fredag 30 november 2012

DANSKT RÅGBRÖD 3 LIMPOR.

mmm... det här är gott å saftigt.
50 g jäst
10 dl fingervarmt vatten 37 grader
3 dl vetekross
1 msk salt
1/2 dl mörk brödsirap
7 dl vetemjöl special
17-19 dl grovt rågmjöl
Så här gör DU:
SMULA  jästen i en bunke och rör
ut den i det fingervarma vattnet.
Häll i resten av vattnet , vetekross,salt
och brödsirap.
ARBETA in vetemjölet och sist rågmjölet,
lite i taget ,tills degen är smidig och släpper kanten.
Låt jäsa 60-90 minuter.
KNÅDA  degen ordentligt på bakbordet  så att alla
gasblåsor försvinner.
Dela degen i 3 delar och kavla ut till avlånga limpor.
LÄGG i smorda bakformar ca 1 1/2 liter.
Låt bröden jäsa under duk ca 60 minuter.
PENSLA med smält matfett.
GRÄDDA i 175 grader på nedersta falsen ca 75 min.
LÅT bröden svalna övertäckta på galler.

Det tar lite lång tid att göra, men det är det värt,
sen finns det alltid något man kan göra under tiden
det jäser el står i ugnen.
ALL LYCKA TILL!

LUNCHMACKA MED AVOCADO. 2 PORT.

Prova detta ,jag tycker det är jättegott.

2 minibaguetter
2 msk smör
4-6 salladsblad
1 dl keso med ananas
6 skivor rökt kalkon
1 dl valfria groddar
1 skivad avocado

Så här gör DU:
SKÄR  upp baguetten men låt
ena sidan hänga ihop.Smöra snittytorna
och lägg salladsblad på den undre delen.
FÖRDELA  keson, vik ihop kalkonskivorna
något och lägg dem ovanpå keson.
TOPPA med groddar och skivad avocado.

En kopp te till gillar jag.
HOPPAS ATT DET SMAKAR.!

SAFTIGT MOROTSBRÖD. 20 BULLAR.

Jättegoda  mmm...

50 g jäst
3 dl vatten
250 g kesella 10%
2 morötter
1 pkt lev gott-havre
UGN:250 grader.
Så här gör DU:
SMULA  jästen i en bunke och
häll över fingervarmt vatten.
Rör tills jästen löst sig.
Rör ner kesellan.
SKALA  och riv morötterna fint,
blanda ner i degspadet.
TILLSÄTT  mjölet,men spara lite
 till utbakningen.
Arbeta degen väl och låt den jäsa
enl. anvisning på mjölpåsen.
BAKA  ut till runda bullar och låt
jäsa enl.anvisningen på mjölpåsen
GRÄDDA 10 MIN.

Jag bytte ut en del av degspadet
mot kesella  för jag tycker det blir
saftigare då.
Om DU inte vill ha kesella  tag då 5 dl vatten
istället för 3 dl.
LYCKA TILL!

ÄNTLIGEN FREDAG. 4 PORT.

Vad sägs om detta?
ANANASSALLAD MED RÖKT OXKÖTT.
Vi provar .

150 g vitkål
5 ananasringar
50 g valnötter
200 g mimosasallad
1 tsk curry
200g rökt oxkött

Så här gör DU:
STRIMLA  vitkålen mycket fint,t ex
med en osthyvel.
Skär 3 av ananasringarna i mindre bitar,
de andra sparas till dekoration.
Hacka valnötterna grovt.
BLANDA  fruktsalladen med curry,
vänd ner ananas,valnötter och vitkål.
Lägg ut oxköttet och fördela fyllningen
jämnt på skivorna,rulla ihop till tjocka cigarrer.
SERVERA gärna ett gott bröd till .

mmm...smaskens.
LYCKA TILL!

FESTLIGA KANELBÅGAR SOCKERFRITT. 20 ST.

Dessa kanelbågar är så möra att
de nästan smälter i munnen.
Prova  Du också!

2 dl vetemjöl
2 msk lättströ,
hermesetas gold
el 2 msk strösocker
100 g smör el
margarin
1/2 tsk kanel
DEKORATION:
kanel
UGN: 200 grader

Så här gör DU:
BLANDA  samman samtliga ingredienser
i en matberedare kör med kniven tills en
degboll bildas.
DELA degen i 3 delar och rulla ut varje
del till fingertjocka längder.
DELA varje del i 4 cm långa bitar.
Gör 2 snitt i varje kaka , doppa i kanel
och böj till en båge.
LÄGG  kakorna  på bakpappersklädd plåt
och grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

Ni ångrar ER inte .
LYCKA TILL!

KORINTBERG CA 35 ST.

Här är en riktig  gammaldags
JUL-KAKA.  mmm ...
den bara smälter i munnen.

1 - 1/2  dl Korinter
el. skurna russin
1 dl strösocker
150 g smör el.
margarin
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
GARNERING:
florsocker
UGN 200 GRADER.

Så här gör DU:
SKÖLJ  korinterna väl och torka
dem på hushållspapper.
Använder DU russin, skär dem i bitar.
BLANDA  alla ingredienserna till degen
och forma till en rulle.
SKÄR  i 35 bitar, rulla till bollar och
forma till små toppar.
Lägg topparna på bakpappers-.
klädd plåt.
GRÄDDA  mitt i ugnen tills kakorna
fått fin färg 8-10 min,
Sikta över lite florsocker före serveringen.

man kan inte låta bli att ta en, när man går förbi.

LYCKA TILL!