lördag 30 november 2024

MORMORS GODA VANILJKROKAR 35 st .

 


                       HEJSAN  !


MORMORS VANILJKROKAR 

bakar jag varje år till julen .

Så NI har säkert sett receptet förr ... !

MEN jag lägger ut dem igen !


HÄR ÄR RECEPTET .:

 100 g smör /margarin

  2 1/2 dl vetemjöl

1 dl hasselnötter

1 1/2 msk vaniljsocker


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  MAL nötterna .  BLANDA snabbt ihop degen

 och låt den vila svalt en  stund , 25 min.

2)  RULLA  ut degen till ganska  smala rullar.

SKÄR dessa i ca 5 cm långa bitar .

FORMA bitarna till små krokar .

3)  GRÄDDA svagt gula i 200 grader i 8 -10 min.

STRÖ över  vaniljsocker  när kakorna har kallnat .


mm ...LYCKA TILL !

FASTERS FAVORITER , 50 ST.

 


                       HEJSAN  !

ADVENTS  KAKA .

MIN FASTER  INGEGÄRD  gillade  dessa  kakor  

så nu blev det hela släktens  goda  kakor .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g  smör

1 1/2 dl havregryn

1 1/2 dl strösocker

1 ägg

2 1/2 dl  vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

GLASYR :
75 g smör

2 msk honung

1 dl strösocker 

1 dl skållad,  grovhackad  mandel 


SÅ HÄR GÖR DU :

1 ) SMÄLT SMÖRET och  häll det hett över

 havregrynen som får svälla en stund .

 ner  socker och ägget .

BLANDA  mjölet och bakpulvret och rör ner

 detta .

2)  KLICKA  ut smeten ( teskeds - stora  klickar )

glest på bakpappersklädd plåt.

GRÄDDA kakorna halvfärdiga 5 -6 minuter

i 175 grader .

Lägg  under tiden smör, socker och honung i 

en kastrull och låt det hela koka upp .

3)  BLANDA ner den hackade mandeln .

Lägg en klick glasyr på varje kaka och 

grädda dem färdiga i ytterligare 5 - 6 minuter

eller tills de får vacker färg .


LYCKA TILL !




DE STÖRRE BARNENS ADVENTSKAKA , MED VALNÖTTER OCH 1 STORT ÄPPLE

 


                                    HEJSAN  !


DENNA KAKA ÄLSKAR VI ALLA I FAMILJEN .

SÅ HIMLA GOD !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl vetemjöl

2  tsk bakpulver

1/2 tsk kanel

50 g grov hackade valnötter 

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

2 ägg

1/2 dl mjölk

1 stort äpple i tärningar ,

1 dl russin .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  mjöl, bakpulver, kanel, och salt väl

och rör ner nötterna .

2)  RÖR  matfett och  socker vitt och pösigt .

3)  TILLSÄTT  äggen ,  ett i sänder och  därefter

mjölblandningen  omväxlande med mjölken .

4)  BLANDA  sist ned  äppeltärningarna  och 

russinen och häll  smeten  i  en smord  och  bröad 

kakform .

5)   GRÄDDA  kakan  på  mellanläge i 175 - 200 graders

   värme i ugnen och känn med en  sticka 

   att den  är  torr inuti , ca  45 - 50 minuter

6)  LÅT  kakan  svalna  innan  DU  skär i den .

HELA  familjens   mjuka   kaka ....mm..himla go !

LYCKA TILL !