Om bullarna läggs i form av en julgran
blir det ett trevligt bröd att lägga fram
på julbordet .
Jag brukar sätta små födelsedagsljus i
varje bulle och tända ljusen före servering.
En trevlig upplevelse för både stora och små.
50 g jäst
200 g smör /margarin
5 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
1 msk stött kardemumma
1-2 påsar Saffran
1 1/2 liter vetemjöl
russin , uppvispat ägg , eventuellt pärlsocker.
Så här gör DU:
STÖT Saffran och en sockerbit i en mortel .
Tillsätt 2 msk mjölk, vatten eller allra bäst
konjak eller okryddat brännvin .
Häll alltsammans i degspadet och skölj ur
morteln med ytterligare 1 msk vatten.
SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret , häll i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm ca 37 grader .
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt stött Saffran , socker , salt och ägg. + RUSSIN om NI gillar det.
BLANDA i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den 30 minuter .
TAG upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl .
Dela den i 27 bitar .
Rulla dem till små bullar som läggs på bakpappersklädd
plåt i form av en pyramid (julgran) + 2-3 bullar som skaft.
Jäs ca 30 minuter , pensla med ägg och strö ev. på pärlsocker.
GRÄDDA jul-trädet i 200 grader 20 - 25 minuter.
NI kan tro att detta var uppskattat när barnen var små
och stora också förresten !
VAR FÖRSIKTIG NÄR LJUSEN TÄNDS !
GLÖM INTE BLÅSA UT LJUSEN INNAN
NI TAR EN BULLE !!
GOD - JUL !!
Du kan även ha detta recept till Lussebullar !
söndag 1 december 2013
LUCIARULLE .
En härligt god , lite annorlunda rulltårta
får man med saffran som smaksättning.
Sedan fylls rulltårtan med äpplemos och nötter .
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 krm stött saffran
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING:
Friskt äppelmos
hackade nötter
Så här gör DU:
VISPA ägg , socker och saffran riktigt pösigt.
Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och
bred ut smeten i en långpanna med bakpapper ,
ca 30 x 40 cm .
GRÄDDA i 250 grader ca 5 minuter och stjälp
upp kakan på sockrat smörpapper - bakplåtspapper.
PENSLA pappret med kallt vatten och dra av det .
Bred äppelmos över , strö på nötter och rulla ihop .
KLART !
GOD - JUL !
får man med saffran som smaksättning.
Sedan fylls rulltårtan med äpplemos och nötter .
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 krm stött saffran
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING:
Friskt äppelmos
hackade nötter
Så här gör DU:
VISPA ägg , socker och saffran riktigt pösigt.
Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och
bred ut smeten i en långpanna med bakpapper ,
ca 30 x 40 cm .
GRÄDDA i 250 grader ca 5 minuter och stjälp
upp kakan på sockrat smörpapper - bakplåtspapper.
PENSLA pappret med kallt vatten och dra av det .
Bred äppelmos över , strö på nötter och rulla ihop .
KLART !
GOD - JUL !
KEJSARKRONOR 16 ST.
Dessa kakor är förknippade med JULEN för mej .
PAJDEG:
100 g smör /margarin
2 msk grädde
2 dl vetemjöl
FYLLNING:
1 dl strösocker
75 g sötmandel (1 dl rågad)
2 äggvitor
Så här gör DU:
LÄGG mjölet på bakbordet och hacka ihop
med det kalla smöret .
Tillsätt grädden.
Arbeta raskt ihop till en deg, som får vila kallt
en stund .
SKÅLLA och mal mandeln .
Blanda med sockret .
Vispa vitorna och rör ner mandel /sockerblandningen.
Vispa ordentligt så att massan blir luftig och porös .
KAVLA ut pajdegen och klä veckade Metall -formar.
Ställ på plåt .
Fyll formarna till hälften med mandelmassan.
Kavla ut resterna av degen , skär remsor och lägg i
kors över formarna .
GRÄDDA i 200 grader 15- 20 minuter.
Stjälp upp kakorna när de har svalnat .
Det här blir lyckat kan DU tro .
GOD JUL !
PAJDEG:
100 g smör /margarin
2 msk grädde
2 dl vetemjöl
FYLLNING:
1 dl strösocker
75 g sötmandel (1 dl rågad)
2 äggvitor
Så här gör DU:
LÄGG mjölet på bakbordet och hacka ihop
med det kalla smöret .
