lördag 20 oktober 2012

GRATINERADE PIZZAPOTATISAR. 4 PORT.

Det här kan vara kul ibland.

6 stora potatisar
200g köttfärs
1 gul lök
1 msk smör
2 msk tomatpure
1 tsk pizzakrydda
salt å peppar
1 dl riven ost
VITKÅLSSALLAD:
250 g vitkål
1 morot
1 msk pressad citron
2 msk olja salt å peppar

Så här gör DU:
BORSTA potatisen och dela den i halvor.
Ställ med kupiga sidan ner och baka i
225 grader i 20 minuter.
FRÄS köttfärs och hackad lök i smöret.
Tillsätt tomatpure och kryddor.
Fördela köttfärsen på potatishalvorna
och strö på riven ost.
GRATINERA I 225 GRADER I 5 MIN.

STRIMLA vitkålen fint och lägg i ett durkslag.
Häll kokande vatten över kålen så blir den
mjukare och mildare.
Låt kallna.
BLANDA  ner riven morot,pressad citron,olja salt å peppar.

SERVERA TILL POTATISEN.

LYCKA TILL!

LÖRDAGSGOTT MED BIFFSTEK OCH ........4 PORT.

Det ska också vara, scharlottenlöksmör
och grönsaker.
Här serverar jag biffen fint skuren i skivor
på grönsaksbädd.

4 utskurna biffar  150-200g
KRYDDSMÖR:
2 dl vitt vin
1 stor scharlottenlök
finhackad
1 msk konc.kalvfond
75 g smör
1 msk finhackad persilja
salt,peppar
pressad citron

Så här gör DU:
BÖRJA med SMÖRET.
Koka vinet med den finhackade
löken och fonden.
Sjud tills bara lite vätska återstår.
Låt svalna och blanda med smör
och persilja.
Smaka av med salt ,peppar å lite citron.
KYL KRYDDSMÖRET.

PEPPRA köttet runt om och stek i het
panna 2-3 min,på varje sida.
Köttet ska vara fint rosa inuti
med en vacker gyllenbrun yta.
SERVERA genast med kokta grönsaker
och kryddsmöret och stekt potatis till.

Det goda smöret passar också  bra till
Fläskkotlett och Fläskfile .

LYCKA TILL!

CHOKLADKAKA MED BANAN . 16 BITAR.

Denna underbart goda kaka har jag
lagt in en gång tidigare, men den är
så himla god ,att jag gör det igen.

En härligt saftig och god fruktkaka
med choklad.
Perfekt till kaffetåren och saftkalaset.

50 g smör
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
4-5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 bananer
2 dl hallon.

Så här gör DU:
SMÄLT matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl,kakao,vaniljsocker och
bakpulver och rör ner i äggsmeten.
TILLSÄTT matfett och mjölk.
Rör till sist ner skivade eller mosade
bananer och hallon.
HÄLL i en smord och bröad form
som rymmer 1,5 liter.
GRÄDDA: i 175 grader ca 45 minuter.
PROVA med en STICKA att kakan är
torr och klar.

Chokladkaka med banan och hallon är
en favorit bland både STORA och små.
LYCKA TILL!

FURSTEKAKA. 12-15 BITAR.

Norsk festkaka kallas den här jätteläckra kakan.
En favorit som passar vid alla tillfällen.
Mycket enkel att göra.
DU behöver en form med löstagbar kant.

BOTTEN:
125g rumsvarmt smör
125g strösocker(ca 1 1/ 2 dl)
1 ägg
225g vetemjöl(3 3/4 dl )
1 tsk bakpulver
FYLLNING:
100g sötmandel
3 bittermandlar
1 kokt pressad eller
mosad potatis
150g florsocker(2 1/2dl)
3/4 dl vatten

Så här gör DU:
BOTTNEN:
RÖR matfett och socker poröst.
Tillsätt ägget.
Blanda mjöl och bakpulver och
rör ner det i smeten.
Bred ut den i en väl smord och bröad
form med löstagbar kant.
FYLLNINGEN:
MAL söt-och bittermandel och blanda
med potatis,florsocker och vatten.
BRED fyllningen över smeten i formen.
GRÄDDA i 150 grader ca 1 timme.
Låt kakan svalna av innan DU lossar kanten.
Ha gärna lite LÄTT VISPAD GRÄDDE till.

mmm... smaskens.
LYCKA TILL!

KASSLERGRATÄNG. 4 PORT.

Gillar Ni Kassler?
Jag gillar det bara i ugnen.
Så vi provar detta,få se om Ni gillar det.

400g benfri kassler
2 syrliga äpplen
1 gul lök
1 msk franska örter
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl mjölk
1 1/ 2 msk Dijonsenap
1 vitlöksklyfta
2 krm peppar
1 dl riven Västerbottenost
1/2 dl ströbröd

Så här gör DU:
SKIVA kasslern.
Skala och kärna ur äpplena.
Skär dem i ganska tunna klyftor.
Skala och skiva löken.
BOTTNA en smord eldfast form
med lök och äpple.
Lägg kasslerskivorna ovanpå och
strö över franska örter.
BLANDA samman matlagningsgrädden
med mjölk,senap,pressad vitlök och peppar.
Häll det över kasslern.
BLANDA samman osten med ströbröd
och fördela det över kasslern.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 min.
eller tills osten har fått fin färg.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!