fredag 16 december 2022

BAKAD POTATIS MED GODA RÖROR , 4 PORT,

 

 

                               HEJSAN  !


BAKAD   potatis  med ett par läckra fyllningar 

är  perfekt när tiden ska räcka till mer än 

matlagning  !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 bakpotatisar ,  ca  1 kg 

UGN 225 grader 


SÅ HÄR GÖR DU :

PRICKA potatisskalet med en gaffel.

Lägg potatisarna direkt på ugnsgaller 

eller plåt och baka dem mitt i ugnen ca 1 timma .

Känn med sticka att de är genombakade .


1) ÄPPLE- & SELLERIRÖRA 

SKÖLJ , dela och kärna ur 1 äpple.

Behåll skalet .  Riv äpplet grovt .

Finhacka 1 selleristjälk. 

Blanda med 2 dl kesella 1%.

Smaka av med  salt och peppar .

Låt vila 30 minuter .


2)  TOMAT - &  BASILIKARÖRA

SKÖLJ  och finhacka 2 tomater  och 

10 blad basilika och blanda med 2 dl

kesella 1% %  .

Smaka  av  med  salt och peppar .

Låt vila 30 minuter .


LYCKA TILL !

MIN , SAFFRANSDOFTANDE GRÖNSAKSRISOTTO , 4 PORT . (lunch / lunchlåda ) .

 


                                 HEJSAN !

När grytan kommer på bordet är det både färger

och dofter som lockar till att ta för sig  !

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :
1 lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk olja

1/2 g saffran

3 dl råris

3 dl vatten

1 röd paprika

1/2 purjolök

200 g gröna bönor

1 tsk salt

2 kryddmått peppar

1 tsk rosmarin

SERVERING 

tomater .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SKALA och hacka lök och vitlök.

Värm oljan i  en stekpanna och mjuk-stek

lök, vitlök och saffran .

Tillsätt ris och vatten.

Låt det sjuda på svag värme under lock ca 20 min.

Späd med mer vatten om det behövs .

2)  ANSA och hacka paprikan .

Skölj och strimla purjolöken.

Tillsätt paprika , purjolök, kikärter, gröna bönor

salt, peppar och rosmarin.

Låt sjuda några minuter så att allt blir varmt .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

GRILLAD LAX & HET SAFFRANSSÅS , 2 PORT , (middag) .

 


                           HEJSAN  !


SAFFRAN och LAX  är en ljuvlig kombination 

Här hettar jag upp det med en gnutta tabasco.

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g  laxfile'

1 tsk olivolja

1 dl mini fraiche ,  5 %

1/2 kuvert saffran

2 tsk tomatpure

1 färsk  timjan -kvist eller 

2 kryddmått torkad

2 droppar tabasco 

1/2 tsk salt

SERVERA MED :

pressad potatis

gröna bönor 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA mini-fraiche, saffran , tomatpure,

timjan och tabasco i en kastrull .

Hetta  upp såsen på medelvärme

under omrörning .

Smaka  av med lite salt  och  eventuellt mer tabasco .

2)  PENSLA  laxbitarna med olja och grilla eller stek

dem i het stekpanna  på  medelstark  värme 

ca 4 minuter  per sida .  Salta .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !