tisdag 8 oktober 2019

VALNÖTSKAKOR , 30 ST.Farmors.)




                            HEJSAN !

Dessa underbart goda kakor  finns det inget stop för !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl råsocker
2 dl valnötter
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
GROVHACKA  några av valnötterna  till
dekoreringen ,  mal  eller mixa resten och
blanda ner tillsammans med vaniljsocker.
potatismjöl och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
RULLA  degen  till en 3 cm tjock rulle .
Plasta in den och lägg den i kylskåpet i
minst 30 minuter .
SÄTT  ugnen på  200 grader .
Skär rullen i 1cm tjocka skivor och lägg
dem på bakpappersklädd plåt .
Strö lite valnötshack  på  varje  kaka och
tryck  till lätt med handen .
GRÄDDA  kakorna  i ca 15 minuter tills
de är ljust gyllenbruna .

LYCKA  TILL !

SESAM - & LINGONBULLAR , 24 ST .



                 HEJSAN !

Det fiffiga med det här långpanna -baket
är den långa jästiden  - använda den till
nytta eller nöje !
Himla goda med  röda vinbärssylt  -  men receptet är lingonsylt.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross
1 dl krossade linfrön
2 dl kokande vatten
2 dl rumsvarmt vatten
25 g jäst
1 dl lingonsylt eller röda vinbärssylt
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl sesamfrön
1/2 msk salt
1 liter Vetemjöl Special
 UGN  200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  rågkross, linfrön och kokande vatten.
Låt stå minst 1 timme .
SMULA jästen i en bunke .
Häll över rumsvarmt vatten och rör tills jästen
löser sig .
Tillsätt linfröblandningen,  sylt, groddar, sesam -
frön, salt och det mesta av mjölet .
Arbeta degen tills den släpper skålens kant .
Låt jäsa ca 2 timmar .
PLATTA ut degen med mjölade händer  i en stor
långpanna .
Skär den i rutor .  Låt jäsa ca 40 minuter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.

LYCKA TILL !





RÖD LINSGRYTA , 4 PORT.





                           HEJSAN !

LINSER  ger en  fin  näring,
är härligt goda och kokar snabbt.
Speciellt de röda  som  ingår  i
den  här  grytan. ,,,,mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor purjolök
3 stora morötter
1 bit rotselleri  eller
2 stjälkar bladselleri
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
3 dl röda linser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk mejram
2 tsk basilika
1 dl finklippt persilja.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skölj purjo, morötter och selleri.
Skär allt i centimeter-tjocka skivor.
Värm oljan försiktigt i en tjockbottnad kastrull.
Pressa i vitlök och låt den  puttra sakta någon
minut .
LÄGG i grönsakerna och låt dem fräsa sakta .
Häll i linserna, häll i vattnet, smula  ned buljong-
tärningen och örtkryddorna .
Låt allt puttra sakta under lock i ca 10 minuter.
RÖR inte mer än nödvändigt.
Då mosar sig linserna onödigt mycket.
Justera vattenmängden .
SMAKA av .   Slösa med klippt persilja över grytan.
Persilja är en härligt god krydda .

LYCKA TILL !