fredag 8 mars 2019

GAMMALDAGS SIKTEBRÖD, 2 LIMPOR.



                    HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk stött kummin
ca 6 dl vetemjöl
2 msk flytande margarin
2 1/2 tsk salt
10 dl rågsikt
UGN 225 + 200 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
Lös jästen i 1 dl vatten i en bunke .
Tillsätt kummin och 2 dl mjöl.
Arbeta samman .  Låt jäsa 30 min.
Blanda resten av vattnet med margarin
och salt, häll det i bunken. Arbeta samman.
Rör ner rågsikt och resten av mjölet, knåda
till en smidig deg .  Låt jäsa ca 1 timma.
Stjälp upp och knåda degen.
Forma 2 limpor. Lägg dem på plåt och låt
jäsa 20 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader
i 15 minuter.
Sänk till 200 grader och grädda ytterligare
ca 45 minuter.
Pensla bröden med kallt vatten och låt svalna.
LYCKA TILL !

KRISPIGA MANDELSKORPOR, 40 ST.




                           HEJSAN !
Himla goda !
De här skorporna är nästintill sockerfria -
den lilla sockermängden behövs för att
konsistensen ska bli den rätta !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g sötmandel
100 g smör/margarin
4 msk strösocker + 3 msk sötningsmedel
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
Skålla, skala och hacka mandeln .
Rör matfettet mjukt med socker och
sötningsmedel. Tillsätt äggen, ett i taget
och sedan mjölet blandat med bakpulver.
Klicka ut smeten till 3 längder på bakplåts-
papper på plåt.  Grädda dem mitt i ugnen
tills de har fin färg, ca 12 min.
Låt längderna svalna något och skär dem
sedan  sneda, i ca 2 cm breda, bitar.
Sänk ugnsvärmen till 100 grader och torka
skorporna 20 - 30 min.
Öppna gärna ugnsluckan på glänt mot slutet .

LYCKA TILL !

VARJE - DAG - DESSERT, 4 PORT. TIPS !



                  

                                  HEJSAN !

Det här är gott !  Du kan gladeligen äta det varje dag .

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda 4 dl grekisk eller turkisk yoghurt
med 1 msk vaniljsocker .
Fördela i 4 glas, bred ut en klick äppelmos
i varje och strö över 1/2 dl hackade skalade
pistaschnötter och dofta över lite kanel .
                               
TACK !

SALVIAROSTADE SVARTRÖTTER, 4 PORT.




                     HEJSAN !

När Du bryner svartrötterna med smör/margarin
i en stekpanna,  utvecklas en fantastisk smak .
Tillsammans med salvia blir smaken helt underbar !

HÄR ÄR RECEPTET:
6 svartrötter
2 msk citronsaft
2 msk smör/margarin
2 kvistar hackad färsk salvia
salt, peppar, socker.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA svartrötterna noga och lägg dem genast
i kallt vatten med citron, så att de inte mörknar.
KOKA dem i saltat vatten .
De ska vara lagom mjuka .  Ta upp och spola  dem
i kallt vatten så att kokningen avstannar.
SMÄLT smör/margarin och låt det bli nötbrunt i en
stekpanna.  Bryn svartrötterna runt om .
Strö över hackad salvia när svartrötterna fått lite färg.
Salta, peppra och sockra lätt .

Hoppas att Ni gillar dem !
LYCKA TILL !