lördag 16 maj 2020

FORMFRANSKA MED OLIVER. 1 BRÖD.




                                     HEJSAN !

Använd gärna matberedare  monterad med
degkrok när Du gör degen .
Himla god smak på brödet, fast jag inte älskar oliver

HÄR ÄR RECEPTET  :
25 g jäst
2 1/2 dl vatten , 37 grader
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
ca  6 dl vetemjöl
1/2 msk strösocker
1 dl gröna pimientofyllda oliver
1 dl färsk-riven parmesan

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt vatten, olja, salt och strösocker .
Vispa ihop så att allt blandas .
Tillsätt mjölet i ett par omgångar och
arbeta ihop till en smidig deg .
Vänd ner oliver och ost .
Låt jäsa övertäckt 30 minuter .
LÄGG degen i en smord brödform
(1 1/2 liter) skåra med en vass kniv,
pensla med olivolja och jäs ca 30 minuter .
På dragfri plats.
SÄTT ugnen på 225 grader .
Grädda  brödet  i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Sänk temperaturen  till 200 grader .
Grädda ytterligare 15 minuter eller tills det är klart.
STJÄLP upp ur formen och låt svalna på galler
under bakduk  .

LYCKA TILL !


KÖTTBULLAR PÅ SPETT & POTATISMOS, 4 PORT.



                         HEJSAN !

Vem kan motstå en klassiker som denna
köttbullar -med gott potatismos, serverat
med en klick lingonsylt ?
Här har vi trätt upp 4 köttbullar på spett
till ungarnas förtjusning .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g köttfärs
1 finhackad gul lök
3 msk ströbröd
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk flytande smör/margarin'
POTATISMOS :
12 potatisar -skivade
2 dl varm mjölk
salt, vitpeppar
1/2 dl finhackad persilja
+ en smörklick ca 1 msk

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  ströbröd, vatten, salt och peppar.
Låt blandningen svälla ca 10 minuter .
Blanda i färs och lök .
RULLA köttbullar .  Låt dem vila på
vattensköljd skärbräda ca 10 minuter  så
håller de formen bättre när de ska stekas .
HETTA upp fettet i en stekpanna .
Stek köttbullarna på medelvärme tills de är
vackert bruna runt om .Trä sedan upp dem på spett.
KOKA potatisen i lättsaltat vatten .
Häll av vattnet och mosa potatisen i kastrullen
med potatisstöt, en visp eller elvisp.
Späd med mjölken , lite i taget och arbeta moset
fluffigt .
Smaka av med salt, peppar och persiljehack
+ en smörklick, ca 1 msk .
Ha gärna en tomat och bladsallad till  eller
rivna morötter med rivet äpple ,  blanda ihop !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !