tisdag 20 augusti 2013

PLOMMONSYLT .

God sylt till tårtfyllning , glass och pannkakor.

Prova själva !
1 kg plommon
6 1/2 dl socker


Så här gör DU:
DOPPA plommonen hastigt i kokande vatten
och dra av skalet.
Dela frukten och ta ur kärnorna.
Varva frukten med socker i en gryta och låt
det stå ca 1 timme och safta sig.
KOKA upp plommonen sakta så att sockret
hinner lösa sig  innan grytan börjar koka .
Låt sylten sjuda på svag värme ca 15-20 minuter.
Rör om då och då.
SKUMMA sylten .
Häll den på varma rena burkar .
Förvara sylten kallt.

c vitamin brus  ca 1 tsk kan Du hälla i sylten
för att den ska hålla bättre.
Det gör jag själv.

LYCKA TILL !

PLOMMONFROMAGE 4 PORT.

Hej igen !
Det här är en läcker dessert  som går fint att laga
dagen innan den ska ätas.

500 g plommon
4 msk vatten
1 1/2 dl socker (gärna rörsocker)
1 msk vaniljsocker
5 gelantinblad blötlagda i kallt vatten
3 dl vispgrädde
GARNERING:
plommon
vispad grädde

Så här gör DU:
Ta ur kärnorna ur den sköljda frukten.
Kör den i en mixer eller genom en sikt.
Blanda moset med socker och vatten
i en kastrull .
Låt det koka upp .
Krama ur gelantinet  och låt det smälta
i det heta moset.
Låt det kallna.
Vispa grädden och vänd ner den i det
kalla moset.
Häll smeten i en form  sköljd med kallt vatten.
Ställ fromagen i kylen att stelna minst ett par timmar .

ALL LYCKA TILL !