söndag 20 oktober 2013

EFTERRÄTTSKAKA MED PUMPA .

Snart är det dags , när barnen bankar på dörren
BUS eller GODIS !!

Att blanda grovriven pumpa i en pannkaka
med risgryn är både gott och trevligt som
omväxling.
Ursprungligen var denna pannkaka en enkel
resträtt gjord av överbliven risgrynsgröt .

Så här gör DU:
KOKA 1 dl långkornigt ris med
7 dl mjölk tills grynen är mjuka.
Skala och kärna ur 400-500 g Pumpa
och riv grovt.
RÖR ner pumpan i risblandningen och
låt det kallna .
TILLSÄTT 2 äggulor,
1 dl skållad hackad mandel (om ni tål det )
1 nypa salt och 1/2 dl socker .
Vänd sist ner 2 hårt vispade  vitor och
häll smeten i en väl smord och bröad form
och grädda  i 150 -175 grader tills kakan stelnat ,
ca 20-30 minuter.
SERVERA kakan med grädde och sylt .

Jättegod , prova NI också !
LYCKA TILL !

ÄPPELMARMELAD .

...mmm det här är jättegott tycker jag .
Speciellt på rostat bröd .

BLANDA äpplen med lite citron och apelsin
kan man göra och koka en fin, frisk marmelad.
1/2 kg äpplen
1 liten citron
1 apelsin
3 dl vatten
5 dl socker

Så här gör DU;
SKÖLJ citronen och apelsinen väl .
Skär dem i 4 delar och skiva dem sedan
mycket tunt .
Koka citron och apelsin med vatten
under lock ca 10 minuter.
SKALA och skär äpplena i små bitar .
Rör ner äpplen och socker i kastrullen
och låt det koka upp och koka utan lock
tills massan har marmeladkonsistens,
ca 45 minuter.
HÄLL upp marmeladen på VARMA burkar
och tillslut väl .
Förvara burkarna svalt .

LYCKA TILL!

ÄPPLEKAKA MED KANEL OCH INGEFÄRAGRÄDDE .

Iskall grädde smaksatt med Kanel och Ingefära
ska det vara till den här ljumma kakan.

Det blir 2 kakor av den här satsen så varför inte frysa in den ena !

10 äpplen
3 dl kaffegrädde
ca 1 msk citronsaft
2 msk strösocker
1 msk vetemjöl
3 msk ströbröd
3 msk smält smör /margarin
5 ägg

Så här gör DU:
SKÖLJ och riv äpplena grovt på rivjärn .
De behöver alltså inte skalas.
Blanda det rivna med övriga ingredienser
utom äggen .
Vispa upp och blanda i dem sist .
HÄLL smeten i 2 smorda och bröade formar ,
t ex bakformar av aluminium .
GRÄDDA i 200 grader ca 30 minuter .
ÄT kakan medan den är ljummen ,med lättvispad
grädde , smaksatt med socker , kanel och ingefära .
DU får smaka DIG fram !

LYCKA TILL !

ÄPPELPANNA PÅ FALLFRUKT .

Hej igen !

Oj, vad mycket frukt det ligger på marken i trädgårdarna .
Så här gjorde jag av fallfrukten !

SKÖLJ  äpplena och ta bort alla fula delar .
Låt lite smör och sirap puttra i en stekpanna
och skiva eller skär äpplena direkt ner i pannan.
Mängden sirap beror på hur söta äpplena är .
Låt äpplena steka tills de är nätt och jämt mjuka.
KLICKA  över vaniljglass och kanske också en
sked lättsockrad lingonsylt .
SERVERAS  direkt ur pannan.

Ibland behöver man inte ens skala utan bara ta bort fula delar .
Dessutom kan BARNA vara med och plocka upp frukten .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !