måndag 27 juli 2020

LINGONGLASS MED KOLASÅS, 8 PORT.



                               HEJSAN !

Lingonsyrlig glass med söt, varm kolasås .  mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 äggulor
1 dl florsocker
1 1/2 dl rårörda lingon
4 dl vispgrädde

KOLASÅS  :
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ihop äggulor, florsocker och lingon .
Vispa grädden och blanda med lingonsmeten .
Häll smeten i en rund form.
FRYS GLASSEN i  4 - 5 TIMMAR.
VISPA ihop grädde, mjölk, socker och sirap
i en kastrull .
Låt såsen koka kraftigt utan lock tills den
tjocknar 10 - 15 minuter .
DOPPA formen hastigt i varmt vatten  och
stjälp upp glassen på ett fat .
Låt stå i kylen ca 30 minuter .
RINGLA över lite kolasås och servera resten till .

GARNERA  gärna med hela lingon .

LYCKA TILL !

FILE' MED LINGONSÅS, 4 PORT.




                                       HEJSAN !

MAKENS ÖNSKERÄTT, - GÖTT !
(står det vid sidan om receptet)
vi äter den inte så ofta,  men det händer !
Lite sylt i såsen gör susen !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g fläsk-FILE'
1 tsk salt
1 msk smör/margarin
2 1/2 dl mellangrädde
2 msk koncentrerad kalvfond
1 krm krossad kryddpeppar
1 tsk soja
1/2 dl lingonsylt
1 msk hackad persilja
2 msk hela lingon till dekoration i såsen .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR köttet i tjocka skivor, ca 2 1/2 cm ,
och krydda med salt .
BRYN i smör i stekpanna .
Vispa ihop grädde, fond, peppar, soja och
lingonsylt i en låg vid gryta .
Lägg i köttet, låt puttra 4 - 5 minuter .
STRÖ över persilja och hela lingon .

SERVERA med potatisklyftor och kokt broccoli .

LYCKA TILL !
SMAKLIG MÅLTID !




SIVS, KASSLER MED VITKÅLSFRÄS, 4 PORT.


                         HEJSAN !
Siv, var min goda granne  en gång i tiden,
rätt vad det var, ringde Siv på dörren, då
hon hörde att jag var hemma.
Lunchen är serverad sa hon !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g vitkål
1 purjolök
2 röda äpplen
1 msk smör
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm muskotnöt
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
400 g Kassler

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och strimla vitkålen fint .
Skölj och skiva purjolöken .
Skölj äpplena, tärna dem med skal.
FRÄS vitkål, purjolök och äpple i
smöret/margarin .
Tillsätt vinäger, muskot, salt och peppar .
SKIVA kasslern i 1/2 cm tjocka skivor.
Stek dem i torr panna på hög värme
1 min per sida .
Blanda en sallad av blad och fetaost .

Så enkelt och himla gott !
SMAKLIG MÅLTID !

KIKÄRTSGRYTA, 4 PORT.



                           HEJSAN !

Å,...vad underbart gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter (200 g)
300 g potatis
300 g blomkål
2 msk Tikka Masala - PASTE
5 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 förpackning kikärter (380g)
1 1/2 dl turkisk yoghurt

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva lök och vitlök .
Skala morötter och potatis, skär i
mindre bitar .
Skölj och skär blomkålen i små
buketter .
FRÄS lök, vitlök och Tikka  Masala -
PASTE  1 minut .
Tillsätt morötter , potatis , och blomkål .
Fräs 3 minuter.
TILLSÄTT vattnet och smula i buljong-
tärningen .
Låt koka 15 min eller tills grönsakerna
är mjuka .
HÄLL av spadet från kikärterna, skölj
dem väl .
Tillsätt ärterna till grytan när det återstår
5 minuter av koktiden .
RÖR ner hälften av yoghurten, servera
med resten .
Du väljer själv om Du vill ha något tilltugg ?
LYCKA TILL !
SMAKLIG MÅLTID !