tisdag 13 september 2016

VARDAGSPEPPARKAKA . 175 GRADER.



 HEJSAN !

Ibland blir jag så sugen  på pepparkaka och då
kan jag inte vänta tills JULEN kommer -
jag är sugen NU !
Så vips  in i ugnen !

HÄR ÄR RECEPTET :

150 g  smör/margarin ,
6 dl vetemjöl ,
4 dl socker ,
2 tsk kanel ,
2 tsk ingefära ,
1 tsk nejlikor ,
1 tsk bikarbonat ,
3 dl filmjölk .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT matfettet  och låt det svalna .
Blanda alla torra ingredienser i en bunke .
TILLSÄTT smör/margarin  blandat  med  filmjölk
och rör  smeten jämn .
HÄLL den i en väl smord  och mjölad/bröad ringform,
1 3/4 liter.
GRÄDDA  i  175  grader ,  60- 70 minuter .

Kanske lite lång tid i ugnen kan tyckas,  men....mmm
det är kakan väl värd  .

LYCKA TILL !

KARDEMUMMASKORPOR 70 ST.



HEJSAN !

VISST är det väl gott med något till kaffet !
Förr om åren gjorde jag ofta dessa skorpor
och nu hittade jag det gamla receptet igen .
Så nu gör vi dessa.

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin,
1/2 dl socker,
3 1/2 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
1 1/2 tsk malen kardemumma,
1 dl mjölk.

SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR smör och socker , gärna i en matberedare .
Tillsätt mjöl, bakpulver och kardemumma blandat .
TILLSÄTT mjölken och arbeta samman till en deg.
Låt degen vila i kylen i ca 30 min.
PLATTA ut degen till en rektangel på
bakpappersklädd plåt .
Skär degplattan till  35  lika stora delar och grädda
mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter .
SÄNK värmen till  175 grader .
Ta ut skorporna ur ugnen och låt dem svalna på
galler  innan de klyvs mitt itu med en brödkniv .
LÄGG tillbaka skorporna på plåten  och låt dem
torka i ugnen i  15 minuter  med ugnsluckan på glänt .

LYCKA TILL !