söndag 8 november 2020

BROWNIES, CA 30 ST.




                          HEJSAN  !

DE HÄR ÄR GODA TILL EN KOPP  KAFFE !

HÄR ÄR RECEPTET :
100  g  smör/ margarin
2 1 /4 dl  strösocker
2  tsk  vaniljsocker
2 ägg
1  dl  vetemjöl
1 krm bakpulver
3  msk  kakao
100 g  hasselnötter
100 g  smält  mörk  blockchoklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret  sakta  utan  att  det  blir  brunt .
Vispa  ner  socker,  vaniljsocker  och  rör  ner  äggen .
Blanda  ner  bakpulver,  mjöl  och  kakao .
TILLSÄTT  sist  hackade  hasselnötter.
Häll  smeten / degen  i  en  fyrkantig form,  hälften  så  stor  som  en  långpanna .
GRÄDDA  i  200  graders  ugn  i  ca  30  minuter .
Pensla  kakan  med  smält  blockchoklad  och  låt  det  stelna .
SKÄR  ut  små  fyrkantiga  kakor  och  förvara  dem  i  kylen i  en  burk .

LYCKA  TILL !

ETT GOTT BRÖD, CA 16 SKIVOR.




                                  HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
4  dl  vatten
1  dl  naturell  kesella
1  tsk  salt
2  dl  grynblandning
1  dl  russin
och/  eller fikon
2  dl  grovt  rågmjöl
5  dl  lantvetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU  :
SMULA  jästen  i  bunken .
Värm  vatten  och  kesella  till  37  grader,   fingervarmt .
Lös  upp  jästen  i  lite  av  degspadet .
Tillsätt  resten  av  degspadet,  salt,  grynblandning,  russin  och  fikon .
rågmjöl  och  det  mesta  av  lantvetemjölet .
ARBETA  det  till   en  smidig  deg .
Tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs .
Låt  degen  jäsa  övertäckt  i  45  minuter .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den  smidig .
Forma  ett  avlångt  bröd .
Snitta  ytan  och  strö  över  gryn .
Låt  jäsa  övertäckt  i  ca  30  minuter.
GRÄDDA  i  180  grader  i  ca  25  minuter .
Låt  brödet  svalna  på  galler  under  bakduk .

LYCKA  TILL !


                              

TIMJANKRYDDAT BRÖD 2 ST.





                                            HEJSAN  !

Allt - i - ett - bröd - timjankryddat  med  smörfyllning .
mmm.. smaka på den här godingen !

HÄR ÄR RECEPTET :
DEG :
125  g  smör /margarin
5  dl  mjölk
3/4 pkt  jäst
2  tsk  salt
250  g  kvarg
2  ägg
16 - 18  dl  vetemjöl special 

FYLLNING :
ca  100  g  smör 1/3 - 1/4  kruka,  hackad  timjan 

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret  till  degspadet  och  tillsätt  mjölken  och  värm  till  37 grader.
Smula  ner  jästen  i  en  bunke  och  lös  upp  den  med  lite  av  degspadet 
och  häll  över  resten .
Tillsätt  salt,  kvarg  och  ägg .
Blanda  ner  mjölet,  lite  i  taget,  tills  det  blir  en  smidig,  men  inte  alltför 
fast  deg .
Jäs  övertäckt  i  30  minuter till  nästan  dubbel  storlek .
RÖR  smöret  mjukt  med  hackad  timjan  till  fyllningen .
TA  upp  degen  och  arbeta  lätt  samman .
Dela  och  kavla  ut  varje  del  till  48 x 32 cm .
Bred  på  hälften  av  fyllningen  på  varje  del .
Vik  ihop  degen  från  långsidan  och  vrid  degen  lätt  och  sno ihop  till en  knut .
Lägg  på  bakpappersklädd  plåt  .   Gör  lika  med  nästa  del .
Strö  på  lite  vetemjöl  och  jäs  övertäckt  tills  degen  reser  sig  igen  efter  lätt  
tryck  ca  30  minuter .
SÄTT  in  bröden  vid  250  grader  i  nedre  delen  av  ugnen ,  men  sänk  genast  
till  225  grader  och  grädda  i  ca  30  minuter .

LÅT  SVALNA  PÅ GALLER  UTAN  BAKDUK .

LYCKA  TILL !