lördag 17 mars 2018

HELSTEKT KYCKLING, MED APELSIN...



              HEJSAN !

....OCH  ROSMARIN  TILL
KRYDDAD  KLYFTPOTATIS .
4  PORT.
mmm....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  stor  kyckling (ca 1 1/2 kg)
1  tsk  salt ,
1  krm  nymald  svartpeppar ,
2  tsk  hackad  färsk  rosmarin .
FYLLNING :
100  g  grovhackade  aprikoser ,
(ca 1 1/2  dl )
3  hackade  vitlöksklyftor ,
1  tsk  färsk  rosmarin ,
SÅS :
2  dl  koncentrerad  apelsinjuice ,
4  dl  torrt  vitt  vin ,
2  tsk  Maizena  majsstärkelse ,
1 /2  tsk  salt ,
1  krm  svartpeppar (nymald)
1  msk  hackad  färsk  rosmarin ,
KLYFTPOTATIS :
ca  800 g  bakpotatis  eller  stora  potatisar,
1 1/2  msk  olivolja ,
1/2  msk  färsk  hackad  rosmarin ,
1  tsk  salt ,
1  krm  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
BLANDA  ingredienserna  till  fyllningen  och
fyll  kycklingen .
Klappa  in  kycklingen  med  salt,  peppar  och
rosmarin .
Lägg  den  i  ugnssäker  form  och  häll  på
apelsinjuice  och  vin .
Stek  mitt  i  ugnen  1 - 1 1/4  timme.
Stick  och  kontrollera  att  köttsaften  är  ofärgad .
Ös  kycklingen  några  gånger  under  tiden .
FÖRBERED  och  sätt  in  potatisen  i  ugnen .
SÅS :
NÄR  kycklingen  är  färdigstekt,  sila  ner
stekskyn  i  en  kastrull  och  skumma  bort  fettet.
Koka  upp .
Rör  ut  Majsstärkelsen   i  lite  vatten .
Tillsätt  redningen  i  såsen  under  vispning  och
ge  den  ett  snabbt  uppkok  och  dra  den  från  värmen.
Smaka  av  med  salt,  peppar  och  rosmarin .
TA  bort  skinnet  och  skär  upp  kycklingen .
KLYFTPOTATIS :
TVÄTTA,   borsta   och  klyfta  potatisen .
Lägg  den  i  långpanna  med  bakplåtspapper .
Droppa  över  olja   och  strö  över  rosmarin
och  salt .
Blanda  om .
SÄTT  in  potatisen  under  kycklingen   när
20  minuter  återstår  av  stektiden .
Ta  ut  kycklingen  när  den  är  klar  och  höj
temperaturen  till  220 grader .
Låt  potatisen  få  färg  medan  Du  gör  såsen
och  skär  upp  kycklingen ,  ca  15  min.
SERVERA  kycklingen  och  klyftpotatisen
med  såsen  och  en  grönsallad .

LYCKA  TILL !

MINA TEKAKOR CA 15 ST .




                         HEJSAN !

Så  himla  goa !
Ett  härligt  mjukt  bröd  som  nästan
smälter  i  munnen .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100  g  smör /margarin ,
5  dl  mjölk ,
2  msk  sirap ,
1  påse  Jäs-blandning ,
1  tsk  salt ,
4  dl  rågmjöl eller  grahamsmjöl ,
ca  8  dl  vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret /margarinet .
Rör  samman  alla  torra  ingredienser.
Spara  1  dl  av  vetemjölet  till  utbakning .
Tillsätt  mjölken ,  sirapen  och  det  smälta  smöret .
Rör  samman  till  en  slät  och  jämn  deg .
Ta  upp  degen  på  mjölat  bakbord ,  tillsätt
lite  extra  vetemjöl  vid  behov .
FORMA  runda  bullar  som  sedan  plattas
eller  kavlas  ut  till  tekakor .
Nagga  dem  med  en  gaffel  och  lägg  på
plåt  med  bakplåtspapper .
Låt  jäsa  15  minuter .
GRÄDDA  i  225  grader  i  mitten  av
ugnen  8 - 10  minuter .
Låt  kallna  under  bakduk .

LYCKA  TILL !