måndag 4 augusti 2008

BANANGLASS.4 PORT.

Det här gjorde jag till mina barn när dom var små.
det uppskattades må Ni tro.

2 frysta bananer utan skal
2 dl frysta blåbär
3/4 dl outspädd apelsinjuice

Så här gör Du:
Mixa bitar av banan , blåbär och juice
till en slät massa.
Servera genast annars smälter "GLASSEN"

Gör ett försök .
Lycka till.

PLOMMONPAJ CA 8 -10 BITAR.

PAJDEG.:
1 dl vetemjöl
1dl vetegroddar
1/2 dl grahamsmjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten.
FYLLNING:
1 burk creme fraiche,2 dl
100 g riven mandelmassa
1 påse kärnfria katrinplommon 225 g
blötlagda över en natt.

Så här gör Du:
Blanda ihop pajdegen med fingrarna
och tryck ut den i en pajform med
löstagbar botten.
Nagga bottnen med en gaffel.
Blanda ihop creme fraiche och
mandelmassa och häll såsen i pajen.
Låt plommonen rinna av i en sil
och lägg dem sedan i formen i ett
snyggt mönster.
Grädda på första falsen i ugnen ,
200 grader 20-25 minuter.
Servera pajen varm, ljummen eller sval
tillsammans med vispad grädde som
smaksatts med råsocker.

åååå, så himla gott.
å´så starkt kaffe till. mmm.

GRÖNSAKSRÖRA MED SPAGETTI.

Detta är gott .
50 g fullkornsspagetti eller soja.
50 g röd paprika ca 1/2.
50 g grön paprika ca 1/2.
1-2 tomater eller
krossad på burk 75 g
100 g aubergine
1 liten gul lök 25 g
1klyfta vitlök 5 g
1 msk olivolja 15 g.
1 tsk oregano
1 dl vatten
örtsalt
1 msk riven ost ( 45+)10 g.

Så här gör Du:
Skala ,skölj och ansa grönsakerna,
skär dem i bitar.
Låt oljan bli varm,lägg i grönsakerna,
den skivade vitlöken, späd med vattnet,
krydda med örtsaltet, oreganon och låt
det koka tills allt är mjukt.
Koka under tiden fullkornsspagettin
enl. vad som står på förpackningen.
Strö över riven ost.

om Du vill ,en sallad till.
1 dl strimlad vitkål 40 g
1 tsk olja 5 g
1/4 dl citronsaft 25 g
Salladskryddor efter smak
1 Banan till efterrätt.

Ibland är det gott utan kött .
Prova detta.
mmm.

GRÖTBULLAR 70-80 ST.

Hej,
idag är det regn o´rusk
så då tänkte jag att vi skulle baka lite.

Dessa bullar brukar jag göra när det blir
över lite gröt.Men det går bra att göra utan
gröt.
Här är receptet:
1 liter vatten
4 dl vetekross
1/2 dl linfrö
1/2 tsk havssalt
1 dl russin (går bra utan)
50 g jäst
ca 1/2 l grahamsmjöl
Vetemjöl till utbakning

Så här gör Du:
Koka upp vattnet,tillsätt vetekross,
linfrö,russin och salt, koka 15 minuter.
Låt det svalna.
Rör ut jästen i lite ljummet vatten
och tillsätt gröten.( om Du inte har gröt ta 6-7 dl vetemjöl)
Arbeta in mjölet till en lagom fast deg.
Formas till släta bullar.
Lägg bullarna på klibeströdd plåt
att jäsa, pensla med filmjölk eller vanlig mjölk.
Gräddas i 275 graderca 15 min.

Du , Lycka till !