Tillsätt grädden.
Arbeta raskt ihop till en deg, som får vila kallt
en stund .
SKÅLLA och mal mandeln .
Blanda med sockret .
Vispa vitorna och rör ner mandel /sockerblandningen.
Vispa ordentligt så att massan blir luftig och porös .
KAVLA ut pajdegen och klä veckade Metall -formar.
Ställ på plåt .
Fyll formarna till hälften med mandelmassan.
Kavla ut resterna av degen , skär remsor och lägg i
kors över formarna .
GRÄDDA i 200 grader 15- 20 minuter.
Stjälp upp kakorna när de har svalnat .
Det här blir lyckat kan DU tro .
GOD JUL !
DOPPEPLATTOR 5 ST.
Brukar Ni "doppa i grytan" så har jag ett jättegott bröd till det.
40 g jäst
1 msk smör /margarin
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 1/2 msk stött anis och fänkål blandat
1 1/2 tsk socker
1/2 L Rågsikt
1 - 1 1/2 dl vetemjöl
Så här gör Du:
SMÄLT smör eller margarin , tillsätt vatten
och värm till fingervarmt , 37 grader.
Lös jästen i en del av degvätskan , tillsätt resten
av degvätskan , salt, socker , kryddor , rågsikt
och knappt 1 dl av vetemjölet .
ARBETA degen smidig .
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 40 minuter.
Baka ut dem till 5 runda plattor .
LÄGG dem på bakpappersklädd plåt , nagga och
grädda dem i 225 grader ca 15 minuter .
PENSLA med ljummet vatten och låt svalna under duk .
GOD- JUL !
40 g jäst
1 msk smör /margarin
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 1/2 msk stött anis och fänkål blandat
1 1/2 tsk socker
1/2 L Rågsikt
1 - 1 1/2 dl vetemjöl
Så här gör Du:
SMÄLT smör eller margarin , tillsätt vatten
och värm till fingervarmt , 37 grader.
Lös jästen i en del av degvätskan , tillsätt resten
av degvätskan , salt, socker , kryddor , rågsikt
och knappt 1 dl av vetemjölet .
ARBETA degen smidig .
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 40 minuter.
Baka ut dem till 5 runda plattor .
LÄGG dem på bakpappersklädd plåt , nagga och
grädda dem i 225 grader ca 15 minuter .
PENSLA med ljummet vatten och låt svalna under duk .
GOD- JUL !
Mauds VÖRTBRÖD 2 ST.
Hej igen !
Jag fortsätter med Jul-baket .
Det här är enkelt att göra och dessutom gott .
50 g jäst
75 g smör /margarin
1/2 liter porter och julmust blandat.
1/2 dl sirap
1/2 msk svampsoja
1/2 - 1 msk malda pomeransskal
1/2 tsk nejlikor
13-14 dl rågsikt
Så här gör DU:
SMULA jästen.
Smält matfettet och häll i vätskan.
Låt stå tills degvätskan blir fingervarm , 37 grader.
Rör ut Jästen i degvätskan och tillsätt
soja , sirap och kryddor .
Arbeta in mjölet .
LÅT jäsa 20-30 minuter.
Baka ut till 2 limpor .
Nagga med gaffel eller sticka och låt jäsa
på plåt cirka 30 minuter.
På bakplåtspapper.
GRÄDDA i 200 -225 grader cirka 30 minuter.
PENSLA med vatten och låt svalna under duk .
GOD-JUL !
Jag fortsätter med Jul-baket .
Det här är enkelt att göra och dessutom gott .
50 g jäst
75 g smör /margarin
1/2 liter porter och julmust blandat.
1/2 dl sirap
1/2 msk svampsoja
1/2 - 1 msk malda pomeransskal
1/2 tsk nejlikor
13-14 dl rågsikt
Så här gör DU:
SMULA jästen.
Smält matfettet och häll i vätskan.
Låt stå tills degvätskan blir fingervarm , 37 grader.
Rör ut Jästen i degvätskan och tillsätt
soja , sirap och kryddor .
Arbeta in mjölet .
LÅT jäsa 20-30 minuter.
Baka ut till 2 limpor .
Nagga med gaffel eller sticka och låt jäsa
på plåt cirka 30 minuter.
På bakplåtspapper.
GRÄDDA i 200 -225 grader cirka 30 minuter.
PENSLA med vatten och låt svalna under duk .
GOD-JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)