tisdag 12 december 2017

SMALA JANSSON , 8 PORT.



                          HEJSAN !

JANSSON  vill  jag  gärna  ha  på  julen,
här  är  en  smalare  variant ,  där  grädden 
är  utbytt  mot   mjölk .
Genom  att  koka  potatisen  i  mjölk  blir
gratängen  ändå  krämig .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  potatis ,
5  dl   -  8  dl  mjölk 3%
1  burk  ANSJOVISFILEER ,
( 125 g)
2  msk   maizena  såsredning
peppar ,
1  gul  lök ,
1  msk  smör ,
2-3  msk  ströbröd .
UGN :   200   GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  potatis  .
Koka  i  mjölk  nästan  mjuk,  ca  10  min .
Krydda  med  peppar,  eventuellt  salt.
TILLSÄTT  maizena  så  att  såsen  blir  fyllig .
Ta  i  mer  om  det  behövs .
SKALA  och  skär  löken  i  skivor .
Fräs  den  mjuk  i  smör /margarin .
Smörj  en  ugnsform .
Lägg  hälften  av  potatisblandningen  i  botten .
FYLL  på  med  lök,  ansjovis  och  resten  av 
potatisblandningen .
Strö  över  ströbrödet .
Grädda  i  nedre  delen  av  ugnen   30 35 min.
Himla  go !

GOD  JUL !
                          LYCKA  TILL !


LJUMMEN ÄPPELSALLAD , 8 PORT.




                           HEJSAN !

mmm... En   fräsch   sallad   som   blir   en  extra  färgklick 
på   det   vackra   julbordet .
Äppelklyftorna   har   stekts   tillsammans   med   riven  
ingefära  -  ljuvligt   gott  tillsammans   med   rödlök   och
rucolablad .

HÄR  ÄR   RECEPTET :
6   röda   äpplen ,
1   msk   smör  / margarin ,
1   msk   riven  färsk   ingefära ,
1/2   msk   strösocker ,
salt   och   peppar,

SALLAD :
1   stor   rödlök ,
1   msk   vitvinsvinäger ,
1 /2   dl   pumpafrön ,
ca   100   g  rucola  ,
ca   100   g   MACHESALLAD  ,
salt   och   peppar .

SÅ   HÄR   GÖR   DU :
KÄRNA  ur   och   klyfta   äpplena  .
Fräs   dem   försiktigt   i   smör   i   en   stekpanna
med   ingefära   och   socker  .
Smaka   av   med   salt   och   peppar .

SALLAD :
SKALA   och   skiva   rödlöken   tunt .
Lägg   skivorna   i   vinägern   en   stund .
Rosta   pumpafröna   i   en   torr   het   panna 
tills   de    fått   lite   färg.
BLANDA   salladen   med   rödlök   och   smaka  
av   med    salt   och   peppar  .
LÄGG   upp   på   ett   fat   och   fördela   äpple -
klyftorna   på   salladen ,   strö   över   pumpafröna.

GOD -JUL ,
                       LYCKA   TILL !

TRE LÖKARS UGNSOMELETT, 8 PORT.




                          HEJSAN !

Smaka  på  den  här  godingen ,  det  är  en  krämig  omelett
med   ost   och  tre   lökar ,   smakar  gott  till   både   skinka
och  andra   jul- rätter .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  purjolök ,
5  salladslökar ,
1   knippa   gräslök ,
1   msk   smör / margarin ,
100  g   riven   lagrad   ost ,
5   ägg ,
5  dl   mjölk ,
1   tsk   salt ,
1   krm   svartpeppar ,
UGN :  200  GRADER .

SÅ  HÄR   GÖR   DU :
ANSA   skölj   och   strimla   purjolök   och   salladslök .
Strimla    gräslöken  .
Fräs   purjolöken   i    smör    i    en    stekpanna    tills 
den   mjuknat .
Fördela   de   tre   löksorterna    i   8   smorda   portions-
formar    och   strö   över   osten .
Ställ   formarna   på   en   plåt .
VISPA   ihop   ägg   och   mjölk   och   smaka   av   med
salt   och   peppar .
Häll   äggstanningen   i   formarna  .
GRÄDDA   i   ugnen   ca   20   minuter.
Låt   svalna   lite   före   servering .
(DU   kan   servera   allt  i   en   ugnsform ,  om  DU  inte  har  portionsformar .)
GOD- JUL ,
                          LYCKA  TILL !