tisdag 12 december 2017
SMALA JANSSON , 8 PORT.
HEJSAN !
JANSSON vill jag gärna ha på julen,
här är en smalare variant , där grädden
är utbytt mot mjölk .
Genom att koka potatisen i mjölk blir
gratängen ändå krämig .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg potatis ,
5 dl - 8 dl mjölk 3%
1 burk ANSJOVISFILEER ,
( 125 g)
2 msk maizena såsredning
peppar ,
1 gul lök ,
1 msk smör ,
2-3 msk ströbröd .
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA potatis .
Koka i mjölk nästan mjuk, ca 10 min .
Krydda med peppar, eventuellt salt.
TILLSÄTT maizena så att såsen blir fyllig .
Ta i mer om det behövs .
SKALA och skär löken i skivor .
Fräs den mjuk i smör /margarin .
Smörj en ugnsform .
Lägg hälften av potatisblandningen i botten .
FYLL på med lök, ansjovis och resten av
potatisblandningen .
Strö över ströbrödet .
Grädda i nedre delen av ugnen 30 35 min.
Himla go !
GOD JUL !
LYCKA TILL !
LJUMMEN ÄPPELSALLAD , 8 PORT.
HEJSAN !
mmm... En fräsch sallad som blir en extra färgklick
på det vackra julbordet .
Äppelklyftorna har stekts tillsammans med riven
ingefära - ljuvligt gott tillsammans med rödlök och
rucolablad .
HÄR ÄR RECEPTET :
6 röda äpplen ,
1 msk smör / margarin ,
1 msk riven färsk ingefära ,
1/2 msk strösocker ,
salt och peppar,
SALLAD :
1 stor rödlök ,
1 msk vitvinsvinäger ,
1 /2 dl pumpafrön ,
ca 100 g rucola ,
ca 100 g MACHESALLAD ,
salt och peppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
KÄRNA ur och klyfta äpplena .
Fräs dem försiktigt i smör i en stekpanna
med ingefära och socker .
Smaka av med salt och peppar .
SALLAD :
SKALA och skiva rödlöken tunt .
Lägg skivorna i vinägern en stund .
Rosta pumpafröna i en torr het panna
tills de fått lite färg.
BLANDA salladen med rödlök och smaka
av med salt och peppar .
LÄGG upp på ett fat och fördela äpple -
klyftorna på salladen , strö över pumpafröna.
GOD -JUL ,
LYCKA TILL !
TRE LÖKARS UGNSOMELETT, 8 PORT.
HEJSAN !
Smaka på den här godingen , det är en krämig omelett
med ost och tre lökar , smakar gott till både skinka
och andra jul- rätter .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 purjolök ,
5 salladslökar ,
1 knippa gräslök ,
1 msk smör / margarin ,
100 g riven lagrad ost ,
5 ägg ,
5 dl mjölk ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA skölj och strimla purjolök och salladslök .
Strimla gräslöken .
Fräs purjolöken i smör i en stekpanna tills
den mjuknat .
Fördela de tre löksorterna i 8 smorda portions-
formar och strö över osten .
Ställ formarna på en plåt .
VISPA ihop ägg och mjölk och smaka av med
salt och peppar .
Häll äggstanningen i formarna .
GRÄDDA i ugnen ca 20 minuter.
Låt svalna lite före servering .
(DU kan servera allt i en ugnsform , om DU inte har portionsformar .)
GOD- JUL ,
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)