tisdag 6 januari 2009

FRIDAS PEPPARKAKA .

Jag glömde att göra FRIDAS pepparkaka
till Julen i år
så därför gjorde jag den igår.

1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl fil
2,5 tsk pepparkakskrydda
1 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smör
1/2 dl lingonsylt

175 grader 45 min.

Så här gör Du:
Vispa ägg och socker
blanda i filen o ´ rör runt.
blanda pepparkakskrydda,kardemumma,
mjöl och bikarbonat.
Rör ihop .
Häll ner det i äggsmeten .
Smält smöret och häll i det i smeten
och lingonsylten , rör samman.
Ta en form som Du gillar att baka mjuka kakor i.
Smöra den och mjöla eller ströbröa.
Låt den svalna under formen innan Du bjuder den.

STROGANOF PÅ VÅRAT VIS . 4 port.

Nu är jag inne i vanliga matvanor igen .
Men visst var det jättegott med skinka
och allt man har till.
Men nu provar vi detta.

400 g lövbiff
2 gula lökar
1-2 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl köttbuljong (tärning + vatten )
1 dl creme fraiche
2 msk tomatpure
1 msk ketchup
1 msk senap
2 saltgurkor
hackad persilja

Så här gör Du:
Skär köttet i tunna strimlor.
Skala och skiva löken.
Bryn kött och lök i matfettet
i omgångar i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar
och lägg över i en traktörpanna
eller någon annan gryta med lite kant.
Häll över buljongen och tillsätt creme fraiche,
tomatpure , ketchup och senap.
Låt det puttra i 5 min. utan lock.
Skär saltgurkan i tunna strimlor
och vänd i stroganoffen .
Strö över rikligt med persilja
och servera med ris,pasta eller kokt pressad potatis.
(inte potatismos med mjölk o´smör utan bara pressad potatis)
Sallad är gott till.

Lycka till.