda ner 2/3 av nötterna och
spar resten till garnering.
Lägg en klick på hälften av kakorna
och lägg därefter ihop kakorna .
LÄGG en klick ovanpå kakorna och
garnera med resten av nötterna.
LYCKA TILL!
måste DU prova.
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 dl strösocker
150 g smör
el. margarin
1 ägg-gula
FYLLNING:
200 g mjuk nougat
100g nötspån eller hackade nötter
Så här gör DU:
Blanda samman alla torra ingredienser
i en skål.
Arbeta in smör och ägg-gula
Låt degen vila på svalt ställe i 60 min.
KAVLA ut degen till 3 mm tjocklek.
Skär till trekanter och lägg på plåt.
GRÄDDA i 12-15 min.
Låt kakorna svalna.
SMÄLT nougaten i vattenbad.
Blanda ner 2/3 av nötterna och
spar resten till garnering.
Lägg en klick på hälften av kakorna
och lägg därefter ihop kakorna .
LÄGG en klick ovanpå kakorna och
garnera med resten av nötterna.
LYCKA TILL!
CITRONSTRASS. CA 25 ST.
Gammaldags -kaka,
men ack så god!
125 g smör
1/4 dl strösocker
1/4 florsocker
1/2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
rivet skal av 1/2 citron
några droppar citronsaft
gul karamellfärg
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla ingredienserna
till en smidig deg.
Färga den svagt gul.
TRYCK ut kakorna genom en sprits
till ca 5 cm längder på bakplåtspapper.
GRÄDDA: 10-12 min.
såååå,...goda!
LYCKA TILL!
men ack så god!
125 g smör
1/4 dl strösocker
1/4 florsocker
1/2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
rivet skal av 1/2 citron
några droppar citronsaft
gul karamellfärg
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla ingredienserna
till en smidig deg.
Färga den svagt gul.
TRYCK ut kakorna genom en sprits
till ca 5 cm längder på bakplåtspapper.
GRÄDDA: 10-12 min.
såååå,...goda!
LYCKA TILL!
MAUDS JULKAKA. 1 ST.
Denna är ett MÅSTE för mej till JULEN.
200 g smör
1 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g ljusa Aprikoser
(hälsokosthyllan)
100 g torkade Fikon
1 dl russin
1/2 dl grovhackade hasselnötter.
Så här gör DU:
RÖR smör och socker smidigt.
Rör i äggen ett i taget.
Blanda mjöl och bakpulver i en
annan bunke.
SKÄR Aprikoser och Fikon i
små bitar.
RÖR ner frukten ,russin och
nötter i mjölet .
Rör ner alltihop i äggsmeten.
HÄLL smeten i en smord och bröad
sockerkaksform.
GRÄDDA på 175 grader ca 1 tim.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
mmmm... mysigt!
LYCKA TILL!
200 g smör
1 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g ljusa Aprikoser
(hälsokosthyllan)
100 g torkade Fikon
1 dl russin
1/2 dl grovhackade hasselnötter.
Så här gör DU:
RÖR smör och socker smidigt.
Rör i äggen ett i taget.
Blanda mjöl och bakpulver i en
annan bunke.
SKÄR Aprikoser och Fikon i
små bitar.
RÖR ner frukten ,russin och
nötter i mjölet .
Rör ner alltihop i äggsmeten.
HÄLL smeten i en smord och bröad
sockerkaksform.
GRÄDDA på 175 grader ca 1 tim.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
mmmm... mysigt!
LYCKA TILL!
KARDEMUMMA OCH NÖTTOPPAR CA 30 ST.
Kardemumma, i bröd,kakor eller bullar
är det godaste jag vet.
3 dl hasselnötter
2 1/2 dl florsocker
1 tsk mald Kardemumma
3 äggvitor=ca 1 dl
Så här gör DU:
MAL nötkärnorna, gärna i matberedare.
Rör i florsocker och Kardemumma.
Vispa äggvitorna lätt.
Rör ner dem i smeten .
KLICKA ut kakorna på bakplåtspapper.
Grädda ugnen på 200 grader 7-8 min.
Lossa kakorna och låt dem kallna.
mmmm...... så goda!
LYCKA TILL!
är det godaste jag vet.
3 dl hasselnötter
2 1/2 dl florsocker
1 tsk mald Kardemumma
3 äggvitor=ca 1 dl
Så här gör DU:
MAL nötkärnorna, gärna i matberedare.
Rör i florsocker och Kardemumma.
Vispa äggvitorna lätt.
Rör ner dem i smeten .
KLICKA ut kakorna på bakplåtspapper.
Grädda ugnen på 200 grader 7-8 min.
Lossa kakorna och låt dem kallna.
mmmm...... så goda!
LYCKA TILL!
BOHUSLÄNSKA BRÖDKAKOR. 6 STORA el. 12 SMÅ.
JULE-KAKOR kallar vi dem!
Bara till JUL.
50 g jäst
100 g smör
6 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk sirap
1- 1 1/2 msk kummin
eller
1 msk anis -stött
1 msk fänkål -stött
8 dl rågsikt
9 dl vetemjöl
Så här gör DU:
SMULA jästen i degbunken.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och låt bli
fingervarm (37 grader)
HÄLL degspadet över jästen
och rör om.
Tillsätt salt,sirap och kryddor
och arbeta in rågsikt och
vetemjöl.
Låt degen vila under bakduk 10 min.
TAG upp degen på bakbordet och
arbeta samman den.
Dela den i 6 eller 12 delar och kavla
ut bitarna,ev.direkt på bakplåtspapper
till ca 30 resp.15 cm i diam.
PRICKA kakorna med gaffel
eller nagg.
GRÄDDA i 250 graders ugnsvärme
6-8 min.
Pensla kakorna med HETT vatten och
låt dem svalna mellan bakdukar på galler.
Så nu är det klart!
Jättegoda lite ljumna med smör på.
LYCKA TILL!
Bara till JUL.
50 g jäst
100 g smör
6 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk sirap
1- 1 1/2 msk kummin
eller
1 msk anis -stött
1 msk fänkål -stött
8 dl rågsikt
9 dl vetemjöl
Så här gör DU:
SMULA jästen i degbunken.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och låt bli
fingervarm (37 grader)
HÄLL degspadet över jästen
och rör om.
Tillsätt salt,sirap och kryddor
och arbeta in rågsikt och
vetemjöl.
Låt degen vila under bakduk 10 min.
TAG upp degen på bakbordet och
arbeta samman den.
Dela den i 6 eller 12 delar och kavla
ut bitarna,ev.direkt på bakplåtspapper
till ca 30 resp.15 cm i diam.
PRICKA kakorna med gaffel
eller nagg.
GRÄDDA i 250 graders ugnsvärme
6-8 min.
Pensla kakorna med HETT vatten och
låt dem svalna mellan bakdukar på galler.
Så nu är det klart!
Jättegoda lite ljumna med smör på.
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)