tisdag 8 oktober 2019
VALNÖTSKAKOR , 30 ST.Farmors.)
HEJSAN !
Dessa underbart goda kakor finns det inget stop för !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl råsocker
2 dl valnötter
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
GROVHACKA några av valnötterna till
dekoreringen , mal eller mixa resten och
blanda ner tillsammans med vaniljsocker.
potatismjöl och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
RULLA degen till en 3 cm tjock rulle .
Plasta in den och lägg den i kylskåpet i
minst 30 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skär rullen i 1cm tjocka skivor och lägg
dem på bakpappersklädd plåt .
Strö lite valnötshack på varje kaka och
tryck till lätt med handen .
GRÄDDA kakorna i ca 15 minuter tills
de är ljust gyllenbruna .
LYCKA TILL !
SESAM - & LINGONBULLAR , 24 ST .
HEJSAN !
Det fiffiga med det här långpanna -baket
är den långa jästiden - använda den till
nytta eller nöje !
Himla goda med röda vinbärssylt - men receptet är lingonsylt.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross
1 dl krossade linfrön
2 dl kokande vatten
2 dl rumsvarmt vatten
25 g jäst
1 dl lingonsylt eller röda vinbärssylt
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl sesamfrön
1/2 msk salt
1 liter Vetemjöl Special
UGN 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA rågkross, linfrön och kokande vatten.
Låt stå minst 1 timme .
SMULA jästen i en bunke .
Häll över rumsvarmt vatten och rör tills jästen
löser sig .
Tillsätt linfröblandningen, sylt, groddar, sesam -
frön, salt och det mesta av mjölet .
Arbeta degen tills den släpper skålens kant .
Låt jäsa ca 2 timmar .
PLATTA ut degen med mjölade händer i en stor
långpanna .
Skär den i rutor . Låt jäsa ca 40 minuter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.
LYCKA TILL !
RÖD LINSGRYTA , 4 PORT.
HEJSAN !
LINSER ger en fin näring,
är härligt goda och kokar snabbt.
Speciellt de röda som ingår i
den här grytan. ,,,,mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor purjolök
3 stora morötter
1 bit rotselleri eller
2 stjälkar bladselleri
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
3 dl röda linser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk mejram
2 tsk basilika
1 dl finklippt persilja.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skölj purjo, morötter och selleri.
Skär allt i centimeter-tjocka skivor.
Värm oljan försiktigt i en tjockbottnad kastrull.
Pressa i vitlök och låt den puttra sakta någon
minut .
LÄGG i grönsakerna och låt dem fräsa sakta .
Häll i linserna, häll i vattnet, smula ned buljong-
tärningen och örtkryddorna .
Låt allt puttra sakta under lock i ca 10 minuter.
RÖR inte mer än nödvändigt.
Då mosar sig linserna onödigt mycket.
Justera vattenmängden .
SMAKA av . Slösa med klippt persilja över grytan.
Persilja är en härligt god krydda .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)