söndag 1 december 2013

BRYTBULLAR 27 ST. JULTRÄD .

Om bullarna läggs i form av en julgran
blir det ett trevligt bröd att lägga fram
på julbordet .
Jag brukar sätta små födelsedagsljus i
varje bulle och tända ljusen före servering.
En trevlig upplevelse för både stora och små.

50 g jäst
200 g smör /margarin
5 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
1 msk stött kardemumma
1-2 påsar Saffran
1 1/2 liter vetemjöl
russin , uppvispat ägg , eventuellt pärlsocker.

Så här gör DU:
STÖT Saffran och en sockerbit  i en mortel .
Tillsätt 2 msk mjölk, vatten eller allra bäst
konjak eller okryddat brännvin .
Häll alltsammans i degspadet och skölj ur
morteln  med ytterligare 1 msk vatten.

SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret , häll i mjölken  och låt blandningen
bli fingervarm  ca 37 grader .
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt stött Saffran , socker , salt och ägg. + RUSSIN om NI gillar det.
BLANDA i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den 30 minuter .
TAG upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl .
Dela den i 27 bitar .
Rulla dem till små bullar som läggs på bakpappersklädd
plåt i form av en pyramid (julgran) + 2-3 bullar som skaft.
Jäs ca 30 minuter ,  pensla med ägg  och strö ev. på pärlsocker.
GRÄDDA  jul-trädet i 200 grader  20 - 25 minuter.

NI kan tro att detta var uppskattat när barnen var små
och stora också förresten !

VAR FÖRSIKTIG NÄR LJUSEN TÄNDS !
GLÖM INTE BLÅSA UT LJUSEN INNAN
NI TAR EN BULLE !!

GOD - JUL !!

Du kan även ha detta recept till Lussebullar !

LUCIARULLE .

En härligt god , lite  annorlunda rulltårta
får man med saffran som smaksättning.
Sedan fylls rulltårtan med  äpplemos och nötter .

3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 krm stött saffran
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING:
Friskt äppelmos
hackade nötter

Så här gör DU:
VISPA ägg , socker och saffran riktigt pösigt.
Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och
bred ut smeten i en långpanna med bakpapper ,
ca 30 x 40 cm .
GRÄDDA i  250 grader  ca 5 minuter och stjälp
upp kakan på sockrat smörpapper - bakplåtspapper.
PENSLA pappret med kallt vatten och dra av det .
Bred äppelmos över , strö på nötter och rulla ihop .

KLART !
GOD - JUL !

KEJSARKRONOR 16 ST.

Dessa kakor är förknippade med JULEN för mej .

PAJDEG:
100 g smör /margarin
2 msk grädde
2 dl vetemjöl
FYLLNING:
1 dl strösocker
75 g sötmandel (1 dl rågad)
2 äggvitor

Så här gör DU:
LÄGG mjölet på bakbordet  och  hacka ihop
med det kalla smöret .
Tillsätt grädden.
Arbeta raskt ihop till en deg, som får vila kallt
en stund .
SKÅLLA och mal mandeln .
Blanda med sockret .
Vispa vitorna och rör ner mandel /sockerblandningen.
Vispa ordentligt  så att massan  blir luftig och porös .
KAVLA ut pajdegen och klä veckade Metall -formar.
Ställ på plåt .
Fyll formarna till hälften med mandelmassan.
Kavla ut resterna av degen , skär remsor och  lägg i
kors över formarna .
GRÄDDA i 200 grader 15- 20 minuter.
Stjälp upp kakorna när de har svalnat .

Det här blir lyckat kan DU tro .

GOD JUL !

DOPPEPLATTOR 5 ST.

Brukar Ni  "doppa i grytan" så har jag ett jättegott bröd till det.

40 g jäst
1 msk smör /margarin
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 1/2 msk stött anis och fänkål blandat
1 1/2 tsk socker
1/2 L Rågsikt
1 - 1 1/2 dl vetemjöl

Så här gör Du:
SMÄLT smör eller margarin , tillsätt vatten
och värm till fingervarmt , 37 grader.
Lös jästen i en del av degvätskan  , tillsätt resten
av degvätskan , salt, socker , kryddor , rågsikt
och knappt 1 dl av vetemjölet .
ARBETA degen smidig .
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek  ca 40 minuter.
Baka ut dem till 5 runda plattor .
LÄGG  dem på bakpappersklädd plåt , nagga  och
grädda dem  i 225 grader ca 15 minuter .
PENSLA med ljummet vatten och låt svalna under duk .

GOD- JUL !

Mauds VÖRTBRÖD 2 ST.

Hej igen !

Jag fortsätter med Jul-baket .
Det här är enkelt att göra och dessutom gott .

50 g jäst
75 g smör /margarin
1/2 liter porter och julmust blandat.
1/2 dl sirap
1/2 msk svampsoja
1/2 - 1 msk malda pomeransskal
1/2 tsk nejlikor
13-14 dl rågsikt

Så här gör DU:
SMULA jästen.
Smält matfettet och häll i vätskan.
Låt stå tills degvätskan blir fingervarm , 37 grader.
Rör ut Jästen i degvätskan och tillsätt
soja , sirap och kryddor .
Arbeta in mjölet .
LÅT jäsa 20-30 minuter.
Baka ut till 2 limpor .
Nagga med gaffel eller sticka och låt jäsa
på plåt cirka 30 minuter.
 På bakplåtspapper.

GRÄDDA i 200 -225 grader cirka 30 minuter.
PENSLA med  vatten och låt svalna under duk .

GOD-JUL !