söndag 4 februari 2018

SONJAS ÄPPELKAKA




                     HEJSAN !
Min  goda  vän  SONJA .
mmm.... Ack  så  god !
Om  det  är  många  som  ska  bjudas
går  det  utmärkt  att  dubbla  receptet ,
och  grädda  en  stor  kaka  i  långpannan .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  vetemjöl ,
3  dl  strösocker ,
1  tsk  bakpulver ,
100  g  smör  eller  margarin ,
1 1/2  dl  mjölk ,
2  ägg ,
rivet  skal  av  1/2  citron ,
1  msk  citronsaft,
TILL  GARNERING :
2  äpplen ,
1  msk  kanel ,
2  msk  strösocker ,
10  sötmandlar ,  grovt  hackade.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÖRJ och  bröa  en  kakform 1 1/2  liter .
Sätt  ugnen  på  175  grader .
BLANDA   mjöl ,  socker  och  bakpulver
i  en  skål .
SMÄLT  fettet , häll  i  mjölken   så  blandningen  blir  sval.
Tillsätt  vätskan,  citronskal  och  äggen   och
rör  ihop  alltsammans  till  en  smet .
Den  blir  ganska  lös .
SKALA  äpplena ,  ta  ut  kärnhusen  med  en  äpple-pip .
Skär  sedan  i  tunna  klyftor .
Ju  närmare  klyftor  desto  vackrare  kaka .
HÄLL  smeten  i  formen  och  lägg  äppelklyftorna  ovanpå .
Strö  över  kanel,  socker  och  mandel .
GRÄDDA  1  timme  mitt  i  ugnen .

LYCKA  TILL !

SAVARÄNG SOM PÅ MORMORS TID...



                 HEJSAN !

SAVARÄNG,  gjordes  ofta  förr  om  tiden .
Finessen  med  en  SAVARÄNG  är  saftigheten .
Utöver  fruktspadet,  som  den  dränks  med,  är
det  också  lite  mannagryn  i  kaksmeten  här,
vilket  ökar  saftigheten .
Så  varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  smör/margarin ,
1/2  dl  mjölk/ vatten ,
2  ägg ,
2  dl  socker ,
1 1/2  dl  mannagryn ,
1  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
TILL  INDRÄNKNING:
1 1/2  dl  fruktspad
FYLLNING  och  GARNERING :
2  kiwi  frukter  skalade,  skivade
1  paket  (200 g)djupfrysta  jordgubbar,
2  dl  vispgrädde ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  fettet  i  en  kastrull,  häll  i  mjölken
eller  vattnet  och  låt  blandningen  svalna .
VISPA  ägg  och  socker  pösigt .
Tillsätt   mjölkblandningen   och   mannagrynen
blandat  med  vetemjöl  och  bakpulver.
Häll  smeten  i  en  smord,  bröad  kransform ,
ca  2  liter.
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  i  175  grader
ca  40  minuter .
Kontrollera  att  kakan  inte  sitter  fast  i  formen
och  dränk  in  den  med  fruktspadet.
Låt  Savarängen  kallna,  stjälp  upp,  fyll  och  garnera
den  med  frukt ,  bär  och  vispad  grädde .

Frukt och bär  i  mitten- hålet ,  på  kakan
och  grädde  runt  om .

LYCKA  TILL !