onsdag 18 november 2020

SKRÄDMJÖLSKAKOR, 25 ST




                                                HEJSAN  !

SKRÄDMJÖL,  består  av  havre  som  rostats ,
skalats   och  malts  till  mjöl .
HIMLA  GOA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g  rumsvarmt  smör/margarin
180 g  strösocker (2 dl )
1 1/2  tsk  vaniljsocker
95  g  skrädmjöl  (2 1/4 dl )
112  g  vetemjöl  (2 dl )
1 1/2  tsk hjorthornssalt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  150  grader .
BLANDA  smör,  strösocker  och  vaniljsocker  till  en  smidig  deg .
BLANDA  ihop  skrädmjöl,  vetemjöl  och  hjorthornssalt  i  en  bunke
och  rör  ner  det  i  smör-blandningen .  BLANDA  till  en  deg .
RULLA  små  bollar  av  degen ,  ca  20  g /styck .
LÄGG  bollarna  på  bakpappersklädd  plåt  och  platta  till  dem  lite.
GRÄDDA  kakorna  i  mitten  av  ugnen  i  ca  20  minuter .
LÅT  dem  kallna  på  plåten .



POTATIS - OCH PURJOLÖKSSOPPA , 4 PORT .





                                   HEJSAN  !

MILD  OCH  GOD  KLASSISK  SOPPA  SOM  ALLA  BRUKAR  GILLA .
"mitt  barnbarn  sa  att  hon  gillar  inte  sån  soppa" ,-  har  Du  ätit den förr ?
undrade  jag ,  nä , svarade tösen , Du behöver inte äta den , men Du kan  smaka !
sa jag . DET  gick en stund och soppan  började  dofta ,  då frågar hon " är soppan  klar snart"
det  doftar så gott  !  2 tallrikar  senare med gott bröd och ost  till  sa tösen  det var jättegott !

HÄR ÄR  RECEPTET :
12  dl vatten
3  grönsaksbuljongtärningar
4  potatisar,  400 g
1  gul  lök
1  stor  purjolök
1  dl  CREMR FRAICHE
1  dl  hackad  persilja

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vatten  och  buljongtärningar .
Skala  och  tärna  potatisen . 
Hacka  löken  och  strimla  purjolöken .
Lägg  ner  det  allteftersom  i  buljongen .      
Koka  under  lock  i ca  10  minuter,  tills  potatisen  är  mjuk .
TILLSÄTT  CREME FRAICHE  och  kör  soppan  slät  i  mixer
eller  matberedare   eller  vispa  sönder  den .
HETTA  upp  och  strö  över  persilja .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !