söndag 26 april 2009

JÄTTEMUFFINS 10 ST STORA .

Prova att göra dessa jättemuffins.

4 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
175 g mörk eller ljus choklad
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja eller smör
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda samman mjöl socker bakpulver
vaniljsocker salt och kakao.
Vispa ihop ägg mjölk och smör el. olja
i ca 1 min. med elvisp.
Rör ner äggsmeten i mjölblandningen.
Rör till en jämn smet.
Fördela smeten i en smord muffinsplåt
eller pappersformar för Amerikanska muffins.
Fyll dem lite mer än hälften .
Tryck ner stora chokladbitar ungefär halvvägs
i muffinssmeten, lite försiktigt så att inte all
choklad hamnar i botten utan i mitten
när muffinsarna gräddas (det sjunker ner ) .
GRÄDDA 20-25 min.i mitten av ugnen .

Barnen brukar gilla dessa STORA muffins .
LYCKA TILL.

SOMMARGLASSTÅRTA

Nu är det snart examen
skulle kanske denna tårta passa då ?

2 dl strösocker
4 äggulor
200 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
4 äggvitor
1 marängbotten (färdigköpt)
2 dl blandade bär .

1 Tårta
Vispa strösocker och gulor poröst
och blanda med philadelphiaosten .
Vispa grädden och vänd ihop den med
äggsmeten .
Vispa vitorna till hårt skum och
vänd försiktigt ner dem i smeten .
Lägg marängbottnen i en hög kakform
med löstagbar botten och fyll på
med smeten .
Täck tårtan med plastfolie och
frys i minst 5 timmar före servering .
Garnera med bär .

Jag hade hallon över hela tårtan .
Hallon och röda vinbär var också gott .

LYCKA TILL .

VARM PINJEKAKA MED ROSMARINGLASS. 1 KAKA 8 PORT.

Ska vi fika ?
Ja det gör vi .

2 ägg
3 dl strösocker
100 g smör
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 nypa salt
1 dl pinjenötter
100 g mandelmassa
smör o´ströbröd till formen.
5 kvistar färsk rosmarin
1 liter mjuk vaniljglass
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg o´strösocker fluffigt.
Rör i smält smör .
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Rör ner nötterna och riven mandelmassa
i smeten .
Smörj och bröa en 24 cm diameters
kakform med löstagbar botten
häll i smeten .
Baka kakan i ca 20 min.
Den ska vara kladdig i mitten.
ROSMARINGLASS :
Plocka rosmarinkvistarna och
hacka barren fint , blanda med glass .
Lägg upp en bit varm pinjekaka och
toppa med en sked rosmaringlass .
mmmm.såågott.

SPENATPAJ MED FETAOST 6 PERS .

Något gott att äta till VALBORG eller FÖRSTA MAJ .
Den här är riktigt god .

PAJDEG:
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1/2 dl margarin
1/2 dl kesella
FYLLNING :
1 paket fryst bladspenat(250 g )
1/2 finhackad gul lök
1-2 msk olivolja
12 hackade soltorkade tomater
1-2 dl färsk basilika, hackad
100 g fetaost
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl lagrad riven ost
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
Arbeta ihop pajdegen med fingrarna
eller i matberedare .
Tryck ut degen i en pajform och
ställ svalt i 1 timme .
Tina och skär spenaten grovt.
Fräs den och löken i oljan och
lägg över i pajskalet tillsammans
med tomater och basilika.
Smula över fetaosten .
Vispa ihop ägg , mjölk och
riven ost och salta o´peppra.
Häll blandningen i pajskalet.
GRÄDDA i 200 grader i 30 min.

Gör gärna en tomatsallad till
med vitlök, olivolja och tomater.
Rör ihop altsamman , låt det stå en
stund .
Ta gärna några gröna blad till .

Smaklig måltid .