torsdag 9 december 2021

JULSKINKA MED SENAPSGRILJERING , ca 3 KG .

 


                                           HEJSAN !

Skinkan är stor , så den räcker länge eller till flera .

Det som blir över kan Du frysa i skivor .

Jag tänkte lägga ut receptet på 1 rimmad skinka .

Jag brukar göra den i ugnen , men  någon vill kanske koka den 

så jag lägger ut båda två .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 RIMMAD SKINKA  ca 3 kg 

GRILJERING :

1 ägg,  1 msk senap,  1 msk fransk senap , 1 msk socker -   

rörsocker eller strösocker  +  1/2 dl ströbröd .

SÅ HÄR GÖR DU :   KOKT JULSKINKA .

SPOLA  av skinkan  med  kallt vatten .   LÅT eventuellt nät sitta kvar .

STICK i en  köttermometer, se till att spetsen kommer i mitten  av skinkan 

och  att  så mycket som möjligt av röret är i skinkan .

LÄGG  skinkan i en gryta  och häll på vatten så att det täcker skinkan .

KOKA  upp  och sjud sedan skinkan på svag värme tills termometern visar 70 grader , 

 för saftig skinka eller 

75 grader för  en skinka med  "klassisk  skinksmak " .


ELLER SÅ HÄR :  UGNS- KOKT JULSKINKA

SKINKAN kan också  lindas in i ugnsfolie och läggas i en långpanna .

TILLAGA  i  nedre delen av ugnen i 175 grader till ovan nämnd  temperatur .

BERÄKNA  i båda fallen 45 minuter - 1 timme  per kilo skinka .

LÅT  skinkan vila  ca 15 minuter innan  nätet tas bort .

LÄGG skinkan i en ugnssäker form .

BLANDA samman ägg , de båda senapssorterna  och socker .

BRED blandningen över skinkan och strö över ströbrödet .

GRILJERA skinkan i mitt i ugnen i 225 grader  ca 15 minuter 

tills skinkan fått fin färg .

LÅT skinkan kallna  innan den skärs i tunna skivor  och serveras på JULBORDET .


GOD JUL !


GRÖNKÅLSGRATÄNGEN SOM PASSAR JULBORDET , 4 - 6 PORT. 200 grader i 40 min )

 


                                          HEJSAN  !

Den här gratängen är ett måste på JULBORDET i våt familj .

Så himla god ,  mm....!  Gott med små prinskorvar,  små köttbullar,

bacon eller vad  Du  känner för ... JULSKINKA .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g djupfryst ,  hackad  grönkål 

1 kg  potatis

1 palsternacka

3 morötter 

1 rotselleri

2 dl riven ost

2 1/2 dl mellangrädde

1/2 tsk svartpeppar / pepparmix

2 - 3 tsk  örtsalt

3 msk ljus sirap 


SÅ HÄR GÖR DU :

TINA grönkålen enligt förpackningens anvisning .

Skala och skiva  potatis, palsternacka, morötter och rotselleri .

Koka palsternacka ,  rotselleri och morötter i lättsaltat vatten  i

en gryta ca 4 minuter .

VARVA  potatis och övriga rotfrukter i en ugnssäker form .

Strö över den rivna osten .

Lägg Grönkålen som ett översta lager på gratängen .

BLANDA  grädde, kryddor och sirap och häll över gratängen .

Sätt in i ugnen och tillaga i 200 grader , ca 40 minuter .

SERVERA gratängen som den är eller något tillbehör till .

GRÖNKÅL ,  C-VITAMINRIK  OCH NYTTIG 


Om Du har FÄRSK GRÖNKÅL .

Hacka den sköljda kålen och koka den mjuk i 

lättsaltat vatten i en gryta ca 30 minuter.

Låt kålen rinna av och lägg den på gratängen 

så som i receptet i receptet ovan .


GOD JUL !