tisdag 26 november 2013

PESTOGRATINERAD LAX MED FETAOST & RÖDBETOR 4 PORT.

Det här måste DU smaka ,vackert är det på tallriken också !

500 g LAXFILE'
salt , peppar
1 dl pesto
500 g rödbetor
100 g krämig färskost (t ex PHILADELPHIA)
100 g fetaost
2 dl rucolasallad
2 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
UGN 175 GRADER.

Så här gör DU:
BÖRJA med att skrubba rödbetorna .
Koka dem mjuka men se till att de har
lite tuggmotstånd kvar .
Låt svalna lite .
Skala och skär dem i klyftor .
LÄGG laxbitarna i en ugnssäker form.
Salta peppra och bred på pesto i ett jämt
lager .
Tillaga laxen mitt i ugnen ca 15 minuter.
MIXA med stavmixer färskost och fetaost
till en luftig kräm.
Vänd samman rödbetor , rucolasallad ,
vitvinsvinäger och  olivolja .
 KLART ATT SERVERA .

LYCKA TILL !

SMÅ KARLSBADER-BULLAR. CA 20 ST.

mmm...så goda !

20 g jäst
1 dl grädde
50 g smör/margarin
2 msk strösocker
2 äggulor
5 dl vetemjöl
PENSLING:
1 äggula

Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke och rör
ut den  med den fingerljumma grädden.
Tillsätt gulorna en i taget och arbeta in mjölet.
Degen får jäsa till  dubbel storlek ca 30 minuter.
RÖR socker och matfett smidigt och blanda med
degen ,som arbetas väl en stund.
Den ska vara ganska lös .
FORMA degen till små  avlånga bullar som ska
jäsa på plåt ytterligare 20-30 minuter .
Pensla med äggula och grädda i 250-275 grader
i ca 7 minuter.

LYCKA TILL !

TOMTEBO - BARNENS MJUKA PEPPARKAKA .

En saftig och hållbar kaka som blir
lite festligare med glasyr och Marsipan -
tomtar på ...

100 g smör /margarin
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
3 msk hackade syltade apelsinskal
10 hackade sötmandlar
2 dl gräddfil
UGN:150 GRADER.

Så här gör DU:
RÖR margarin och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget  och rör 
kraftigt mellan varje .
BLANDA mjölet med kryddorna ,
bakpulvret  apelsinskalet  och mandeln.
Rör ner detta tillsammans med
gräddfilen i äggsmeten.
HÄLL smeten i en välsmord och bröad
form och  grädda kakan i nedre delen
av ugnen 60-80 minuter.
Pröva med en sticka !
Stjälp upp kakan och låt den kallna .
GARNERA  eventuellt  med florsocker
utrört i lite vatten till en glasyr.
SÄTT  små TOMTAR  uppe  på glasyren.

LYCKA TILL och
TREVLIG JUL !

GAMMALDAGS FRUKTKAKA .

En riktigt god Fruktkaka bör inte saknas
på Julens kaffebord .
Här är ett bra recept på en sådan .

200 g margarin/smör
2 1/2 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1/2 citron
1/2 dl finhackade Fikon
1/2 dl finhackad suckat
1/2 dl finhackat apelsinskal (färdigköpt)
1/2 dl finhackad sötmandel
1 dl russin
UGN: 150 grader

Så här gör DU:
RÖR smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och
rör kraftigt mellan varje .
BLANDA mjöl, bakpulver och
alla smaktillsatser väl .
RÖR ner det i äggsmeten ,
blanda väl.
HÄLL smeten i en smord
och bröad form .
GRÄDDA kakan i nedre delen
av ugnen ca 60 minuter .
LÅT den svalna något innan
den stjälps upp .
VÄNTA helst ett dygn innan
DU skär i kakan .
Kakan är mycket hållbar om
den förvaras kallt .
Men den går också bra att frysa.

LYCKA TILL !
och
TREVLIG JUL !

KORINTKAKOR CA 60 st .

Hej igen !
Ingen JUL utan korintkakor  på kaffebordet.

200 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
1 hg korinter
1 ägg
1 tsk bikarbonat
5 dl vetemjöl
UGN: 175 grader

Så här gör DU:
RÖR  margarin /smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt ägget och rör om väl.
TILLSÄTT mjölet blandat med bikarbonat
och korinter .
Arbeta ihop degen .
Låt den vila några timmar i kylskåpet .
FORMA runda kulor och lägg dem på smord plåt.
Gör ett tryck med tummen mitt i kakan.
GRÄDDA kakorna i ca 10 minuter .

mmm...så goda !
LYCKA TILL !