onsdag 4 december 2013

MILANOSTÄNGER . 40 ST .

Sist men inte minst , godaste goda kakan.
Inne i kakan gömmer sig en mandelfyllning
med smak av apelsin.
mmm...

3 1/4 dl vetemjöl
200 g smör /margarin
4 msk vispgrädde
FYLLNING:
175 g sötmandel
1 1/2 dl florsocker
skal - och saft av 1/2 apelsin
GARNERING:
uppvispat ägg och
mandelspån.
UGN:175 GRADER.

Så här gör DU:
FINFÖRDELA smöret i mjölet till en grynig massa .
Tillsätt grädden och arbeta raskt ihop till en deg .
Lägg den kallt att stelna någon  timme .
GÖR under tiden fyllningen .
Skålla , skala och mal mandeln.
Blanda mandeln , florsocker , apelsinskal och
apelsinsaft till en smidig smet .
KAVLA ut degen på lätt mjölat bakbord till en
avlång kaka ca 8 cm bred .
Lägg mandelsmeten som en sträng i mitten  på
kakan och rulla ihop till en  rulle .
Skär rullen i ca 6 cm långa bitar.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
PENSLA kakorna med uppvispat ägg och strö
på mandelspån
GRÄDDA dem i mitten av ugnen ca 12 minuter
eller tills de har fått fin färg .
KAKORNA GÅR ATT FRYSA .

TREVLIG JUL !

KLENÄTER 50 ST .

Ingen JUL  utan Klenäter,  så är det för oss !
Prova Ni också !

4 äggulor
1 dl florsocker
skalet av 1/2 citron
1 msk citronsaft
2 1/2 dl vetemjöl
50 g smör /margarin
TILL FRITERING:
1/2 kg kokosfett.

Så här gör DU:
RÖR samman äggulor , socker , citronskal
och citronsaft .
TILLSÄTT  mjölet och det avsvalnade smöret .
Arbeta snabbt ihop till en deg .
Svep in degen i folie och låt den ligga kallt
några timmar .
TAG fram degen och kavla den tunt .
Sporra ut 2 cm breda och 10 cm långa remsor .
Gör en skåra i mitten på varje klenät och dra
igenom ena snibben så att kakan blir vriden .
VÄRM fettet till 180 grader . (Använd termometer
eller vänta tills en bit bröd blir guldbrunt på 1 minut )
LÄGG ner några klenäter åt gången och fritera dem
tills de är guldgula .
Ca 1 minut på varje sida .
Tag upp klenäterna och låt dem rinna av på hushållspapper.
VÄND dem eventuellt i strösocker .
Kakorna går att frysa .

LYCKA TILL och GOD - JUL !