söndag 26 juli 2015

ÄNGAMAT I UGNEN . 4 PERSONER .

HEJSAN !

MIN MAKE GILLAR INTE  ÄNGAMAT SOM SOPPA !
MEN IN I UGNEN ÄR GOTT, DET ÄRSAMMA GRÖNSAKER SOM TILL SOPPA !

300 G  MORÖTTER
300 G  PALSTERNACKOR
1 LITET BLOMKÅLSHUVUD *
ELLER  ROMANESCO
50 G SUGARSNAPS
ELLER SOCKERÄRTER
3 SALLADSLÖKAR
3 DL MATLAGNINGSGRÄDDE
2 ÄGG
2 DL RIVEN OST
1 DL HACKAD PERSILJA
RÄDISOR

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
SKALA OCH SKÄR MORÖTTER OCH PALSTERNACKOR
I STAVAR , FÖRVÄLL NÅGRA MINUTER I LÄTTSALTAT
VATTEN .
LÄGG I SMORD UGNSFAST FORM, DELA BLOMKÅLEN I
BUKETTER OCH LÄGG I FORMEN .
STRÖ ÖVER STRIMLADE  SUGARSNAPS OCH SALLADS -
LÖKAR .
RÖR IHOP MATLAGNINGSGRÄDDE , ÄGG , RIVEN OST  ,
HÄLL ÖVER GRATÄNGEN OCH STRÖ ÖVER HACKAD
PERSILJA .
STÄLL IN I MITTEN AV UGNEN  CA 25 MINUTER.
SERVERA MED  RÄDISOR.

*NÄR DU KOKAR BLOMKÅL :
KOKA UPP VATTEN .
LÄGG I BLOMKÅLEN.
STÄNG AV PLATTAN MED EN GÅNG.
TA UPP  BLOMKÅLEN
      NÄR
VATTNET SLUTAT BUBBLA .

LYCKA  TILL !

SALLAD MED MARINERADE BETOR , ÄDELOST OCH PINJENÖTTER . 4-6 PERSONER.

HEJSAN !
SMAKA DENNA NYTTIGA SALLAD - SÅ HIMLA GO' !

5 KOKTA FÄRSKA RÖDBETOR
5 KOKTA FÄRSKA GULBETOR

MARINAD :
4 MSK FLYTANDE HONUNG (JAG BRUKAR ANVÄNDA, AKACIA HONUNG )
2 MSK VITVINSVINÄGER
2 MSK RAPSOLJA
1 CITRON , SAFTEN
2 MSK FINHACKAD DILL

TOPPING:
200 G ÄDELOST /GRÖNMÖGELOST
AV VALFRI SORT
2 MSK ROSTADE PINJEKÄRNOR
3 DL MINISALLADSBLAD

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR SAMMAN MARINADEN TILL BETORNA.
DELA BETORNA I KLYFTOR OCH PLACERA
I TVÅ OLIKA SKÅLAR.
HÄLL HALVA MÄNGDEN MARINAD ÖVER
VARJE SKÅL .
LÅT BETORNA MARINERAS EN STUND, CA 15 MIN.
LÄGG BETORNA PÅ ETT GENERÖST FAT.
SMULA OSTEN ÖVER BETORNA .
ROSTA PINJEKÄRNORNA I EN TORR STEKPANNA
OCH STRÖ ÖVER DEM TILLSAMMANS MED SALLADEN .

VÄND OM ALLT OCH SERVERA .

LYCKA TILL !