fredag 5 augusti 2011

BLÅBÄRSMARMELAD.

Även om NI inte hittat så mycket blåbär
kan NI alltid göra 1 BURK GOD MARMELAD.

Det här behöver DU:
1 1/2 LITER BLÅBÄR
( ca 1 kg)
pressad saft av 1/2 citron
rivet skal av 1/2 citron
1 kanelstång
8-9 dl strösocker

Så här gör DU:
Rensa bären väl,spola dem i kallt vatten
och slå dem i en syltgryta varvat med sockret.
Tillsätt citronsaften och det rivna skalet
och lägg i kanelstången.

Hetta upp grytan sakta.
Rör om så att sockret löser sig.
Småkoka utan lock tills bärmassan
tjocknar.
Det tar 30-45 minuter.
KOM IHÅG: Marmeladen tjocknar
även när den kallnar.
SKUMMA VÄL.(ta bort skummet som flyter upp till ytan)

Ta bort kanelstången,
ös upp marmeladen på väl rengjorda burkar.

OBS! För att marmeladen ska hålla bättre
häll i 1/2 DL C-VITAMINBRUS)

Det gör jag i saft,sylt o marmelad.
LYCKA TILL!

Nu känner man sig riktigt duktig.
Dessutom är hemmagjort alltid go'ast.Eller hur...

SNABBT OCH GOTT TILL MIDDAG. 4 PORT.

Här går det undan...

KASSLERGRATÄNG
Lägg 8-10 kasslerskivor på
ett ugnssäkert fat.

Täck dem med ett lager av
2 dl vispad grädde, blandad
med 4 msk chilisås och
1 tsk vetemjöl

Skiva 1-2 gröna paprikor
att lägga överst.
Strö lite riven ost över det hela
och gratinera ca 10 minuter
i 250 grader.

SERVERA MED ETT GOTT RIS.

SMAKLIG MÅLTID!

GODIS MED GOTT SAMVETE.

Något för både stora och små
Godissugna är de här bollarna
rullade av keso blandat med havregryn
och smaksatta med kakao.

Blanda en burk keso (250g)
med 1 dl havregryn
2 msk kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
och 3 msk honung.
kokosflingor

Forma massan till små bollar
som rullas i kokosflingor.
Det blir ca 12 små bollar
av satsen.
Förvara dem i kylen.

PROVA!

EN TÅRTA BLÅ OCH GRANN .

Har NI plockat några blåbär i sommar?

Lättbakad så det förslår är den här Havretårtan.
Bara att blanda och grädda i en form.

300 g mandelmassa
rivs på grova sidan av rivjärnet.
Blanda det med 3 ägg och rör det poröst.
Tillsätt 2 dl havregryn
blandat med 1 tsk bakpulver.

Häll smeten i en rund kakform,
där botten är täcktmed ett
smort smörpapper.

GRÄDDA:175 grader i 25-30 minuter.

Låt sedan kakan stå en stund i formen,
innan den stjälps upp.

GARNERA, när den har svalnat med
vispgrädde och blåbär,
eller
blåbär och hallon blandat,
eller
jordgubbar.
Kanske tycker barna' att vi blandar alla bär tillsammans!

Jaaa, det blir fint!

ALL LYCKA TILL!