måndag 10 december 2012

IRLÄNDSK DRÖMKAKA 12 BITAR.

Den här kakan blir GLUTENFRI om  whiskyn
byts mot likör eller lite juice.

225 g mörk choklad
2 msk kaffepulver
225 g smör
2 dl strösocker
2 dl farinsocker
5 ägg
2 dl mandel
2 1/2 dl majsmjöl
INDRÄKNING:
3 msk whisky
GLASYR:
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 msk kaffepulver
GARNERING:
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk farinsocker
el. siktad kakao
UGN: 175 grader.

Så här gör DU:
SMÄLT choklad och kaffepulver
över vattenbad.
Låt svalna lite.
RÖR  smör ,strö-och farinsocker
poröst.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa
ordentligt mellan varje.
Mal mandeln och blanda med
majsmjölet.
Vänd ner blandningen växelvis
med chokladen i äggsmeten.
HÄLL smeten i en smord form ,
ca 20 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.
Kakan ska vara precis torr inuti.
Låt den svalna.
STICK  små hål i kakan och stänk
över whisky.
SMÄLT  choklad,grädde och kaffe
över vattenbad.
Glasyren ska svalna och bli trögflytande
innan den bredes på kakan.
Garnera  med vispad grädde.
Sikta över farin eller kakao.

Nu är det klart .
HOPPAS ATT DET SMAKAR!

mmm.... så himla god.

MUSTIG ANSJOVISLÄNGD. CA 16 BITAR.

Janssons Frestelse , jovisst ,men har DU provat denna,
inte riktigt samma sak men gör ett försök.

2 frysta smördegsplattor
ca 10x20 cm
1 äggvita
FYLLNING:
3-4 msk tomatpure
1 burk ansjovisfile
ca 125 g
1 dl grovhackade
pimentofyllda gröna oliver
1/4 röd paprika finhackad
2 dl riven ost
TILLBEHÖR
:sallad
UGN:225 grader.

Så här gör DU:
LÅT de frysta smördegsplattorna
ligga i rumstemperatur ca 20 min.
KAVLA  försiktigt ut dem på längden
till 20-25 cm långa bottnar.
Lägg på en  bakpappersklädd plåt.
Vispa äggvitan lätt och pensla
ovansidorna.
BRED på tomatpuren längs mitten
och fördela ansjovis, oliver och
paprika ovanpå.
Strö över osten.
GRÄDDA i mitten av ugnen
ca 15 minuter.

LYCKA TILL!