lördag 30 mars 2019

SÖTSUR PASTAGRATÄNG, 4 PORT.



                      HEJSAN !

Sötsur ?! hur låter det !
Men jag kan bara säga, - jag gillar den, -och familjen också.
Använd gärna lagrad ost så att gratängen får
extra, god smak .  Jag använde Västerbotten ost,
Så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
280 g pasta t ex gnocchi
1 gul lök
2 morötter
2 paprikor, gärna i olika färger
2 äpplen
1 msk smör /margarin
2 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
50 g naturell färskost
1 msk honung
1 msk vinäger
1 tsk salt
några droppar tabasco
2 dl riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan i en gryta i rikligt med lättsaltat vatten
enligt förpackningens anvisning .
Låt pastan rinna av och lägg den i en smord ugnssäker
form.
SKALA och skiva löken .  Skala och strimla morötterna.
Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Skala kärna ur och
skiva äpplena. Fräs grönsaker och frukt i matfettet i en
traktörpanna .  Blanda vatten och mjöl och häll i pannan.
Låt  koka upp under omrörning.
RÖR i färskosten och smaksätt med honung, vinäger, salt
och tabasco.
Häll grönsaksröran över pastan i formen.  Strö över osten.
GRATINERA mitt i ugnen i 250 grader ca 10 minuter.

SERVERA gratängen med stavar av gurka.

LYCKA TILL !

POTATIS OCH PURJOLÖKSSOPPA , 1 - 2 PERS.




                       HEJSAN !

Vad ska jag ha till middag  idag ?
Kan man ju undra ibland - räddningen för mig
är denna soppa- så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 medelstora potatisar
1/2 purjolök
3 dl grönsaksbuljong
1/2 dl grädde
KRYDDOR :
Salt, svartpeppar, örtkryddor

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR potatis och purjolök i skivor .
LÄGG alltsammans i en kastrull och häll över buljongen.
Låt koka under lock i ca 15 minuter .
VISPA sönder potatis och purjolök, tillsätt grädden och
smaka av med kryddor.
STRÖ lite kryddkrasse eller persilja  över soppan och servera .
TA gärna en hård ost- smörgås till !
LYCKA TILL !



SMUL- PAJ , 8 PORT.




                 HEJSAN !

mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 dl strösocker
1 dl sirap
250 g smör /margarin

FÖRSLAG TILL FYLLNING :
4 äpplen,  skurna i klyftor
2 nektariner, skurna i klyftor
4 dl hallon
1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1 msk potatismjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER
LÄGG alla torra ingredienser i en bunke .
Ringla i sirap och lägg i smöret skuret i skivor och
blanda samman med en gaffel  till en grynig massa.
LÄGG frukt och bär i botten av en pajform, blanda
socker, kanel och potatismjöl och sockra över.
Fördela  smulmassan över frukten .
GRÄDDA  pajen i ugnen ca 15 - 20 minuter.

NÅGRA  PAJ-TIPS !
Beräkna ca 1 1/2 - 2 liter fyllning, den mindre mängden
för bär och frukt i småbitar .
Äpplen eller annan  "torr" frukt : Söta frukten med strö-
socker och krydda med kanel.

LYCKA TILL !