torsdag 10 februari 2022

NASI GORENG , 4 PORTIONER .

 


                                         HEJSAN  !


HÄR ÄR EN RÄTT TILL SOM VI OFTA ÅT PÅ  - 70 -TALET  !

mm... SÅ HIMLA GOTT !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl hackad gul lök

1 - 3 tsk sambal  oelek 

3 tsk rapsolja

1 1/2 msk hackad vitlök

1 dl strimlad salladslök

1 tsk råsocker strö

6 dl  kokt fullkornsris 

120 g  strimlad rökt skinka

120 g skalade räkor

ketjap  manis ,  4 tsk

2 ägg 


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS lök  och  sambal  i  2  tsk  olja .   TILLSÄTT  vitlök, salladslök

och  socker  och  låt  det  fräsa  ytterligare  en  minut .

TILLSÄTT det  kokta  riset, skinkan  och  räkorna .

SMAKSÄTT med  salt,  peppar  och  ketjap .

VISPA  upp  ägget  med  en  gaffel .

HETTA  upp  1 tsk  olja i en  stekpanna ,  stek det uppvispade ägget

under  omrörning  så  att det  blir  trådigt .

VÄND  ner  äggtrådarna  i  ris -blandningen  och servera direkt .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

JAMBALAYA , 4 PORTIONER.

  


                                                HEJSAN ! 


DEN HÄR RÄTTEN KÄKADE VI PÅ  - 70- TALET ,

DÅ VAR DEN HIMLA POPULÄR .

SÅ JAG GÖR ETT NYTT FÖRSÖK .  VÄLDIGT GOTT  IALLAFALL ,

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 röd paprika

1 gul paprika 

l röd lök

1 stjälk blekselleri

2 morötter

1 msk hackad vitlök

chorizo 200 g

kycklingbröst / file'  200 g 

cajunkrydda eller cayennepeppar 1 - 3 tsk 

fullkornsris  2 dl

kycklingbuljong från koncentrat , 4 dl

1 citron

grönsallad 

2 dl turkisk yoghurt + 1 vitlök pressad 

+ 1/2 - 1 tsk ingefära riven + 1-2 kläm på akacia honung .


SÅ HÄR GÖR DU :

HACKA grönsakerna i 0,5 x 0,5 cm stora tärningar .

SKÄR korven i centimetertjocka slantar och strimla

kycklingen .

HETTA upp oljan i en tjockbottnad kastrull, lägg i 

grönsaker, kyckling och korv samt kryddorna .
LÅT det bryna några minuter och tillsätt därefter riset.

HÄLL på buljongen och låt det koka försiktigt under

lock i ca 20 minuter eller tills riset känns färdigt .

BLIR det för torrt under kokningen så tillsätt lite vatten.

SERVERA  jambalayan  tillsammans med sallad, citron-

klyftor och turkisk yoghurt .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !